BibTex RIS Cite

Türk Kütüphaneciliği ve Türk Milliyetçiliği İçin Tüketilen Bir Ömür

Year 2020, Volume: 34 Issue: 1, 81 - 84, 25.03.2020

Abstract

İnsanın kendi ailesinden biri hakkında yazı yazması çok zordur. Söz konusu ağabeyim ve bacanağım Prof. Dr. Necmeddin Sefercioğlu ise yazı yazmak benim için daha da zor bir iştir; çünkü ailemizin büyüklerinden ve özellikle rahmetli ağabeyimden alçak gönüllü olmayı, övünmemeyi ve abartılı bir şekilde kimseyi övmemeyi öğrendim. O’nun için kütüphanecilik mesleği ve Türk milliyetçiliği ülküsü bir aşk idi. Bütün ömrünü bu iki aşka hizmetle geçirdi. Hiç bir zaman şöhret ve zenginlik peşinde koşmadı ve mütevazı bir hayat yaşadı. Ailesinden esirgediği itibar ve imkanlarını kütüphanecilik, Kütüphaneciler Derneği, öğrencileri ve milliyetçilik için kullandı.

Eğer bugün belli bir noktaya ulaşabilmişsem, bu başarıda en büyük pay ona duyduğum hayranlık ve onu örnek edinmemdir. Onun benim üzerimde, hiç bir zaman ödeyemeyeceğim, hakları vardır. O, son nefesine kadar çok okuyan, çok düşünen ve çok yazan bir insan olarak yaşadı. Onun eserleriyle, yetiştirdiği öğrencileriyle ve gösterişten, övünmekten uzak, alçak gönüllü örnek hayat tarzıyla daima yaşayacağı inancındayım.

References

  • -

A Consumed Life for Turkish Librarianship and Turkish Nationalism

Year 2020, Volume: 34 Issue: 1, 81 - 84, 25.03.2020

Abstract

It is very difficult for man to write about one of his family. Writing for Prof. Dr. Necmeddin Sefercioğlu, my brother and leg, is an even more difficult task for me. Because I learned to humble, not brag and exaggerate anybody from the elders of our family and especially my late brother. For him, the librarian profession and the ideal of Turkish nationalism was a love. He spent his whole life serving these two lovers. He spent his whole life serving these two lovers. He never pursued fame and wealth and lived a modest life. He used the reputations and possibilities that he denied from his family for librarianship, Librarians Association, students and nationalism.

If I have reached my current status today, the biggest share in this success is my admiration and my example. He has rights over me that I can never pay. He lived as a person who read, thought and wrote a lot until his last breath. I believe that he will always live with his works, his students, and his modest lifestyle, far from showing off and boasting.

References

  • -
There are 1 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Library and Information Studies
Journal Section Reader Letters
Authors

Mustafa Nejat Sefercioğlu This is me

Publication Date March 25, 2020
Submission Date February 18, 2020
Acceptance Date March 17, 2020
Published in Issue Year 2020 Volume: 34 Issue: 1

Cite

APA Sefercioğlu, M. N. (2020). Türk Kütüphaneciliği ve Türk Milliyetçiliği İçin Tüketilen Bir Ömür. Türk Kütüphaneciliği, 34(1), 81-84.

Bu dergi içeriği CC BY 4.0cc.svg?ref=chooser-v1by.svg?ref=chooser-v1 ile lisanslanmaktadır.