Report

Türkiye’de besinlerin D vitamini, folik asit ve demir ile zenginleştirilmesi: Sağlık Bakanlığı önerileri

Volume: 18 Number: 3 December 27, 2020
EN TR

Türkiye’de besinlerin D vitamini, folik asit ve demir ile zenginleştirilmesi: Sağlık Bakanlığı önerileri

Abstract

Çeşitli vitamin ve minerallerin yetersizliği; gelişmekte olan ve endüstrileşmiş ülkelerde sağlık ve ekonomik sonuçları ile önemli bir halk sağlığı sorunudur. Besin zenginleştirme uygulamaları birçok ülkede beslenme gereksinmelerinin sağlanmasında pratik bir araç olarak kullanılmaktadır. Ülkemizde kadınlarda hemen hemen her yaş grubunda demir alımının ihtiyacın altında kaldığı ve günlük gereksinimin karşılanamadığı görülmektedir. Erkeklerde özellikle çocuk yaş gruplarında (2-5, 6-8 ve 9-11 yaş grupları) demir alımının yetersiz olduğu tespit edilmiştir. Folat alımı da özellikle kadınlarda doğurganlık çağında ve ileri yaşlarda günlük gereksinimin altındadır. Serum D vitamini düzeyine göre annelerin %81.7’sinde D vitamini eksik (19.9 ng/mL ve altında), %11.6’sında ise yetersiz (20–29.9 ng/mL)’dir. Altı ila onbir aylık süt çocuklarını kapsayan bir çalışmada çocukların D vitamini düzeylerine bakıldığında; %26.8’inin D vitamini eksik (14.9 ng/mL ve altında), %14.7’sinin hafif eksik (15–19.9 ng/mL) ve %26.2’sinin ise yetersiz (20.0–29.9 ng/mL) olduğu bulunmuştur. Türkiye genelinde incelenen 10160 numunenin serum D vitamini düzeylerinin ortancası 23.8 ng/mL olarak saptanmıştır. Bireylerin %6.9’unda D vitamini düzeyi 20 ng/mL’nin. %66.7’sinde ise 30 ng/mL’nin altında bulunmuştur. Zenginleştirme bu yetersizliklerin giderilmesi yanında, halen yüksek olan bodurluk ile mücadele için de önemlidir. Halk sağlığının korunması ve hastalıkların önlenmesi için yapılan tüm çalışmalar, tedavi ve rehabilitasyon uygulamalarından daha kolay ve “maliyet-etkin” yaklaşımlardır. Ülkemizde yapılan araştırma sonuçları ve dünyada yapılan uygulamalar dikkate alınarak hazırlanan rapor ile Türkiye’de bu konuda yapılacak düzenlemelere katkı sağlanması amaçlanmıştır. Unun demir ve folik asit ile; süt ve yağların D vitamini ile zenginleştirilmesi; ayrıca bu ürünlere erişimin kolaylaştırılması için gerekli düzenlemeler yapılmalıdır.

Keywords

References

  1. Allen L, De Benoist B, Dairy O, Hurrell R. Guidelines on Food Fortification with Micronutrients, WHO-FAO, 2006.
  2. Investing in The Future. A United Call The Action On Vitamin and Mineral Deficiencies: Global Report. FFI, Gain, MI, USAID, The World Bank, UNICEF, 2009.
  3. Recommendation on Wheat and Maize Flour Fortification Meeting Report: Interim Consensus Statement. WHO, 2009,https://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/111837/WHO_NMH_NHD_MNM_09.1_eng.pdf?sequence=1&isAllowed=y. Erişim tarihi 10.02.2016.
  4. Why fortify flour and rice? Food Fortification Initiative, http://www.ffinetwork.org/why_fortify/index.html. Erişim tarihi 10.11.2015
  5. Guideline Daily Iron Supplementation in Infants and Children, WHO, 2016.
  6. Weekly Iron and Folic Acid Supplementation as an Anaemia-Prevention Strategy in Women and Adolescent Girls. Lessons Learnt From Implementation of Programmes Among Non-Pregnant Women of Reproductive Age. WHO, 2018.
  7. Lopez A, Cacoub P, Macdougall L, Biroulet LP. Iron Deficiency Anaemia. The Lancet. 387; 907-916. 2016.
  8. Renzo G, Spano F, Giardina I, Brillo E, Clerici G, Cabero L.Iron Deficiency Anemia in Pregnancy. Womens Health. 11:6, 891-900, 2015, https://doi.org/10.2217/whe.15.35

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Health Care Administration

Journal Section

Report

Authors

Şeniz Ilgaz This is me
Türkiye

Nuray Kanbur This is me
Türkiye

Elif Nursel Özmert This is me
Türkiye

Betül Tavil This is me
Türkiye

Publication Date

December 27, 2020

Submission Date

June 14, 2019

Acceptance Date

October 3, 2020

Published in Issue

Year 2020 Volume: 18 Number: 3

APA
Ilgaz, Ş., Yardım, N., Çimen, M. Y. B., Kanbur, N., Özmert, E. N., Satman, İ., Tavil, B., Tayfur, M., & Ulman, C. (2020). Türkiye’de besinlerin D vitamini, folik asit ve demir ile zenginleştirilmesi: Sağlık Bakanlığı önerileri. Turkish Journal of Public Health, 18(3), 226-248. https://izlik.org/JA82DF34FK
AMA
1.Ilgaz Ş, Yardım N, Çimen MY B, et al. Türkiye’de besinlerin D vitamini, folik asit ve demir ile zenginleştirilmesi: Sağlık Bakanlığı önerileri. TJPH. 2020;18(3):226-248. https://izlik.org/JA82DF34FK
Chicago
Ilgaz, Şeniz, Nazan Yardım, Mehmet Yavuz Burak Çimen, et al. 2020. “Türkiye’de Besinlerin D Vitamini, Folik Asit Ve Demir Ile Zenginleştirilmesi: Sağlık Bakanlığı önerileri”. Turkish Journal of Public Health 18 (3): 226-48. https://izlik.org/JA82DF34FK.
EndNote
Ilgaz Ş, Yardım N, Çimen MY B, Kanbur N, Özmert EN, Satman İ, Tavil B, Tayfur M, Ulman C (December 1, 2020) Türkiye’de besinlerin D vitamini, folik asit ve demir ile zenginleştirilmesi: Sağlık Bakanlığı önerileri. Turkish Journal of Public Health 18 3 226–248.
IEEE
[1]Ş. Ilgaz et al., “Türkiye’de besinlerin D vitamini, folik asit ve demir ile zenginleştirilmesi: Sağlık Bakanlığı önerileri”, TJPH, vol. 18, no. 3, pp. 226–248, Dec. 2020, [Online]. Available: https://izlik.org/JA82DF34FK
ISNAD
Ilgaz, Şeniz - Yardım, Nazan - Çimen, Mehmet Yavuz Burak - Kanbur, Nuray - Özmert, Elif Nursel - Satman, İlhan - Tavil, Betül - Tayfur, Muhittin - Ulman, Cevval. “Türkiye’de Besinlerin D Vitamini, Folik Asit Ve Demir Ile Zenginleştirilmesi: Sağlık Bakanlığı önerileri”. Turkish Journal of Public Health 18/3 (December 1, 2020): 226-248. https://izlik.org/JA82DF34FK.
JAMA
1.Ilgaz Ş, Yardım N, Çimen MY B, Kanbur N, Özmert EN, Satman İ, Tavil B, Tayfur M, Ulman C. Türkiye’de besinlerin D vitamini, folik asit ve demir ile zenginleştirilmesi: Sağlık Bakanlığı önerileri. TJPH. 2020;18:226–248.
MLA
Ilgaz, Şeniz, et al. “Türkiye’de Besinlerin D Vitamini, Folik Asit Ve Demir Ile Zenginleştirilmesi: Sağlık Bakanlığı önerileri”. Turkish Journal of Public Health, vol. 18, no. 3, Dec. 2020, pp. 226-48, https://izlik.org/JA82DF34FK.
Vancouver
1.Şeniz Ilgaz, Nazan Yardım, Mehmet Yavuz Burak Çimen, Nuray Kanbur, Elif Nursel Özmert, İlhan Satman, Betül Tavil, Muhittin Tayfur, Cevval Ulman. Türkiye’de besinlerin D vitamini, folik asit ve demir ile zenginleştirilmesi: Sağlık Bakanlığı önerileri. TJPH [Internet]. 2020 Dec. 1;18(3):226-48. Available from: https://izlik.org/JA82DF34FK

                     13955                      13956                         13959                        28911                              13958

  

       

TURKISH JOURNAL OF PUBLIC HEALTH - TURK J PUBLIC HEALTH. online-ISSN: 1304-1096 

Copyright holder Turkish Journal of Public Health. This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.