Amaç: Bu çalışmanın birincil amacı futbolcularda fiziksel ve kognitif faktörlerin reaktif çeviklik üzerine etkisini incelemek; ikincil amacı ise futbolda alt ekstremite yaralanma riski düşük olan ve yüksek olan futbolcularda reaktif çeviklik parametrelerini karşılaştırmaktır.
Yöntem: Çalışmaya 30 profesyonel futbol oyuncusu dahil edildi. Tüm katılımcılara fiziksel ve kognitif değerlendirmeler uygulandı. Reaktif çeviklik değerlendirmesinde görsel uyaran ve fotoselli kapılar içeren Reaktif Çeviklik Testi (RÇT) kullanıldı. Tablet temelli sağ/sol diskriminasyonu, Dikey Sıçrama Testi, T Çeviklik Testi (T-Test), Y Denge Testi (Y-Denge), 20 m Sprint Testi ve Hamstring Eksentrik Kuvveti değerlendirildi. Yaralanma risk analizi için ise Tuck Jump Testi kullanıldı.
Sonuçlar: Çalışmamızda RÇT hareket süresi parametresi ile Y-Denge testi komposit, posteromedial ve posterolateral uzanma skoru ve sağ/sol diskriminasyonu doğruluk oranı arasında negatif yönde; T-Test ile pozitif yönde bir ilişki vardı (p<0,05). Ayrıca, RÇT tepki süresi parametresi ile sağ/sol diskriminasyonu test süresi arasında negatif yönde, T-Test sonucu ile pozitif yönde orta düzeyde ilişki gözlendi (p<0,05). Yaralanma riski düşük olan ve yüksek olan sporcular arasında yapılan karşılaştırmalarda gruplar arasında RÇT hareket, tepki ve karar verme süresi parametrelerinde fark yoktu (p>0,05).
Tartışma: Futbolcularda reaktif çevikliğin dinamik denge ve çeviklik gibi fiziksel parametrelerle ve sağ/sol diskriminasyonu gibi kognitif faktörlerle ilişkili olduğu gözlenmiştir. Bu nedenle özellikle futbolcular ile çalışan spor fizyoterapistlerinin reaktif çeviklik performansını değerlendirmesi ve rehabilitasyon aşamasında reaktif çeviklik ile ilişkili fiziksel ve kognitif faktörleri göz önüne almalarını önermekteyiz.
Purpose: The primary aim of this study is to examine the effects of physical and cognitive factors on reactive agility in football players; the secondary aim is to compare reactive agility parameters in football players with low and high risk of lower extremity injury in football.
Methods: Thirty professional football players were included. All participants underwent physical and cognitive assessments. Reactive Agility Test (RAT), tablet-based right/left discrimination, Vertical Jump Test, T Agility Test (T-Test), Y Balance Test (YBT), 20 m sprint test and hamstring eccentric strength were evaluated. Tuck Jump assesment (TJ) was used for injury risk analysis.
Results: In our study, there was a negative correlation between RCT movement time parameter and Y-Balance test composite, posteromedial and posterolateral reach scores and right/left discrimination accuracy; there was a positive correlation with the T-Test (p<0.05). In addition, there was a negative correlation between the RAT response time parameter and the right/left discrimination test time, and a positive moderate correlation with the T-Test result (p<0.05). In the comparisons between the athletes with low and high risk of injury, there was no difference between the groups in the parameters of RAT movement, reaction and decision-making time (p>0.05).
Conclusion: Reactive agility in football players is associated with physical parameters such as dynamic balance and agility, and cognitive factors such as right/left discrimination. We suggest that sports physiotherapists working with football players should evaluate the reactive agility performance and consider the physical and cognitive factors associated with reactive agility during the rehabilitation.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Rehabilitation |
Journal Section | Araştırma Makaleleri |
Authors | |
Publication Date | December 19, 2023 |
Published in Issue | Year 2023 Volume: 34 Issue: 3 |