Amaç: Gıda biyoteknolojisinin gelişimi
ile üzerinde daha fazla durulan genetiği değiştirilmiş gıdalar (GDG), bir başka
yönüyle çeşitli endişelerin kaynağını da oluşturmaktadır. Bu çalışmada
marketlerde satılan ve bir yaş altında kullanılan bebek mamaları ve bebek büskivileri
örneklerinin genetiği değiştirilmiş gıda türleri yönünden incelenmesi
amaçlanmıştır. Yöntem: Araştırmada
Türkiye’nin başkenti Ankara’da bulunan marketlerde satılan ve bir yaş ve
altında kullanılan bebek gıdaları (bebek mamaları, bebek bisküvileri, bebek ek
gıdaları) analiz edilmiştir. Tanımlayıcı tipteki bu araştırmada raflarda
satılan 50 numune toplanmış ve analiz edilmiştir. Analiz 50 adet kit içeren
analiz düzenekleri aracılığıyla real-time PCR yöntemi ile gerçekleştirilmiştir.
Bulgular: Toplanan numunelerin
bebeklik döneminde kullanım süreleri farklılıklar göstermektedir. Numunelerin
bebeklik döneminde doğumdan sonra 4.aydan ve 6. Aydan itibaren
kullanılabilirliğinin arttığı görülmektedir.
Alınan 50 örneğin PCR ile analizinde iki örnekte analiz için yeterli DNA
elde edilemediğinden analize alınamamış, kalan 48 numunenin hepsinde GMF
negatif (35S, NOS, BAR, FMV) bulunmuştur. Sonuç: Analiz sonuçlarının Türkiye’de yasal düzenlemelerle çizilen
çerçeveye uygun sonuçlar olduğu görülmektedir. Bebeklik ve çocukluk döneminde
tüketilen gıdaların GMF’ler yönünden izlem ve denetimi aralıklı olarak
yapılmalı ve kamuoyuna açıklanmalıdır.
Objective: Increasing attention
is given to Genetically Modified Foods (GMFs) with the progress of food and
biotechnology. On the other hand, GMFs also represent a source of concern. The
aim of this study was to investigate specimens of infant formula and baby
complementary foods bought from markets in terms of GMFs. Method: Infant foods marketed for children aged 1 or under
(formulas, biscuits and complementary foods) sold in markets in Ankara, the
capital city of Turkey, were analysed. In this study, 50 specimens were bought
from markets and analysed. These analyses were conducted with a real time
Polymerase Chain Reaction. Results: The collected specimens were produced for various infancy periods.
It was seen that the use of these foods increased with age, particularly from
the 4th and 6th months. All of the specimens analysed were found to be GMF
negative (35S, NOS, BAR, FMV), and 2 of the specimens could not be analysed as
there was no adequate DNA. Conclusions: It was determined
that the findings were in concordance with the Turkish legal frame. The
presence of GMFs in infant foods should be monitored and inspected regularly
and the results of the inspection should be declared to the public.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Health Care Administration |
Journal Section | Report |
Authors | |
Publication Date | August 31, 2019 |
Submission Date | June 3, 2018 |
Acceptance Date | December 15, 2018 |
Published in Issue | Year 2019 Volume: 17 Issue: 2 |
TURKISH JOURNAL OF PUBLIC HEALTH - TURK J PUBLIC HEALTH. online-ISSN: 1304-1096
Copyright holder Turkish Journal of Public Health. This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.