Report
BibTex RIS Cite

Ankara’da market raflarında satılan elli bebek maması ve bebek ek gıdası örneğinde genetiği değiştirilmiş gıda varlığı

Year 2019, Volume: 17 Issue: 2, 207 - 216, 31.08.2019

Abstract

Amaç: Gıda biyoteknolojisinin gelişimi
ile üzerinde daha fazla durulan genetiği değiştirilmiş gıdalar (GDG), bir başka
yönüyle çeşitli endişelerin kaynağını da oluşturmaktadır. Bu çalışmada
marketlerde satılan ve bir yaş altında kullanılan bebek mamaları ve bebek büskivileri
örneklerinin genetiği değiştirilmiş gıda türleri yönünden incelenmesi
amaçlanmıştır. Yöntem: Araştırmada
Türkiye’nin başkenti Ankara’da bulunan marketlerde satılan ve bir yaş ve
altında kullanılan bebek gıdaları (bebek mamaları, bebek bisküvileri, bebek ek
gıdaları) analiz edilmiştir. Tanımlayıcı tipteki bu araştırmada raflarda
satılan 50 numune toplanmış ve analiz edilmiştir. Analiz 50 adet kit içeren
analiz düzenekleri aracılığıyla real-time PCR yöntemi ile gerçekleştirilmiştir.
Bulgular: Toplanan numunelerin
bebeklik döneminde kullanım süreleri farklılıklar göstermektedir. Numunelerin
bebeklik döneminde doğumdan sonra 4.aydan ve 6. Aydan itibaren
kullanılabilirliğinin arttığı görülmektedir. 
Alınan 50 örneğin PCR ile analizinde iki örnekte analiz için yeterli DNA
elde edilemediğinden analize alınamamış, kalan 48 numunenin hepsinde GMF
negatif (35S, NOS, BAR, FMV) bulunmuştur.
Sonuç: Analiz sonuçlarının Türkiye’de yasal düzenlemelerle çizilen
çerçeveye uygun sonuçlar olduğu görülmektedir. Bebeklik ve çocukluk döneminde
tüketilen gıdaların GMF’ler yönünden izlem ve denetimi aralıklı olarak
yapılmalı ve kamuoyuna açıklanmalıdır. 

References

  • Kaynaklar1.Food safety [Online]. Available: http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs399/en/ [Accessed: 16-Jan-2018]2. Nutrition. Global Targets 2025. [Online]. Available: http://www.who.int/nutrition/global-target-2025/en/ [Accessed: 16-Jan-2018]3. World Health Organization Food Safety Department Modern food biotechnology, human health and development: an evidence-based study. World Health Organization 2005. [Online]. Available: http://apps.who.int/iris/handle/10665/43195 [Accessed: 20-Jan-2018]4. Food, Genetically modified [Online]. Available: http://www.who.int/topics/food_genetically_modified/en/ [Accessed: 20-Jan-2018]5. World Health Organization Food Safety Department Modern food biotechnology, human health and development: an evidence-based study. World Health Organization 2005. [Online]. Available: http://apps.who.int/iris/handle/10665/43195 [Accessed: 07-Feb-2018]6. Bernstein JA, Bernstein IL, Bucchini L, Goldman LR, Hamilton RG, Lehrer S, Rubin C, Sampson HA. Clinical and Laboratory Investigation of Allergy to Genetically Modified Foods. Environ Health Perspect 2003; 111(8): 1114-1121. 7. Batista R. ve ark., Lack of detectable allergenicity of transgenic maize and soya samples, J Allergy Clin Immunol 2005; 116(2): 403-410. 8. Ahmed F. E., Detection of genetically modified organisms in foods, Trends in Biotechnol 2002; 20(5): 215-223. 9. Azadi H, Ho P. Genetically modified and organic crops in developing countries: A review of options for food security. Biotechnol Adv 2010; 28(1): 160–168. 10. Seralini G, Cellier D, de Vendomois JS. New Analysis of a Rat Feeding Study with a Genetically Modified Maize Reveals Signs of Hepatorenal Toxicity. Arch. Environ Contam Toxicol 2007; 52(4): 596–602. 11. Cantani A. Benefits and concerns associated with biotechnology-derived foods: can additional research reduce children health risks? Eur Rev Med Pharmacol Sci 2009;13(1): 41-50. 12. WHO Health topics Infant nutrition [Online]. Available: http://www.who.int/topics/infant_nutrition/en/ [Accessed: 07-Feb-2018]13. Infant and young child feeding : model chapter for textbooks for medical studentsand allied health professionals. [Online]. Available: http://apps.who.int/iris/bitstream/10665/44117/1/9789241597494_eng.pdf?ua=1&ua=1 [Accessed: 01-Apr-2018]14.Complementary feding. World Health Organization. [Online]. Available: http://www.who.int/nutrition/publications/Complementary_Feeding.pdf [Accessed: 01-Apr-2018]15. Cantani A. Benefits and concerns associated with biotechnology-derived foods: can additional research reduce children health risks. Eur Rev Med Pharmacol Sci 2006; 10(4): 197-206.16. Aslan D. Halk sağlığı bakış açısı ve genetiği değiştirilmiş organizmalar. Hacettepe Tıp Dergisi, 2011; 42: 110-4. 17. 13.08.2010 tarih ve 27671 sayılı Resmi Gazete. Resmi Gazete web sayfası. [Online]. Available: http://www.resmigazete.gov.tr/default.aspx [Accessed: 01-Apr-2018]18. 16.07.2015 tarihli Resmi Gazete[Online]. Resmi Gazete web sayfası. Available: http://www.resmigazete.gov.tr/default.aspx [Accessed: 01-Apr-2018] 19. Gachet E., Martin G.G., Vigneau F., Meye G., Detection of genetically modified organisms (GMOs) by PCR: a brief review of methodologies available. Trends Food Sci Tech 1999; 9: 380- 388.

The presence of genetically modified foods in fifty infant formula and complementary food samples sold in markets in Ankara

Year 2019, Volume: 17 Issue: 2, 207 - 216, 31.08.2019

Abstract

Objective: Increasing attention
is given to Genetically Modified Foods (GMFs) with the progress of food and
biotechnology. On the other hand, GMFs also represent a source of concern. The
aim of this study was to investigate specimens of infant formula and baby
complementary foods bought from markets in terms of GMFs. Method: Infant foods marketed for children aged 1 or under
(formulas, biscuits and complementary foods) sold in markets in Ankara, the
capital city of Turkey, were analysed. In this study, 50 specimens were bought
from markets and analysed. These analyses were conducted with a real time
Polymerase Chain Reaction.
Results: The collected specimens were produced for various infancy periods.
It was seen that the use of these foods increased with age, particularly from
the 4th and 6th months. All of the specimens analysed were found to be GMF
negative (35S, NOS, BAR, FMV), and 2 of the specimens could not be analysed as
there was no adequate DNA.
Conclusions: It was determined
that the findings were in concordance with the Turkish legal frame. The
presence of GMFs in infant foods should be monitored and inspected regularly
and the results of the inspection should be declared to the public.

References

  • Kaynaklar1.Food safety [Online]. Available: http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs399/en/ [Accessed: 16-Jan-2018]2. Nutrition. Global Targets 2025. [Online]. Available: http://www.who.int/nutrition/global-target-2025/en/ [Accessed: 16-Jan-2018]3. World Health Organization Food Safety Department Modern food biotechnology, human health and development: an evidence-based study. World Health Organization 2005. [Online]. Available: http://apps.who.int/iris/handle/10665/43195 [Accessed: 20-Jan-2018]4. Food, Genetically modified [Online]. Available: http://www.who.int/topics/food_genetically_modified/en/ [Accessed: 20-Jan-2018]5. World Health Organization Food Safety Department Modern food biotechnology, human health and development: an evidence-based study. World Health Organization 2005. [Online]. Available: http://apps.who.int/iris/handle/10665/43195 [Accessed: 07-Feb-2018]6. Bernstein JA, Bernstein IL, Bucchini L, Goldman LR, Hamilton RG, Lehrer S, Rubin C, Sampson HA. Clinical and Laboratory Investigation of Allergy to Genetically Modified Foods. Environ Health Perspect 2003; 111(8): 1114-1121. 7. Batista R. ve ark., Lack of detectable allergenicity of transgenic maize and soya samples, J Allergy Clin Immunol 2005; 116(2): 403-410. 8. Ahmed F. E., Detection of genetically modified organisms in foods, Trends in Biotechnol 2002; 20(5): 215-223. 9. Azadi H, Ho P. Genetically modified and organic crops in developing countries: A review of options for food security. Biotechnol Adv 2010; 28(1): 160–168. 10. Seralini G, Cellier D, de Vendomois JS. New Analysis of a Rat Feeding Study with a Genetically Modified Maize Reveals Signs of Hepatorenal Toxicity. Arch. Environ Contam Toxicol 2007; 52(4): 596–602. 11. Cantani A. Benefits and concerns associated with biotechnology-derived foods: can additional research reduce children health risks? Eur Rev Med Pharmacol Sci 2009;13(1): 41-50. 12. WHO Health topics Infant nutrition [Online]. Available: http://www.who.int/topics/infant_nutrition/en/ [Accessed: 07-Feb-2018]13. Infant and young child feeding : model chapter for textbooks for medical studentsand allied health professionals. [Online]. Available: http://apps.who.int/iris/bitstream/10665/44117/1/9789241597494_eng.pdf?ua=1&ua=1 [Accessed: 01-Apr-2018]14.Complementary feding. World Health Organization. [Online]. Available: http://www.who.int/nutrition/publications/Complementary_Feeding.pdf [Accessed: 01-Apr-2018]15. Cantani A. Benefits and concerns associated with biotechnology-derived foods: can additional research reduce children health risks. Eur Rev Med Pharmacol Sci 2006; 10(4): 197-206.16. Aslan D. Halk sağlığı bakış açısı ve genetiği değiştirilmiş organizmalar. Hacettepe Tıp Dergisi, 2011; 42: 110-4. 17. 13.08.2010 tarih ve 27671 sayılı Resmi Gazete. Resmi Gazete web sayfası. [Online]. Available: http://www.resmigazete.gov.tr/default.aspx [Accessed: 01-Apr-2018]18. 16.07.2015 tarihli Resmi Gazete[Online]. Resmi Gazete web sayfası. Available: http://www.resmigazete.gov.tr/default.aspx [Accessed: 01-Apr-2018] 19. Gachet E., Martin G.G., Vigneau F., Meye G., Detection of genetically modified organisms (GMOs) by PCR: a brief review of methodologies available. Trends Food Sci Tech 1999; 9: 380- 388.
There are 1 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Health Care Administration
Journal Section Report
Authors

Cavit İşık Yavuz

Naci Çine This is me

Songül A. Vaizoğlu This is me

Çağatay Güler This is me

Publication Date August 31, 2019
Submission Date June 3, 2018
Acceptance Date December 15, 2018
Published in Issue Year 2019 Volume: 17 Issue: 2

Cite

APA Yavuz, C. İ., Çine, N., Vaizoğlu, S. A., Güler, Ç. (2019). Ankara’da market raflarında satılan elli bebek maması ve bebek ek gıdası örneğinde genetiği değiştirilmiş gıda varlığı. Turkish Journal of Public Health, 17(2), 207-216.
AMA Yavuz Cİ, Çine N, Vaizoğlu SA, Güler Ç. Ankara’da market raflarında satılan elli bebek maması ve bebek ek gıdası örneğinde genetiği değiştirilmiş gıda varlığı. TJPH. August 2019;17(2):207-216.
Chicago Yavuz, Cavit İşık, Naci Çine, Songül A. Vaizoğlu, and Çağatay Güler. “Ankara’da Market raflarında satılan Elli Bebek Maması Ve Bebek Ek gıdası örneğinde genetiği değiştirilmiş gıda varlığı”. Turkish Journal of Public Health 17, no. 2 (August 2019): 207-16.
EndNote Yavuz Cİ, Çine N, Vaizoğlu SA, Güler Ç (August 1, 2019) Ankara’da market raflarında satılan elli bebek maması ve bebek ek gıdası örneğinde genetiği değiştirilmiş gıda varlığı. Turkish Journal of Public Health 17 2 207–216.
IEEE C. İ. Yavuz, N. Çine, S. A. Vaizoğlu, and Ç. Güler, “Ankara’da market raflarında satılan elli bebek maması ve bebek ek gıdası örneğinde genetiği değiştirilmiş gıda varlığı”, TJPH, vol. 17, no. 2, pp. 207–216, 2019.
ISNAD Yavuz, Cavit İşık et al. “Ankara’da Market raflarında satılan Elli Bebek Maması Ve Bebek Ek gıdası örneğinde genetiği değiştirilmiş gıda varlığı”. Turkish Journal of Public Health 17/2 (August 2019), 207-216.
JAMA Yavuz Cİ, Çine N, Vaizoğlu SA, Güler Ç. Ankara’da market raflarında satılan elli bebek maması ve bebek ek gıdası örneğinde genetiği değiştirilmiş gıda varlığı. TJPH. 2019;17:207–216.
MLA Yavuz, Cavit İşık et al. “Ankara’da Market raflarında satılan Elli Bebek Maması Ve Bebek Ek gıdası örneğinde genetiği değiştirilmiş gıda varlığı”. Turkish Journal of Public Health, vol. 17, no. 2, 2019, pp. 207-16.
Vancouver Yavuz Cİ, Çine N, Vaizoğlu SA, Güler Ç. Ankara’da market raflarında satılan elli bebek maması ve bebek ek gıdası örneğinde genetiği değiştirilmiş gıda varlığı. TJPH. 2019;17(2):207-16.

13955                                        13956                                                             13958                                       13959                                        28911


TURKISH JOURNAL OF PUBLIC HEALTH - TURK J PUBLIC HEALTH. online-ISSN: 1304-1096 

Copyright holder Turkish Journal of Public Health. This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International LicenseCreative Commons License