Aim: It has been conducted to evaluate the gynecological cancer awareness of women working as textile workers and the affecting factors.
Method: This descriptive study was conducted with 210 women working in two textile companies in a province in northern Turkey. The data of the study were collected with the 'Personal Information Form' and 'Gynecological Cancers Awareness Scale.' Descriptive statistics, t-test in independent groups and One way Anova tests were used to evaluate the data.
Results: The average age of the women participating in the study was 38.46 ± 9.05. The average score of women on the gynecological cancers awareness scale is 137.56 ± 23.16. The gynecological cancer awareness scale total score averages of women with secondary school or above education and moderate income has been determined to be significantly higher than the others (p<0.05). At the same time, it was determined that the total mean score of the gynecological cancer awareness scale of the participants who had a regular sexual life, had heard of gynecological cancers before, had information about KETEM and benefited from screening services for gynecological cancers was higher than the other participants (p <0.05).
Conclusion: It has been determined that some socio-demographic and awareness characteristics of women, such as their education level, income level, regular sexual life, having heard of gynecological cancers before, having information about KETEM and benefiting from screening services for gynecological cancers, affect their gynecological cancer awareness. It is recommended that education on risk factors of gynecological cancers, early symptoms and the need for early medical help be strengthened, and that the training and programs provided will help increase awareness of gynecological cancer and reduce the delay in diagnosis.
Araştırma Helsinki Bildirgesi ilkelerine uygun olarak yürütüldü. Araştırma protokolü ile ilgili Çankırı Karatekin Üniversitesi Etik kurulundan etik kurul onayı alındı (Tarih: 18.03.2022; Karar No: 2022/25). Araştırma verilerinin toplanabilmesi için her iki tekstil firmasından kurum izni ve araştırmaya dâhil edilen kadınlardan bilgilendirilmiş yazılı onam alındı.
Çalışma sırasında herhangi bir kurumdan finansal destek sağlanmamıştır.
Amaç: Tekstil işçisi olarak çalışan kadınların jinekolojik kanser farkındalıklarının ve etkileyen faktörlerin değerlendirilmesi amacıyla yapılmıştır.
Yöntem: Tanımlayıcı tipte olan araştırma Türkiye’nin kuzeyinde bir ilin iki tekstil firmasında çalışan 210 kadın ile yürütülmüştür. Araştırma verilerini toplamak için ‘Kişisel Bilgi Formu’, ‘Jinekolojik Kanserler Farkındalık Ölçeği’ kullanılmıştır. Tanımlayıcı istatistikler, bağımsız gruplarda t testi ve ‘One way Anova’ testleri verilerin değerlendirilmesinde kullanılmıştır.
Bulgular: Araştırmaya katılan kadınların yaş ortalaması 38,46 ± 9,05’tir. Kadınların, jinekolojik kanserler farkındalık ölçeği puan ortalaması 137,56 ± 23,16’dır. Ortaokul ve üzeri eğitim durumuna sahip, orta düzey geliri olan kadınların jinekolojik kanser farkındalığı ölçeği toplam puan ortalamaları, diğerlerine oranla anlamlı biçimde daha yüksek olarak belirlenmiştir (p<0,05). Aynı zamanda düzenli cinsel yaşamı olan, daha önce jinekolojik kanserleri duyan, KETEM hakkında bilgisi olan ve jinekolojik kanserlere yönelik tarama hizmetlerinden faydalanan katılımcıların jinekolojik kanser farkındalığı ölçeği toplam puan ortalamalarının diğer katılımcılara göre daha yüksek olduğu tespit edilmiştir (p<0,05).
Sonuç: Kadınların eğitim durumu, gelir durumu, düzenli cinsel yaşam, daha önce jinekolojik kanserleri duyma, KETEM hakkında bilgisi olma durumu ve jinekolojik kanserlere yönelik tarama hizmetlerinden yararlanma durumu gibi bazı sosyo demografik ve farkındalık durumlarına ilişkin özelliklerinin jinekolojik kanser farkındalıklarını etkilediği belirlenmiştir. Jinekolojik kanserlerin risk faktörleri, erken semptomlar ve erken tıbbi yardım ihtiyacı konusunda eğitimlerin güçlendirilmesi, böylece verilen eğitim ve programların jinekolojik kanser farkındalığını artırmaya ve tanıdaki gecikmeyi azaltmaya yardımcı olması önerilmektedir.
Araştırma Helsinki Bildirgesi ilkelerine uygun olarak yürütüldü. Araştırma protokolü ile ilgili Çankırı Karatekin Üniversitesi Etik kurulundan etik kurul onayı alındı (Tarih: 18.03.2022; Karar No: 2022/25). Araştırma verilerinin toplanabilmesi için her iki tekstil firmasından kurum izni ve araştırmaya dâhil edilen kadınlardan bilgilendirilmiş yazılı onam alındı.
Çalışma sırasında herhangi bir kurumdan finansal destek sağlanmamıştır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Family Medicine, Health Services and Systems (Other) |
Journal Section | Orijinal Articles |
Authors | |
Early Pub Date | February 21, 2025 |
Publication Date | |
Submission Date | July 2, 2024 |
Acceptance Date | October 14, 2024 |
Published in Issue | Year 2025 Volume: 19 Issue: 1 |
English or Turkish manuscripts from authors with new knowledge to contribute to understanding and improving health and primary care are welcome.
Turkish Journal of Family Medicine and Primary Care © 2024 by Academy of Family Medicine Association is licensed under CC BY-NC-ND 4.0