Türkiye nohut (Cicer arietinum L.) üretiminin yaklaşık %12’si Kırşehir ilinde yapılmaktadır. Nohut üretimde yaşanabilecek, abiyotik ve biyotik faktörler nedeniyle değişen düzeylerde verim ve kalite kayıpları yaşanabilmektedir. Nohut üretimini etkileyen önemli biyotik stres faktörlerinden birisi de yabancı otlardır. Bu araştırma; 2021 yılında Kırşehir ili nohut üretim alanlarında görülen yabancı ot türlerinin belirlenerek, üretim alanlarındaki yoğunluklarının ve yaygınlıklarının belirlenmesi amacıyla, survey çalışması olarak yürütülmüştür. Araştırma, il nohut üretim alanlarını temsil edebilecek şekilde rastgele seçilen 57 üretim alanında arazi gözlemleri şeklinde gerçekleştirilmiştir. Araştırma sonucunda 25 farklı familya dahil olan 64 adet yabancı ot türü belirlenmiştir. Belirlenen türlerin 32 tanesi tek yıllık, 5 tanesi iki yıllık, 18 tanesi çok yıllık, 4 tanesi tek veya iki yıllık, 3 tanesi tek veya çok yıllık, 1 tanesi iki yıllık veya monokarpik, 1 tanesi de parazitik tür olduğu belirlenmiştir. Çalışma alanında ortalama yabancı ot yoğunluğu 10.19 adet/m2 olarak saptanmıştır. Birim alanda belirlenen ortalama yabancı ot türü yoğunluğu (adet/m2) sırasıyla; Hordeum vulgare L. (2.46), Avena fatua L. (1.41), Convolvulus arvensis L. (1.29), Cirsium arvense (L.) Scop. (0.58) olarak tespit edilmiştir. İncelenen alanlarda rastlama sıklığı sırasıyla; Avena fatua L. (%61.40), Convolvulus arvensis L. (%52.63), Chenepodium album L. (%47.36), Salsola kali L. (%29.82), Cirsium arvense (L.) Scop. (%28.07), Polygonum aviculare L. (%26.31), Chrozophora tinctoria L. (%22.8), Chondrilla juncea L. (%21.5) ve Boreava orientalis Jaub.Et Spach. (%21.5) olarak belirlenmiştir. Sonuç olarak nohut üretim alanlarında yaygın olarak tespit edilmiş olan türlerin kontrolünün öncelikle gerekli olduğu düşünülmektedir.
Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi
ZRT.A4.21.027
Destekleri nedeniyle Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi’ne ve bitki teşhislerinde yardımlarından dolayı Uzman İlker TÜRKAY’a teşekkür ederiz
Approximately 12% of Turkey's chickpea (Cicer arietinum L.) production has occurred in Kırşehir. Due to abiotic and biotic factors that can be experienced in chickpea production, different levels of yield and quality losses can be happened. One of the important biotic stress factors affecting chickpea production is weeds. This study was carried out as a survey study in order to determine the types of weeds seen in the chickpea production areas of Kırşehir province in 2021 and to determine their densities and prevalence in the production areas. This study was conducted as field observations in 57 randomly selected production areas to represent the Kırşehir chickpea production areas.
In this study, 64 weed species included in 25 different families were determined. According to our records, 32 species were annual, 5 of them biennial, 18 of them were perennial, 4 of them were annual or biennial, 3 of them were annual or perennial, 1 of them was biennial or monocarpic and 1 of them was parasitic. The average weed density in the study area was determined as 10.19 pieces/m2. Average weed species density per unit area (number/m2), respectively; Hordeum vulgare L. (2.46), Avena fatua L. (1.41), Convolvulus arvensis L. (1.29), Cirsium arvense (L.) Scop. (0.58). The frequency of occurrence in the examined areas, respectively; Avena fatua L. (61.40%), Convolvulus arvensis L. (52.63%), Chenepodium album L. (47.36%), Salsola kali L. (29.82%), Cirsium arvense (L.) Scope. (28.07%), Polygonum aviculare L. (26.31%), Chrozophora tinctoria L. (22.8%), Chondrilla juncea L. (21.5%), and Boreava orientalis Jaub.Et Spach. (21.5%) was determined. As a result, it is considered primarily necessary to control the species that are commonly identified in chickpea production areas.
ZRT.A4.21.027
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Project Number | ZRT.A4.21.027 |
Publication Date | December 31, 2021 |
Acceptance Date | November 5, 2021 |
Published in Issue | Year 2021 Volume: 24 Issue: 2 |