In this study, the effects of potassium borohydride (KBH4) added to the cooking liquor (white liquor) in pulp and paper production from black locust (Robinia pseudoacacia L.) woods on the chemical, physical and optical properties of the pulp were investigated. Soda (NaOH) method, which is one of the environmentally friendly cooking methods, was used in the pulp production from R. pseudoacacia woods. By adding 0, 0.3, 0.5 and 0.7% KBH4 to the white liquor, four different cooking experiments were carried out. The yields, kappa numbers and viscosity values of the pulps were measured with the relevant standards. Test papers were produced from each pulp and their physical and optical properties were determined. With 0.7% KBH4 added to the cooking solution, the total yield and viscosity increased by 9.54% and 10.4%, respectively compared to KBH4-free pulp, while the kappa number decreased by 9.48%. As a result of statistical analysis, it has been observed that there is no significant difference between the physical and optical properties of the papers produced from KBH4-free and KBH4-added pulps. Consequently, it was concluded that adding KBH4 to the white liquor in the pulp production from R. pseudoacacia wood with soda method, positively affected the chemical properties of the pulps and did not have a significant effect on the physical and optical properties.
Bu çalışmada, yalancı akasya (Robinia pseudoacacia L.) odunlarından kağıt hamuru ve kağıt üretiminde pişirme çözeltisine (beyaz çözelti) eklenen potasyum borhidrürün (KBH4) kağıt hamurunun kimyasal, fiziksel ve optik özellikleri üzerindeki etkileri araştırılmıştır. R. pseudoacacia odunlarından kağıt hamuru üretiminde çevre dostu pişirme yöntemlerinden biri olan Soda (NaOH) yöntemi kullanılmıştır. Beyaz çözeltiye %0, 0.3, 0.5 ve 0.7 KBH4 ilave edilerek dört farklı pişirme deneyi gerçekleştirilmiştir. Kağıt hamurlarının verimleri, kappa sayıları ve viskozite değerleri ilgili standartlara bağlı kalınarak ölçülmüştür. Her bir deneyden elde edilen kağıt hamurlarından test kağıtları üretilerek fiziksel ve optik özellikleri belirlenmiştir. Beyaz çözeltiye eklenen %0.7 KBH4 ile toplam verim ve viskozite, KBH4 içermeyen kağıt hamurlarına göre sırasıyla %9.54 ve %10.4 artarken, kappa sayısı %9,48 azalmıştır. İstatistiksel analizler sonucunda KBH4 içermeyen ve KBH4 katkılı kağıt hamurlarından üretilen kağıtların fiziksel ve optik özellikleri arasında önemli bir fark olmadığı görülmüştür. Sonuç olarak, yalancı akasya odunlarından soda yöntemi ile kağıt hamuru üretiminde pişirme çözeltisine KBH4 ilave edilmesinin kimyasal özellikleri olumlu yönde etkilediği, fiziksel ve optik özellikler üzerinde belirgin bir etki göstermediği sonucuna varılmıştır
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Engineering |
Journal Section | Orijinal Araştırma Makalesi |
Authors | |
Publication Date | March 26, 2021 |
Acceptance Date | February 9, 2021 |
Published in Issue | Year 2021 Volume: 22 Issue: 1 |