Amaç: Hemofilide egzersiz ve fizyoterapi ile ilgili YouTube’da paylaşılan videoların kalitesini ve güvenilirliğini değerlendirmek amacıyla yapılmıştır.
Yöntem: “Hemofilide egzersiz” ve “hemofilide fizyoterapi” terimleri YouTube’a girildi, İlk 300 video iki fizyoterapist tarafından bağımsız olarak analiz edildi ve güvenilir veya güvenilmez olarak sınıflandırıldı. Video demografisi, konuşmacılara ve videoyu yükleyenlere göre analiz edildi. Video Güç İndeksi (VGİ) her video için hesaplandı. Videoların güvenilirliğini ve genel kalitesini değerlendirmek için Modifiye DISCERN ve Global Kalite Skoru (GKS) kullanıldı.
Sonuçlar: Seksen beş video dahil edildi ve 51,7 % ‘si güvenilir değildi. Videoların medyan GKS ve DISCERN puanları güvenilir grupta ve konuşmacıların hekim ve fizyoterapist olduğu grupta anlamlı olarak daha yüksekti (p<0,001). Video kaynağına göre, hemofili hastaları ve kişisel antrenörler tarafından paylaşılan videoların GKS ve DISCERN puanları, diğer grupların tüm ikili karşılaştırmalarında anlamlı derecede düşük bulundu (p<0,001). Güvenilir grupta VGİ daha yüksek olmasına rağmen, tüm grup karşılaştırmalarında anlamlı bir fark bulunmadı (p=0,185).
Tartışma: Hemofilide YouTube’da paylaşılan egzersiz ve fizyoterapi videolarının çoğunluğunun güvenilir olmadığı ve oldukça düşük kalitede olduğu tespit edildi. Hemofili Dernekleri/Üniversiteler/hekim veya fizyoterapistler tarafından paylaşılan videoların popülaritesi yüksek olmasa da güvenilirliği ve kalitesi nispeten daha yüksektir. Hemofilik bireylerin eklem sağlığını koruyan fizyoterapiste ulaşmada yaşadıkları zorluklar düşünüldüğünde kas iskelet sistemi uzmanı fizyoterapistlerin özgün, detaylı ve ilgi çekici videolar paylaşmaları önerilebilir.
Purpose: To evaluate the quality and reliability of shared on YouTube videos pertaining to exercises and physiotherapy in haemophilia.
Methods: The terms “exercise in haemophilia” and ‘’physiotherapy in hemophilia’’ were entered on YouTube, First 300 videos were independently analyzed by two physiotherapists and were classified as reliable or non-reliable. Video demographics were analyzed according to speakers and uploaders of the video. Video Power Index (VPI) was calculated for each video. Modified DISCERN and Global Quality Scores (GQS) were used to assess the reliability and overall quality of the videos.
Results: Eighty-five videos were included and 51.7 % were non-reliable. The median GQS and DISCERN scores of the videos were significantly higher in the reliable group and where the speakers were physician and physiotherapist (p<0.001). According to the video source, the GQS and DISCERN scores of the videos shared by haemophilia patients and personal trainers were found to be significantly lower in all pairwise comparisons of other groups (p<0.001). Although the VPI was higher in the reliable group, no significant difference was found in all group comparisons (p=0.185).
Conclusions: It was determined that most of the exercise and physiotherapy videos shared on YouTube in hemophilia were non-reliable and quite low quality. Although the popularity of the videos shared by Haemophilia Associations/Universities/physician or physiotherapists is not high, their reliability and quality are relatively higher. Considering the difficulties of hemophilic individuals in reaching physiotherapist who maintains their joint health, it may be recommended that musculoskeletal specialist physiotherapists share original, detailed and interesting videos.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Rehabilitation |
Journal Section | Araştırma Makaleleri |
Authors | |
Publication Date | April 20, 2023 |
Published in Issue | Year 2023 Volume: 34 Issue: 1 |