Research Article

FİZYOTERAPİ VE REHABİLİTASYON EĞİTİMİ ALAN SON SINIF ÖĞRENCİLERİNİN İŞSİZLİK KAYGILARININ İNCELENMESİ

Volume: 33 Number: 1 April 20, 2022
EN TR

FİZYOTERAPİ VE REHABİLİTASYON EĞİTİMİ ALAN SON SINIF ÖĞRENCİLERİNİN İŞSİZLİK KAYGILARININ İNCELENMESİ

Abstract

Amaç: Ülkemizde eğitim veren fizyoterapi ve rehabilitasyon lisans programlarının sayı ve kontenjanlarının artmasıyla, bu bölümde eğitim gören öğrenciler için iş bulma sorunları ortaya çıkmaya başlamıştır. Çalışmamız Türkiye’de devlet ve vakıf üniversitelerinde eğitim gören fizyoterapi ve rehabilitasyon lisans programı son sınıf öğrencilerinin işsizlik kaygılarını üniversite statüsü ve cinsiyete göre incelemek amacıyla planlandı. Yöntem: Araştırmamıza Türkiye’de eğitim veren farklı bölgelerden 10 üniversitenin fizyoterapi ve rehabilitasyon lisans programında eğitim gören 845 son sınıf öğrencisi (582 kadın, 263 erkek; ortalama yaş: 22,78±1,52 yıl) dahil edilmiştir. Lisans öğrencilerinin sosyo-demografik bilgileri alındıktan sonra İşsizlik Kaygısı Anketi uygulanmıştır. Sonuçlar: Çalışmaya katılan fizyoterapi öğrencilerinin işsizlik kaygısı puanları 70 üzerinden 39,90±8,53 şeklinde elde edilmiştir. Devlet üniversitesinde eğitim alan öğrencilerin işsizlik kaygıları (p=0,014), karamsarlık (p=0,001), başarma arzusu (p= 0,0001) ve çözüm arayışlarının (p=0,0001) vakıf üniversitesindeki öğrencilere göre daha yüksek olduğu görülmüştür. Tüm üniversiteler göz önüne alındığında, erkek öğrencilerin başarma arzularının kadın öğrencilere göre daha yüksek olduğu tespit edilmiştir (p=0,014). Akademik başarının işsizlik kaygısı ile pozitif yönde (r=0,072), başarma arzusu (r= -0,99) ve iyimserlik (r= -0,07) ile negatif yönde ilişkisi bulunmuştur. Tartışma: Çalışmadan elde ettiğimiz sonuçlar devlet üniversitesinde eğitim görmenin, erkek cinsiyetin ve yüksek akademik başarının işsizlik kaygısını artırdığını göstermiştir. Düşük aile gelir düzeyi, toplumlarda erkeğin aileyi geçindirmekle yükümlü birey olarak tanımlanması ve yüksek başarı düzeyi ile toplumda maddi ve manevi olarak daha kabul edilebilir bir birey olma düşüncesi gibi nedenlerin işsizlik kaygı düzeyini artırmış olabileceğini düşünmekteyiz. Fizyoterapistlere yönelik istihdam olanaklarının artırılmasına yönelik girişimlerin, bu popülasyondaki işsizlik kaygısını azaltacağı düşüncesindeyiz.

Keywords

References

  1. Şahin, Ahmet Rifat. Üniversiteli Gençlerde İşsizlik Kaygısı, Röportaj. Erişim adresi: https://www.milliyet.com.tr/egitim/universiteli-genclerde-issizlik-kaygisi-888633. Erişim tarihi: 17.01.2021
  2. Türkiye İstatistik Kurumu. Haber Bülteni, İşgücü İstatistikleri, Temmuz 2020, Sayı: 33791. Erişim adresi: https://tuikweb.tuik.gov.tr/. Erişim tarihi: 17.01.2021
  3. Can F. Fizyoterapi ve rehabilitasyonun mesleki gelişim tarihçesi. İKÇÜSBFD. 2016;1(3):1-6.
  4. Karagözoğlu Coşkunsu D, Toprak M, Duman Ç, Inal HS. Türkiye’de Fizyoterapistlerin İş Bulma Sürelerinin ve İstihdam Durumlarının Değerlendirilmesi Araştırma Makalesi. Türk Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Dergisi. 2018; 29(2), 44-52.
  5. Özdinç S, Biçici Y, Çamur M, Turan F N. Fizyoterapi ve rehabilitasyon eğitimi alan lisans öğrencilerinin mesleki kaygı düzeylerinin belirlenmesi. J Higher Edu Sci. 2018; 8(3): 471-479.
  6. 2008 Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS) Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu. https://www.osym.gov.tr/TR,1211/2008-ogrenci-secme-ve-yerlestirme-sistemi-osys-yuksekogretim-programlari-ve-kontenjanlari-kilavuzu.html. Erişim Tarihi: 05.05.2021.
  7. 2010 Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS) Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu. https://www.osym.gov.tr/TR,1116/2010-osys-yerlestirme-yuksekogretim-programlari-ve-kontenjanlari-kilavuzu.html. Erişim Tarihi: 05.05.2021.
  8. 2014 Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS) Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu. https://www.osym.gov.tr/TR,860/2014-osys-yuksekogretim-programlari-ve-kontenjanlari-kilavuzu-14-temmuz-2014.html. Erişim Tarihi: 05.05.2021.

Details

APA
Aslan Telci, E., Şekeröz, S., Karagöz, B., Cavlak, U., Soysal Tomruk, M., Başkurt, F., Algun, C., Katırcı Kırmacı, Z. İ., Yosmaoğlu, H. B., Razak Özdinçler, A., Yeldan, İ., Subaşı, F., Çınar, M. A., & Ayhan, Ç. (2022). FİZYOTERAPİ VE REHABİLİTASYON EĞİTİMİ ALAN SON SINIF ÖĞRENCİLERİNİN İŞSİZLİK KAYGILARININ İNCELENMESİ. Türk Fizyoterapi Ve Rehabilitasyon Dergisi, 33(1), 16-22. https://doi.org/10.21653/tjpr.907069
AMA
1.Aslan Telci E, Şekeröz S, Karagöz B, et al. FİZYOTERAPİ VE REHABİLİTASYON EĞİTİMİ ALAN SON SINIF ÖĞRENCİLERİNİN İŞSİZLİK KAYGILARININ İNCELENMESİ. Türk Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Dergisi. 2022;33(1):16-22. doi:10.21653/tjpr.907069
Chicago
Aslan Telci, Emine, Serbay Şekeröz, Burak Karagöz, et al. 2022. “FİZYOTERAPİ VE REHABİLİTASYON EĞİTİMİ ALAN SON SINIF ÖĞRENCİLERİNİN İŞSİZLİK KAYGILARININ İNCELENMESİ”. Türk Fizyoterapi Ve Rehabilitasyon Dergisi 33 (1): 16-22. https://doi.org/10.21653/tjpr.907069.
EndNote
Aslan Telci E, Şekeröz S, Karagöz B, Cavlak U, Soysal Tomruk M, Başkurt F, Algun C, Katırcı Kırmacı Zİ, Yosmaoğlu HB, Razak Özdinçler A, Yeldan İ, Subaşı F, Çınar MA, Ayhan Ç (April 1, 2022) FİZYOTERAPİ VE REHABİLİTASYON EĞİTİMİ ALAN SON SINIF ÖĞRENCİLERİNİN İŞSİZLİK KAYGILARININ İNCELENMESİ. Türk Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Dergisi 33 1 16–22.
IEEE
[1]E. Aslan Telci et al., “FİZYOTERAPİ VE REHABİLİTASYON EĞİTİMİ ALAN SON SINIF ÖĞRENCİLERİNİN İŞSİZLİK KAYGILARININ İNCELENMESİ”, Türk Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Dergisi, vol. 33, no. 1, pp. 16–22, Apr. 2022, doi: 10.21653/tjpr.907069.
ISNAD
Aslan Telci, Emine - Şekeröz, Serbay - Karagöz, Burak - Cavlak, Uğur - Soysal Tomruk, Melda - Başkurt, Ferdi - Algun, Candan et al. “FİZYOTERAPİ VE REHABİLİTASYON EĞİTİMİ ALAN SON SINIF ÖĞRENCİLERİNİN İŞSİZLİK KAYGILARININ İNCELENMESİ”. Türk Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Dergisi 33/1 (April 1, 2022): 16-22. https://doi.org/10.21653/tjpr.907069.
JAMA
1.Aslan Telci E, Şekeröz S, Karagöz B, Cavlak U, Soysal Tomruk M, Başkurt F, Algun C, Katırcı Kırmacı Zİ, Yosmaoğlu HB, Razak Özdinçler A, Yeldan İ, Subaşı F, Çınar MA, Ayhan Ç. FİZYOTERAPİ VE REHABİLİTASYON EĞİTİMİ ALAN SON SINIF ÖĞRENCİLERİNİN İŞSİZLİK KAYGILARININ İNCELENMESİ. Türk Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Dergisi. 2022;33:16–22.
MLA
Aslan Telci, Emine, et al. “FİZYOTERAPİ VE REHABİLİTASYON EĞİTİMİ ALAN SON SINIF ÖĞRENCİLERİNİN İŞSİZLİK KAYGILARININ İNCELENMESİ”. Türk Fizyoterapi Ve Rehabilitasyon Dergisi, vol. 33, no. 1, Apr. 2022, pp. 16-22, doi:10.21653/tjpr.907069.
Vancouver
1.Emine Aslan Telci, Serbay Şekeröz, Burak Karagöz, Uğur Cavlak, Melda Soysal Tomruk, Ferdi Başkurt, Candan Algun, Zekiye İpek Katırcı Kırmacı, Hayri Baran Yosmaoğlu, Arzu Razak Özdinçler, İpek Yeldan, Feryal Subaşı, Murat Ali Çınar, Çiğdem Ayhan. FİZYOTERAPİ VE REHABİLİTASYON EĞİTİMİ ALAN SON SINIF ÖĞRENCİLERİNİN İŞSİZLİK KAYGILARININ İNCELENMESİ. Türk Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Dergisi. 2022 Apr. 1;33(1):16-22. doi:10.21653/tjpr.907069

Cited By