Purpose: In our research, we aimed to investigate the dominant learning styles of students in physiotherapy and rehabilitation education conducted with distance education, to compare learning styles with academic performance and perceived learning levels.
Methods: The data of our study were collected online during the spring semester final exams week of the 2020-2021 academic year. 352 students in the physical therapy and rehabilitation department of Kırşehir Ahi Evran University were reached online. E-Learning Styles Scale for Electronic Media, Perceived Learning Level Scale and demographic information form were used in our research. In order to evaluate academic performance, weighted semester grade point average information was obtained.
Results: 300 students who completed the online questionnaire and met the study criteria were included in our study. 75% of the included students are female and 25% are male. It was found that the majority of the students used the logical learning style (35.7%). Academic performance 78.30 ± 19.20; the perceived learning level was found to be 42.08 ± 7.96. There was no relationship between active learning and intuitive learning styles with academic performance and perceived learning levels (p>0.05), but a positive relationship was found with other learning styles. It was observed that the perceived psychomotor learning levels of the students using social learning and independent learning styles were significantly higher than the students using the audio-visual learning style (p=0.02).
Conclusion: Although physiotherapy students commonly prefer logical learning styles during the distance education period, it has been observed that students who prefer audio-visual and verbal learning styles have higher academic performance. Although it was observed that the academic performance levels of the students using the audio-visual learning style were higher, the perception of psychomotor learning was found to be low when compared with the students using the social and independent learning style. Psychomotor learning has an important place in physiotherapy education. Problems experienced in psychomotor learning may cause problems in the realization of practices in the physiotherapist profession.
Yok.
Amaç: Araştırmamızda uzaktan eğitimle yürütülen fizyoterapi ve rehabilitasyon eğitiminde öğrencilerin baskın öğrenme stillerinin araştırılması, öğrenme stilleri ile akademik performans ve algılanan öğrenme düzeylerinin karşılaştırılmasını amaçlamıştır.
Yöntem: Çalışmamızın verileri 2020-2021 eğitim öğretim yılı bahar dönemi final sınavları haftasında çevrimiçi ortamda toplanmıştır. XXX üniversitesi fizik tedavi ve rehabilitasyon bölümündeki 352 öğrenciye çevrimiçi ortamda ulaşılmıştır. Araştırmamızda demografik bilgiler ve akademik performansı değerlendirmek için ağırlıklı dönemsel not ortalaması bilgisine ek olarak Elektronik Ortamlar için E-Öğrenme Stilleri Ölçeği ve Algılanan Öğrenme Düzeyi Ölçeği ile veriler toplandı.
Sonuçlar: Çalışmamıza çevrimiçi ortamda uygulanan ankete tamamlayan ve çalışma kriterlerine uyan 300 öğrenci dahil edilmiştir. Dahil edilen öğrencilerin %75’i kadın, %25’i erkek öğrencilerden oluşmaktadır. Öğrencilerin çoğunluğunun mantıksal öğrenme stilini (%35,7) kullandığı bulunmuştur. Akademik performans 78,30 ± 19,20; algılanan öğrenme düzeyi ise 42,08 ± 7,96 olarak bulunmuştur. Aktif öğrenme ve sezgisel öğrenme stilleri ile akademik performans ve algılanan öğrenme düzeyleri arasında bir ilişki bulunmamıştır (p>0,05) ancak diğer öğrenme stilleri ile pozitif yönlü ilişki bulunmuştur. Sosyal öğrenme ve bağımsız öğrenme stilini baskın olarak kullanan öğrencilerin algılanan psikomotor öğrenme düzeyleri görsel-işitsel öğrenme stilini kullanan öğrencilere göre anlamlı olarak yüksek olduğu görülmüştür (p=0,02).
Tartışma: Uzaktan eğitim döneminde fizyoterapi öğrencilerinin yaygın olarak mantıksal öğrenme stilini tercih etmelerine rağmen görsel-işitsel ve sözel öğrenme stillerini tercih eden öğrencilerin daha yüksek akademik performans gösterdiği görülmüştür. Akademik açıdan daha başarılı olan görsel-işitsel öğrenme stilinde fizyoterapi eğitiminde önemli yere sahip olan algılanan psikomotor öğrenme puanları ise sosyal ve bağımsız öğrenme stilini tercih eden öğrencilere göre düşük olduğu görülmektedir. Fizyoterapi eğitiminde psikomotor öğrenme önemli bir yere sahiptir. Psikomotor öğrenmede yaşanan problemler fizyoterapistlik mesleğindeki uygulamaların gerçekleştirilmesinde problemlere yol açabilir.
Yok.
Yok.
Yok.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Rehabilitation, Health Care Administration |
Journal Section | Araştırma Makaleleri |
Authors | |
Project Number | Yok. |
Publication Date | August 31, 2023 |
Published in Issue | Year 2023 Volume: 34 Issue: 2 |