Günümüzde bitkilerin etnobotanik özelliklerinin yaygın bir şekilde bilinmesi, insanların bitkilerden maksimum düzeyde faydalanmasına olanak sağlamıştır. Aynı şekilde mantarların etnomikolojk özelliklerinin belirlenmesi ile de mantarların insanlara olan faydalarından maksimum düzeyde yararlanmak için öncelikle mantarlara ait doğru ve net teşhislerin gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Ayrıca mantarlara dair geleneksel bilgiyi içeren etnomikolojik ve taksonomik çalışmalar, geleneksel bilgiyi gelecek nesillere bilgi aktarmak nedeniyle yüksek öneme sahiptir. Bu bağlamda Isparta yöresinde yenilebilir mantarların yoğunlukta bulunabileceği yerler belirlenmiştir. Bu yerlerdeki halk ile görüşülerek sıklıkla tükettikleri mantarları belirleyerek insan sağlığı için doğru türleri toplayıp toplamadıkları belirlenmiştir. Mantar örnekleri için çalışma alanlarına 2023-2024 yılları arasında araziye gidilerek mantarlar toplanıp morfolojik teşhisleri gerçekleştirilmiştir. Bu çalışma kapsamında 11 familyaya ait 20 makrofungus families (Agaricus augustus, Agaricus campestris, Agaricus bitorquis, Amanita vaginata, Bovista plumbea, Coprinellus micaceus, Coprinus comatus, Flammulina velutipes, Infundibulicybe geotropa, Lactarius deliciosus, Lepista nuda, Macrolepiota procera, Marasmius oreades, Morchella elata, Morchella esculenta, Pleurotus ostreatus, Rhodocollybia butyracea, Russula sp., Tricholoma terreum, Verpa bohemica) tespit edilmiştir. Bu çalışmanın makromantarlar ile yapılacak ileri aşama bilimsel çalışmalar için temel oluşturmaktadır. Ayrıca mantar teşhislerinin yapılmasıyla yöre halkının tükettiği mantarların doğruluğunun belirlenmesi ile yanlış mantar tüketiminin önüne geçileceği ve buna bağlı yaşanılan zehirlenme vakalarının azalacağı düşünülmektedir.
2209A
Today, the widespread knowledge of the ethnobotanical characteristics of plants has enabled people to make maximum use of plants. Similarly, with the determination of the ethnomycological characteristics of mushrooms, it is necessary to make accurate and clear diagnoses of mushrooms to maximize the benefits of mushrooms to humans. In addition, ethnomycological and taxonomic studies, which include traditional knowledge about mushrooms, are highly important for transferring traditional knowledge to future generations. In this context, places where edible mushrooms can be found in the Isparta region were determined. By interviewing the people in these places, it was determined whether they collected the right species for human health by determining the mushrooms they frequently consumed. The mushroom samples were collected and morphologically identified from the study areas between 2023 and 2024. Within the scope of this study, 20 macro mushroom belonging to 11 families (Agaricus augustus, Agaricus campestris, Agaricus bitorquis, Amanita vaginata, Bovista plumbea, Coprinellus micaceus, Coprinus comatus, Flammulina velutipes, Infundibulicybe geotropa, Lactarius deliciosus, Lepista nuda, Macrolepiota procera, Marasmius oreades, Morchella elata, Morchella esculenta, Pleurotus ostreatus, Rhodocollybia butyracea, Russula sp., Tricholoma terreum, Verpa bohemica) were detected. This study provides a basis for further scientific studies to be carried out with macromycetes. In addition, by determining the accuracy of the mushrooms consumed by the local people by making mushroom diagnoses, the consumption of the wrong mushrooms can be prevented, and the number of poisoning cases can be reduced.
Tübitak
2209A
This article is a part of the research project titled “Isparta Yöresinde Yenilebilir Mantarların Tespiti ve Yöre Halkının Mantar Tüketim Davranışlarının Belirlenmesi” supported by the Tubitak 2209-A University Students Research Projects Support Program. The authors are thankful to TUBITAK for their financial support.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Forest Biodiversity, Forest Botany |
Journal Section | Orijinal Araştırma Makalesi |
Authors | |
Project Number | 2209A |
Publication Date | September 30, 2025 |
Submission Date | March 6, 2025 |
Acceptance Date | July 2, 2025 |
Published in Issue | Year 2025 Volume: 26 Issue: 3 |