TEDAVİ GÖREN ERİŞKİN KANSER HASTALARINDA YAŞAM KALİTESİ VE KAS KUVVETİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ
Öz
Amaç: Ayaktan tedavi gören kanser hastalarında kas kuvvetini değerlendiren çalışmalar sınırlıdır. Bu çalışmanın amacı, kanser tanısı almış ve kanser tedavisi gören erişkin hastalarında kas kuvveti ile yaşam kalitesi arasındaki ilişkiyi incelemekti. Yöntem: Çalışmaya solid tümör tanısı ile ayaktan kemoterapi alan 17 (% 31,5) olgu (KT grup), kemoterapi ve cerrahi tedavi alan 20 (% 37,0) olgu (KT+C grup) ve kemoterapi, cerrahi tedavi ve radyoterapi alan 17 (% 31,5) olgu (KT+C+RT grup) olmak üzere, toplam 54 hasta (32 K, 22 E, yaş=49,74±12,00 yıl) dahil edildi. Bireylerin demografik bilgileri kaydedildi. Alt ekstremitede quadriceps femoris kas kuvveti ve üst ekstremitede el kavrama kuvveti değerlendirildi. Yaşam kalitesini değerlendirmek için Avrupa Kanser Araştırma ve Tedavi Organizasyonu Yaşam Kalitesi Anketi (EORTC-QLQ-C30-European) kullanıldı. Sonuçlar: Yaşam kalitesi skorlarına göre, KT+C+RT grubun, KT+C gruba göre kognitif fonksiyon alt boyutunun etkilendiği belirlendi (p<0,05). KT grup hastaların, KT+C+RT grup hastalara göre; nefes darlığı ve uykusuzluk alt boyutu açısından yaşam kalitesinin olumsuz yönde etkilendiği saptandı (p<0,05). KT+C+RT grup hastaların, genel iyilik hali alt boyutu açısından diğer gruplardan daha iyi oldukları bulundu (p<0,05). Kadın hastaların fiziksel fonksiyon, rol fonksiyonu, ağrı ve semptom alt boyutları bakımından erkek hastalara göre anlamlı olarak daha fazla etkilendiği saptandı (p<0,05). El kavrama kuvveti ile yaşam kalitesi fonksiyonel skor (r=0,416, p=0,003), fiziksel fonksiyon (r=0,232, p=0,047) ve rol fonksiyonu (r=0,422, p=0,011) arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki olduğu belirlendi. Quadriceps kas kuvveti ile fiziksel fonksiyon (r=0,232 p=0,047), rol fonksiyonu (r=0,243, p=0,040) ve kognitif fonksiyon (r=0,259 p=0,030) arasında anlamlı ilişki olduğu bulundu. Tartışma: Tedavi alan kanser hastalarında üst ve alt ekstremite kas kuvveti ile yaşam kalitesinin fiziksel, kognitif ve rol fonksiyonlarını içeren fonksiyonel skoru ile ilişkilidir. Kanser tedavisi gören tüm hastaların yaşam kalitesinin olumsuz yönde etkilenebileceği ve bu olumsuz etkilenimlerin kadın hastalarda erkeklere göre daha fazla olabileceği saptandı.
Anahtar Kelimeler
References
- 1. Sherr CJ. Cancer cell cycles. Science (New York, NY). 1996;274(5293):1672-7.
- 2. Collins I, Garrett MD. Targeting the cell division cycle in cancer: CDK and cell cycle checkpoint kinase inhibitors. Current opinion in pharmacology. 2005;5(4):366-73.
- 3. Dhital A, Pey T, Stanford MR. Visual loss and falls: a review. Eye (London, England). 2010;24(9):1437-46.
- 4. Talbot LA, Musiol RJ, Witham EK, Metter EJ. Falls in young, middle-aged and older community dwelling adults: perceived cause, environmental factors and injury. BMC public health. 2005;5:86.
- 5. Boyd R, Stevens JA. Falls and fear of falling: burden, beliefs and behaviours. Age and ageing. 2009;38(4):423-8.
- 6. Torre LA, Bray F, Siegel RL, Ferlay J, Lortet-Tieulent J, Jemal A. Global cancer statistics, 2012.
- CA: a cancer journal for clinicians. 2015;65(2):87-108.
- 7. Shen Q, Lu D, Schelin ME, Joud A, Cao Y, Adami HO, et al. Injuries before and after diagnosis of cancer: nationwide register based study. BMJ (Clinical research ed). 2016;354:i4218.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
Rehabilitation
Journal Section
Research Article
Publication Date
December 17, 2020
Submission Date
December 11, 2018
Acceptance Date
February 18, 2020
Published in Issue
Year 2020 Volume: 31 Number: 3
Cited By
Associations between physical activity and health-related quality of life in cancer patients on active treatment
Biomedical Human Kinetics
https://doi.org/10.2478/bhk-2026-0006PSYCHOMETRIC PROPERTIES OF THE TURKISH VERSION OF THE FACIT-DYSPNEA SCALE IN CANCER PATIENTS
Türk Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Dergisi
https://doi.org/10.21653/tjpr.1621643