Samsun İli Çayır ve Mera Alanlarında İstilacı Türlerin Tespiti ve Yoğunluklarının Belirlenmesi

Volume: 18 Number: 1 February 1, 2015
  • Mustafa Sürmen
  • Tamer Yavuz
  • Burak Sürmen
  • H. Güray Kutbay
TR EN

Samsun İli Çayır ve Mera Alanlarında İstilacı Türlerin Tespiti ve Yoğunluklarının Belirlenmesi

Abstract

Bu çalışma, ülkemizde hayvan yeminin önemli bir kısmının karşılandığı çayır ve meralardaki istilacı türlerin belirlenmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir. Günümüzde bilinçsiz ve aşırı otlatma, çayır ve meralarımıza istilacı türlerin yerleşmesine fırsat sağlamaktadır. Çünkü istilacı türlerin otlatmaya karşı dirençli olmaları, yerli türlere göre daha hızlı gelişmesine ve yayılmasına fırsat verir. Bu durum floristik kompozisyonunun değişmesine buna bağlı olarak çayır ve mera kalitesinin düşmesi ve tür zenginliğinin azalmasına neden olacaktır. Bu bitkilerin kontrolü çayır ve meraların doğal yapının korunmasıyla yakından ilişkilidir. Bu nedenle bu türlerin yayılış alanları belirli zaman aralıklarında gözlemlenmeli ve gerekli önlemler alınmalıdır. Bu çalışmada Samsun İli'nde 106 çayır ve merada yaptığımız floristik analizler sonucunda 4 merada Xanthium spinosum istilacı bitki türü tespit edilmiş ve yapılan floristik analizlerde Xanthium spinosum türünün önemli popülasyon yoğunluklarına sahip olduğu bulunmuştur

Keywords

References

  1. Aerts R. 1999. Interspecific competition in Natural plant communities: mechanisms, trade-offs and plant-Soil Feedbacks. Journal of Experimental Botany, 50: 29-37.
  2. Ayan İ., Mut H., Acar Z., Başaran U., Töngel M.Ö. ve Önal Aşçı Ö. 2007. Samsun ili kıyı kesiminde yer alan taban meraların bitki örtüsü, toprak özellikleri ve bazı sorunlar. Türkiye VII. Tarla Bitkileri Kongresi (p. 54-57). Erzurum, Türkiye.
  3. Blank RR. ve Young JA. 2002. Influence of the exotic invasive crucifer, Lepidium latifolium, on soil properties and elemental cycling. Soil Science, 167: 821-829.
  4. Chapuis-Lardy L, Vanderhoeven S, Dassonville N, Koutika LS. ve Meerts P. 2006. Effect of the exotic invasive plant Solidago gigantea on soil phosphorus status. Biology and Fertility of Soil, 42: 481-489.
  5. Daehler CC. 2003. Performance comparisons of co-occurring native and alien invasive plants: Implications for conservation and restoration. Annual Reviews of Ecology and Evolution Systematics, 34: 183-211.
  6. Ehrenfeld JG. 2003. Effects of exotic plant invasions on soil nutrient cycling processes. Ecosystems, 6: 503-523.
  7. Evans RD., Rimer R., Sperry L. ve Belnap J. 2001. Exotic plant invasion alters nitrogen dynamics in an arid grassland. Ecological Application, 11: 1301-1310.
  8. Funk JL. ve Vitousek PM. 2007. Resource-use efficiency and plant invasion in low-resource systems. Nature, 446: 1079- 1081.

Details

Primary Language

English

Subjects

-

Journal Section

-

Authors

Mustafa Sürmen This is me

Tamer Yavuz This is me

Burak Sürmen This is me

H. Güray Kutbay This is me

Publication Date

February 1, 2015

Submission Date

February 1, 2015

Acceptance Date

-

Published in Issue

Year 2015 Volume: 18 Number: 1

APA
Sürmen, M., Yavuz, T., Sürmen, B., & Kutbay, H. G. (2015). Samsun İli Çayır ve Mera Alanlarında İstilacı Türlerin Tespiti ve Yoğunluklarının Belirlenmesi. Turkish Journal of Weed Science, 18(1), 1-5. https://izlik.org/JA33CS56MP
AMA
1.Sürmen M, Yavuz T, Sürmen B, Kutbay HG. Samsun İli Çayır ve Mera Alanlarında İstilacı Türlerin Tespiti ve Yoğunluklarının Belirlenmesi. Turk J Weed Sci. 2015;18(1):1-5. https://izlik.org/JA33CS56MP
Chicago
Sürmen, Mustafa, Tamer Yavuz, Burak Sürmen, and H. Güray Kutbay. 2015. “Samsun İli Çayır Ve Mera Alanlarında İstilacı Türlerin Tespiti Ve Yoğunluklarının Belirlenmesi”. Turkish Journal of Weed Science 18 (1): 1-5. https://izlik.org/JA33CS56MP.
EndNote
Sürmen M, Yavuz T, Sürmen B, Kutbay HG (February 1, 2015) Samsun İli Çayır ve Mera Alanlarında İstilacı Türlerin Tespiti ve Yoğunluklarının Belirlenmesi. Turkish Journal of Weed Science 18 1 1–5.
IEEE
[1]M. Sürmen, T. Yavuz, B. Sürmen, and H. G. Kutbay, “Samsun İli Çayır ve Mera Alanlarında İstilacı Türlerin Tespiti ve Yoğunluklarının Belirlenmesi”, Turk J Weed Sci, vol. 18, no. 1, pp. 1–5, Feb. 2015, [Online]. Available: https://izlik.org/JA33CS56MP
ISNAD
Sürmen, Mustafa - Yavuz, Tamer - Sürmen, Burak - Kutbay, H. Güray. “Samsun İli Çayır Ve Mera Alanlarında İstilacı Türlerin Tespiti Ve Yoğunluklarının Belirlenmesi”. Turkish Journal of Weed Science 18/1 (February 1, 2015): 1-5. https://izlik.org/JA33CS56MP.
JAMA
1.Sürmen M, Yavuz T, Sürmen B, Kutbay HG. Samsun İli Çayır ve Mera Alanlarında İstilacı Türlerin Tespiti ve Yoğunluklarının Belirlenmesi. Turk J Weed Sci. 2015;18:1–5.
MLA
Sürmen, Mustafa, et al. “Samsun İli Çayır Ve Mera Alanlarında İstilacı Türlerin Tespiti Ve Yoğunluklarının Belirlenmesi”. Turkish Journal of Weed Science, vol. 18, no. 1, Feb. 2015, pp. 1-5, https://izlik.org/JA33CS56MP.
Vancouver
1.Mustafa Sürmen, Tamer Yavuz, Burak Sürmen, H. Güray Kutbay. Samsun İli Çayır ve Mera Alanlarında İstilacı Türlerin Tespiti ve Yoğunluklarının Belirlenmesi. Turk J Weed Sci [Internet]. 2015 Feb. 1;18(1):1-5. Available from: https://izlik.org/JA33CS56MP

35646         35647          35648       35649             35650


35651     Articles published in the journal are licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0) license.