Research Article
BibTex RIS Cite

Malnutrition in Home Care Patients

Year 2019, Volume: 13 Issue: 2, 159 - 166, 18.06.2019
https://doi.org/10.21763/tjfmpc.569695

Abstract

Introduction:
The studies on malnutrition are conducted in elderly with the prevalence
ranging from 1% to 83%. The present study aimed to investigate the prevalence
of malnutrition and the associated factors in the patients receiving homecare Method: The participants followed at
home-care unit between January 2015 and June 2015 were enrolled into the study.
Socio-demographic characteristics, comorbid conditions, laboratory markers, and
the scores of mini nutritional assessment short form (MNA-SF) and mini
nutritional assessment (MNA) scales were retrospectively retrieved from the
patient’s files for all participants. MNA-SF is used as a screening test to
assess the nutritional status, and the participants having a score of <12
are subjected to the complete MNA test. According to the MNA scores, the participants
are classified as following: >23 normal nutritional status, 17-23 risk of
malnutrition, and <17 malnutrition. Results:
A total of 146 participants were enrolled. The MNA-SF score was <12 in 105
(71.9%) of the participants. Based on the MNA scores, normal nutrition was
detected in 51 (34.9%), risk of malnutrition was detected in 53 (36.3%), and
malnutrition was detected in 42 (28.8%) of the participants. Being completely
bedridden, having decubitus ulcers, and using enteral nutrition support products
were significantly higher in the participants with malnutrition (p<0.001,
p<0.001 and p<0.001, respectively). Nevertheless, while 26 (61.9%) of
malnutrition participants have been using enteral nutrition support product,
only 3 (5.7%) of the participants with the risk of malnutrition have been using
enteral nutrition support product. Moreover, albumin was significantly lower
but creatinine was significantly higher in those with malnutrition (p=0.003 and
p=0.001, respectively). Conclusion:
Malnutrition is frequently seen in the individuals receiving homecare and it
becomes an important health problem as it begins insidiously and treated not
properly. Such participants need to be screened regularly for malnutrition and
treated early as soon as the risk emerges.


 

Giriş:
Malnütrisyon ile ilgili çalışmalar genellikle yaşlı bireylerde yapılmakta ve
sıklığı %1’den %83’e kadar değişmektedir. Bu çalışmada evde sağlık hizmetlerine
başvuran bireylerin malnütrisyon sıklığı ve ilişkili faktörlerin araştırılması
amaçlanmaktadır. Yöntem: Bu çalışmaya
Ocak 2015 ile Haziran 2015 tarihleri arasında evde sağlık biriminde takip
edilen bireyler dahil edilmiştir. Tüm katılımcıların takip dosyalarından
sosyodemografik özellikleri, eşlik eden hastalıkları, laboratuar tetkikleri,
mini beslenme değerlendirmesi kısa formu (MND-SF) ve mini beslenme
değerlendirmesi (MND) testi puanları geriye dönük olarak değerlendirilmiştir.
MND-SF beslenme durumunun değerlendirilmesinde tarama testi olarak
kullanılmakta ve 12 puan altı bireylerde MND testinin tamamı uygulanmaktadır.
MND puanına göre 23 üzeri normal nütrisyon, 17-23 arası malnütrisyon riski ve
17 altı malnütrisyon olarak sınıflandırılmaktadır. Bulgular: Toplam 146 katılımcı çalışmaya dahil edilmiştir. MND-SF
puanına göre katılımcıların 105 (%71,9)’i 12 puan altında bulunmuştur.
Katılımcıların MND puanına göre 51 (%34,9)’inde normal nütrisyon, 53 (%36,3)’ünde
malnütrisyon riski ve 42 (%28,8)’sinde malnütrisyon saptanmıştır. Malnütrisyon
olanlarda yatağa tam bağımlılık, dekübit ülseri ve enteral beslenme destek ürünü
kullanımı anlamlı yüksek gözlenmiştir (sırasıyla p<0.001, p<0.001 ve
p<0.001). Bununla beraber, malnütrisyon olanların 26 (%61,9)’ı enteral
beslenme destek ürünü kullanırken, malnütrisyon riski olanların sadece 3 (%5,7)’ünün
enteral beslenme destek ürünü kullandığı tespit edilmiştir. Ayrıca,
malnütrisyon olanlarda albumin anlamlı düşük iken, kreatinin düzeyi anlamlı
yüksek saptanmıştır (sırasıyla p=0.003 ve p=0.001). Sonuç: Malnütrisyon evde sağlık hizmeti alan bireylerde sık
gözlenmekte ve sinsi başlaması, yeterli tedavi edilmemesi nedeniyle önemli bir
sağlık sorunudur. Bu bireylerde malnütrisyon düzenli olarak taranmalı ve risk
geliştiğinde erken tedavi edilmelidir.

References

  • 1. Arıoğul S. Evde Bakımda Malnütrisyon. Yaşlılarda Malnütrisyon Kılavuzu. Ankara: Akademik Geriatri Derneği, 2013. p.72-76
  • 2. Volkert D, Kreuel K, Heseker H, Stehle P. Energy and nutrient intake of young-old, old-old and very-old elderly in Germany. Eur J ClinNutr2004;58:1190-200.
  • 3. Nazemi L, Skoog I, Karlsson I, Hosseini S, Mohammadi MR, Hosseini M, et al. Malnutrition, Prevalence and Relation to Some Risk Factors among Elderly Residents of Nursing Homes in Tehran, Iran. Iran J Public Health 2015;44(2):218-27.
  • 4. Kaiser MJ, Bauer JM, Ramsch C, Uter W, Guigoz Y, Cederholm T, et al. Frequency of malnutrition in older adults: a multinational perspective using the mini nutritional assessment. J Am GeriatrSoc 2010;58(9):1734-8.
  • 5. Aslan D, Şengelen M, Bilir N. Yaşlılık Döneminde Beslenme Sorunları ve Yaklaşımlar. Ankara: Geriatri Derneği Eğitim Serisi No 1;2008:7-14.
  • 6. Lisboa da Silva D, Alves Santos P, Coelho Cabral P, Pessoa de Araujo Burgos MG. Nutritional screening in clinical patients at a University Hospital in Northeastern Brazil. Nutr Hosp 2012;27(6):2015-9.
  • 7. Saka B, Özkuluk H. İç hastalıkları polikliniğine başvuran yaşlı hastalarda nütrisyonel durumun değerlendirilmesi ve malnütrisyonun diğer geriatric sendromlarla ilişkisi. Gülhane Tıp Dergisi 2008;50(3):151-7.
  • 8. Saka B, Kaya O, Ozturk GB, Erten N, Karan MA. Malnutrition in the elderly and its relationship with other geriatric syndromes. ClinNutr 2010;29(6):745-8.
  • 9. Çevik A, Basat O, Ucak S. Evde Sağlık Hizmeti Alan Yaşlı Hastalarda Beslenme Durumunun Değerlendirilmesi ve Beslenme Durumunun Laboratuar Parametreleri Üzerine Olan Etkisinin İrdelenmesi. Konuralp Tıp Dergisi 2014;6(3):31-37.
  • 10. H. Akan, A. Ayraler, O. Hayran. Evde sağlık birimine başvuran yaşlı hastaların beslenme durumları. Türk Aile Hek Derg 2013;17(3):106-112.
  • 11. Sarıkaya, D. Geriatrik hastalarda Mini Nütrisyonel Değerlendirme (MNA) testinin uzun ve kısa (MNA-SF) formunun geçerlilik çalışması. Uzmanlık tezi. Hacettepe Üniversitesi, Tıp Fakültesi, İç Hastalıkları Anabilim Dalı, 2013.
  • 12. Ramya MS, Ranganath TS, Jyothi J, Swetha NB. To assess the nutritional status among elderly and factors influencing it, in an urban area, Bengaluru- a cross sectional study. Int J Community Med Public Health 2017;4(5):1727-32.
  • 13. Guigoz Y. The Mini Nutritional Assessment (MNA) review of the literature-what does it tell us? J Nutr Health Aging 2006;10(6):466-85.
  • 14. Mastronuzzi T, Paci C, Portincasa P, Montanaro N, Grattagliano I. Assessing the Nutritional Status of Older Individuals in Family Practice: Evaluation and Implications for Management. Clinical Nutrition 2015;34(6):1184-88.
  • 15. Ülger Z, Halil M, Kalan I, Yavuz BB, Cankurtaran M, Güngör E et al. Comprehensive assesment of malnutririon risk and related factors in a large group of community- dwelling older adults. Clinical Nutrition 2010;29(4):507-11.
  • 16. De Groot CP, van Staveren WA, Dirren H, Hautvast JG. Summary and conclusions of the report on the second data collection period and longitudinal analyses of the SENECA Study. Eur J Clin Nutr 1996;50(Suppl 2):S123-4.
  • 17. Soini H, Routasalo P, Lagström H. Characteristics of the Mini-Nutritional Assessment in elderly home-care patients. Eur J ClinNutr 2004;58(1):64-70.
  • 18. Stow R, Ives N, Smith C, Rick C, Rushton A. A cluster randomised feasibility trial evaluating nutritional interventions in the treatment of malnutrition in care home adult residents. Trials 2015;16:433.
  • 19. Primiano M, Friend M, McClure C, Nardi S, Fix L, Schafer M, et al. Pressure ulcer prevalence and risk factors during prolonged surgical procedures.AORN J 2011;94(6):555-66.
Year 2019, Volume: 13 Issue: 2, 159 - 166, 18.06.2019
https://doi.org/10.21763/tjfmpc.569695

Abstract

References

  • 1. Arıoğul S. Evde Bakımda Malnütrisyon. Yaşlılarda Malnütrisyon Kılavuzu. Ankara: Akademik Geriatri Derneği, 2013. p.72-76
  • 2. Volkert D, Kreuel K, Heseker H, Stehle P. Energy and nutrient intake of young-old, old-old and very-old elderly in Germany. Eur J ClinNutr2004;58:1190-200.
  • 3. Nazemi L, Skoog I, Karlsson I, Hosseini S, Mohammadi MR, Hosseini M, et al. Malnutrition, Prevalence and Relation to Some Risk Factors among Elderly Residents of Nursing Homes in Tehran, Iran. Iran J Public Health 2015;44(2):218-27.
  • 4. Kaiser MJ, Bauer JM, Ramsch C, Uter W, Guigoz Y, Cederholm T, et al. Frequency of malnutrition in older adults: a multinational perspective using the mini nutritional assessment. J Am GeriatrSoc 2010;58(9):1734-8.
  • 5. Aslan D, Şengelen M, Bilir N. Yaşlılık Döneminde Beslenme Sorunları ve Yaklaşımlar. Ankara: Geriatri Derneği Eğitim Serisi No 1;2008:7-14.
  • 6. Lisboa da Silva D, Alves Santos P, Coelho Cabral P, Pessoa de Araujo Burgos MG. Nutritional screening in clinical patients at a University Hospital in Northeastern Brazil. Nutr Hosp 2012;27(6):2015-9.
  • 7. Saka B, Özkuluk H. İç hastalıkları polikliniğine başvuran yaşlı hastalarda nütrisyonel durumun değerlendirilmesi ve malnütrisyonun diğer geriatric sendromlarla ilişkisi. Gülhane Tıp Dergisi 2008;50(3):151-7.
  • 8. Saka B, Kaya O, Ozturk GB, Erten N, Karan MA. Malnutrition in the elderly and its relationship with other geriatric syndromes. ClinNutr 2010;29(6):745-8.
  • 9. Çevik A, Basat O, Ucak S. Evde Sağlık Hizmeti Alan Yaşlı Hastalarda Beslenme Durumunun Değerlendirilmesi ve Beslenme Durumunun Laboratuar Parametreleri Üzerine Olan Etkisinin İrdelenmesi. Konuralp Tıp Dergisi 2014;6(3):31-37.
  • 10. H. Akan, A. Ayraler, O. Hayran. Evde sağlık birimine başvuran yaşlı hastaların beslenme durumları. Türk Aile Hek Derg 2013;17(3):106-112.
  • 11. Sarıkaya, D. Geriatrik hastalarda Mini Nütrisyonel Değerlendirme (MNA) testinin uzun ve kısa (MNA-SF) formunun geçerlilik çalışması. Uzmanlık tezi. Hacettepe Üniversitesi, Tıp Fakültesi, İç Hastalıkları Anabilim Dalı, 2013.
  • 12. Ramya MS, Ranganath TS, Jyothi J, Swetha NB. To assess the nutritional status among elderly and factors influencing it, in an urban area, Bengaluru- a cross sectional study. Int J Community Med Public Health 2017;4(5):1727-32.
  • 13. Guigoz Y. The Mini Nutritional Assessment (MNA) review of the literature-what does it tell us? J Nutr Health Aging 2006;10(6):466-85.
  • 14. Mastronuzzi T, Paci C, Portincasa P, Montanaro N, Grattagliano I. Assessing the Nutritional Status of Older Individuals in Family Practice: Evaluation and Implications for Management. Clinical Nutrition 2015;34(6):1184-88.
  • 15. Ülger Z, Halil M, Kalan I, Yavuz BB, Cankurtaran M, Güngör E et al. Comprehensive assesment of malnutririon risk and related factors in a large group of community- dwelling older adults. Clinical Nutrition 2010;29(4):507-11.
  • 16. De Groot CP, van Staveren WA, Dirren H, Hautvast JG. Summary and conclusions of the report on the second data collection period and longitudinal analyses of the SENECA Study. Eur J Clin Nutr 1996;50(Suppl 2):S123-4.
  • 17. Soini H, Routasalo P, Lagström H. Characteristics of the Mini-Nutritional Assessment in elderly home-care patients. Eur J ClinNutr 2004;58(1):64-70.
  • 18. Stow R, Ives N, Smith C, Rick C, Rushton A. A cluster randomised feasibility trial evaluating nutritional interventions in the treatment of malnutrition in care home adult residents. Trials 2015;16:433.
  • 19. Primiano M, Friend M, McClure C, Nardi S, Fix L, Schafer M, et al. Pressure ulcer prevalence and risk factors during prolonged surgical procedures.AORN J 2011;94(6):555-66.
There are 19 citations in total.

Details

Primary Language English
Subjects ​Internal Diseases
Journal Section Orijinal Articles
Authors

Sabah Tüzün

Nazlı Hacıağaoğlu This is me

Mustafa Reşat Dabak This is me

Publication Date June 18, 2019
Submission Date November 5, 2018
Published in Issue Year 2019 Volume: 13 Issue: 2

Cite

Vancouver Tüzün S, Hacıağaoğlu N, Dabak MR. Malnutrition in Home Care Patients. TJFMPC. 2019;13(2):159-66.

English or Turkish manuscripts from authors with new knowledge to contribute to understanding and improving health and primary care are welcome.