The New Coronavirus Disease has been at the top of the world agenda since the beginning of 2020. Health workers have been an important risk group of this pandemic. Throughout the pandemic, health workers regarding the risk of home transmission, could need means of accomodation where they could isolate themselves. The studies organized and carried out in this context at the Ege University Student Village have provided the public health professionals with the opportunity to transfer their holistic perspectives at community level and their knowledge and skills in epidemic control and prevention. With this report, it is aimed to introduce the ways and means followed in the process of harmonizing the dormitory structure with health service and epidemic control, to define the opportunities and difficulties in the use of student dormitories for this purpose and to notify the contribution of public health specialists throughout. In the process; determining the needs, structuring collaboration between teams, developing flow charts and data collection tools, data collection, health service delivery, outbreak control, health education and outbreak communication have been executed. Public health professionals reflected their theoretical knowledge in these fields to practical life and were able to use them to guide the hospital policies. Among the 256 healthcare workers who stayed at the student village, a total of 40 risky contacts, 8 of which are low-risk, 14 medium-risk and 18 high-risk, have been detected. The hospitalization of 2 healthcare workers with COVID-19 positivity have been provided. There was no contamination or death from COVID-19 originating from the student village among the residents. This report consists an important case report for public health professionals, as it is the first example of such structured service delivery specific to universities.
Yeni Koronavirüs Hastalığı 2020’nin başlarından beri dünya gündeminde ilk sıradaki yerini korumaktadır. Sağlık çalışanları bu pandeminin önemli bir risk grubunu oluşturmuştur. Çalışanlar bu pandemi sürecinde ev bulaşı olasılığını göz önünde bulundurarak kendilerini izole ettikleri barınma imkanlarına ihtiyaç duyabilmişlerdir. Ege Üniversitesi Öğrenci Köyünde bu bağlamda organize edilen ve yürütülen çalışmalar, halk sağlıkçılar için toplu yaşanan yerlere dair bütüncül perspektiflerini ve salgın kontrolü ve korunmadaki bilgi ve becerilerini sahaya aktarma imkanı sunmuştur. Bu rapor ile yurt yapılanmasının sağlık hizmeti ve salgın kontrolü ile uyumlandırılması sürecinde izlenen yol ve araçların tanıtılması, öğrenci yurtlarının bu amaçla kullanımındaki olanakların ve zorlukların tanımlanması ve halk sağlıkçıların süreçteki katkılarının aktarılması amaçlanmıştır. Süreçte; gereksinimlerinin saptanması, ekipler arası işbirliğinin yapılandırılması, akış şemalarının, veri toplama ve kayıt araçlarının geliştirilmesi, sağlık hizmet sunumunun organizasyonu, salgın kontrolü ve korunma, sağlık eğitimi ve salgın iletişimine ilişkin çalışmalar yürütülmüştür. Halk Sağlıkçılar bu alanlardaki teorik birikimlerini pratik hayata yansıtmış ve hastane politikalarına yön verecek şekilde kullanabilmişlerdir. Öğrenci köyünde 256 sağlık çalışanı kalmış, kalış süreleri içerisinde 37 sağlık çalışanından 8’i düşük riskli, 14’ü orta riskli ve 18’i yüksek riskli olmak üzere toplam 40 riskli temas meydana gelmiştir. Kalış süreleri içerisinde COVID-19 pozitifliği gelişen 2 sağlık çalışanının hastaneye yatışları sağlanmıştır. İkamet eden çalışanlarda öğrenci köyü kaynaklı bir bulaş ve ölüm gerçekleşmemiştir. Üniversiteler özelinde bu şekilde yapılandırılmış bir hizmet sunumunun ilk örneği olması nedeni ile bu rapor halk sağlıkçılar için önemli bir olgu sunumunu içermektedir.
Bu çalışmanın gerçekleştirilmesinde katkıda bulunan; Başta Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Kampüs Polikliniği sağlık ekibi doktorları Uz. Dr. Dilek Delican ve Uz. Dr. Erhan Kayaalp, hemşireleri ve personeline olmak üzere, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Tuncay Göksel’e, Ege Üniversitesi Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanı Aysel Ildızlı’ya, Ege Üniversitesi Öğrenci Köyü Müdürü Dilşat Tekincan, Müdür Yardımcısı Gülcan Şevik’e, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Başmüdürü Yılmaz Öztürk’e, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Hemşirelik Hizmetleri Müdürü Hatice Gözmen’e, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Beslenme Hizmetleri Müdürü Derya Hopancı Bıçaklı’ya, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Enfeksiyon Kontrol Komitesi hemşirelerine, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji Anabilim Dalı öğretim Üyesi Prof. Dr. Başak Doğanavşargil’e teşekkürlerimizi sunarız.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Health Care Administration |
Journal Section | Report |
Authors | |
Publication Date | December 6, 2020 |
Submission Date | September 11, 2020 |
Acceptance Date | November 29, 2020 |
Published in Issue | Year 2020 Volume: 18 Issue: COVID-19 Special |
TURKISH JOURNAL OF PUBLIC HEALTH - TURK J PUBLIC HEALTH. online-ISSN: 1304-1096
Copyright holder Turkish Journal of Public Health. This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.