Food-borne fears are known to date back to antiquity. The developments in the food sector and the increase in food diversity in recent years have increased these fears even more. This stıdy was conducted to determine the current causes of food fear and the main feared foods.Within the scope of the research, two different scales were developed, namely "fear of food" and "feared foods" The food fear scale consists of 20 factors, and the feared foods scale consists of 15 different foods. An online questionnaire was administered to 150 people for the pilot study and 400 for the main study. Participants were asked to answer the questions on a 5-point Likert scale. The obtained data were evaluated statistically.
According to the findings; “food control deficiency” is the leading factor causing to fear of food. “It seems that the Covid-19 epidemic did not increase the fear of food. While genetically modified (GM) foods take the first place among the reasons for fear arising from the content of food, in terms of the prevalence of fear, the statement “I was afraid to consume certain foods from time to time” stands out. In terms of feared foods, it is understood that the most feared food is margarine, and the least feared food is fresh vegetables. On the other hand, it is seen that women are significantly more sensitive than men to fear of food.
Gıda kaynaklı korkularının antik çağa kadar uzandığı bilinmektedir. Son yıllarda gıda sektöründe yaşanan gelişmeler ve gıda çeşitliliğindeki artışlar bu korkuları daha da artırmıştır. Bu çalışma; gıda korkusunun güncel nedenlerini ve korkulan başlıca gıdaları belirlemek amacı ile yapılmıştır. Araştırma kapsamında öncelikle, “gıda korkusu” ve “çekinilen gıda” olmak üzere iki farklı ölçek geliştirilmiştir. Gıda korkusu ölçeği 20 faktörden, çekinilen gıda ölçeği ise 15 farklı gıdadan oluşmaktadır. Pilot çalışma için 150 ve ana çalışma için 400 kişiye çevrimiçi anket uygulanmıştır. Katılımcılardan soruları 5’li Likert skalasına göre yanıtlanması istenmiştir. . Elde edilen veriler istatistiksel olarak değerlendirilmiştir.
Bulgulara göre; gıda korkusuna yol açan etkenlerin başında “gıda kontrol yetersizliği” gelmektedir. “Covid-19 salgınının gıda korkusunu artırmadığı görülmektedir. Gıda içeriği kaynaklı çekinceler arasında genetiği değiştirilmiş (GD) gıdalar ilk sırayı alırken, çekinme yaygınlığı açısından “bazı gıdaları tüketmekten zaman zaman çekindim” ifadesi öne çıkmaktadır. Çekinilen gıdalar boyutunda ise en fazla çekinilen gıdanın margarin, en az çekinilen gıdanın ise taze sebze olduğu anlaşılmaktadır. Öte yandan gıda korkusuna karşı kadınların erkeklerden anlamlı düzeyde daha duyarlı olduğu görülmektedir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Behavioural Neuroscience |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | July 26, 2024 |
Submission Date | March 28, 2024 |
Acceptance Date | April 25, 2024 |
Published in Issue | Year 2024 Volume: 3 Issue: 2 |