MEVLEVÎLİK VE BEKTÂŞÎLİK’TEKİ BAZI BENZEŞMELERE DAİR

Number: 78 June 8, 2016
  • Altan Çetin
TR EN

MEVLEVÎLİK VE BEKTÂŞÎLİK’TEKİ BAZI BENZEŞMELERE DAİR

Abstract

Türklerin İslâm’ı kabulleriyle bu süreçte roller oynamaya başlamaları, siyasi sahada olmak üzere pek çok zeminde cereyan etmiş bir keyfiyettir. Dini sahada bu cümleden tasavvuf alanında da Türklerin önemli katkıları olmuştur. Temelleri Anadolu’da atılan, asırlarca milletimize mana kazandıran, Türk kültürünü etkileyen ve toplumun esasını teşkil eden Mevlevîlik, Bektâşîlik ve Bayramîlik gibi tasavvufi yapılar temel taşı hükmüne geçmişlerdir. Örneğin klasik bir tarikat yapılanması olmasa da etkileşimleri gösteren bir örnek olması bakımından, Ahilerin, Bektâşî ve Mevlevîler dışında, dönemin önemli tarikatlarından Babaî, Rufâ’î, Kâdirî ve Haydarî tarikatları ile de türlü münasebetleri ve yakınlıkları olduğu bilinmektedir. Bu cümleden Mevlevî Bektâşî erkânındaki bazı benzerlikler incelendiğinde adab ve erkân düzeyinde bazı yakınlıklar dikkati çeker. Şüphesiz bu iki tarikatın menşe birliği nedeniyle diğerleri ile de müşterek noktaları vardır. İşte bu çalışma bu iki tarikatın benzediği noktaları tespite hasr edilecektir. Bilindiği gibi, geniş Osmanlı coğrafyasına yayılmış iki büyük tarikattan biri Bektâşîlik, diğeri de Mevlevîliktir. Bektâşîlik tarikatı, ismini Hacı Bektâş Velî ve Mevlevîlik de, Hz. Mevlâna’dan alır. Bu iki velî, aynı zaman diliminde yaşamıştır. Özellikle Bektâşîliğe ait yazılı kaynaklarda, gerek Mevlâna’nın gerekse Mevlâna üzerinde büyük etkisi bulunan Şems-i Tebrizî’nin Hacı Bektâş Velî’nin halifesi olduğu yönünde kayıtlar bulunmaktadır. Mevlevîlikle Bektâşîlik arasındaki ilişkiler, henüz bunlar bir tarikat hüviyetinde kurumlaşmamışken, mekıbevi/tarihi kaynaklara göre daha Mevlânâ ile Hacı Bektâş Veli’nin sağlıklarında başlar. Mevlevîlik ve Bektâşîliğin bir tarikat olarak XV-XVI. yüzyıllarda kurulmasından sonra birbirleriyle ilişki ve etkileşim devam eder. Zamanla Bektâşîlik ile Mevlevîlik arasındaki bağ güçlenir. Bir kısım Mevlevîler, Bektâşîlikle kaynaşır, süreçte son zamanlarda 19. asır bir kısım Mevlevîlerle kaynaşır ve bu durum Osmanlı Devleti’nin sonuna kadar sürer.

Keywords

References

  1. ALKOR, H. (1946). Mevlevîlik ve Bektâşîlik. Konya: Yeni Kitap Basımevi.
  2. AYAZ, N., SULTANOVA, A. (2013). Mevlevîlik ve Bektâşîliğin Simgesi Olan Ayin ve Ayin Müziğinin Karşılıklı Tahlili. İdil, 2/7: 119-134
  3. BALIYET, M., YALÇIN, P. (2010). Hacı Bektâş ve Yunus Emre ya da Türk Ortaçağı Evren- selleşmesi. Türk Kültürü ve Hacı Bektâş Veli Araştırma Dergisi, 55: 149-160.
  4. BAŞBUĞ, M.F. (2007). Mevlâna ve Mevlevîlik Felsefesinin Resim Sanatına Etkisi. Türk Kültürü, Edebiyatı ve Sanatında Mevlâna ve Mevlevîlik – Bildiriler, 1: 487-506.
  5. CEBECİOĞLU, E. (1994). Tasavvuf Terimleri ve Deyimleri Sözlüğü. İstanbul: Ağaç Kitabevi.
  6. ÇAM, N. (1990). İslâmda Bazı Fıkhî Meselelerin ve Mezheplerin Türk Cami Mimarisinde Tesiri. Vakıflar Dergisi, XXI:375-394.
  7. ÇINAR, B. (2007). Mevlâna’nın Eserlerinde 'Can ve Gönül' Kavramları. Türk Kültürü, Edebiyatı ve Sanatında Mevlâna ve Mevlevîlik – Bildiriler, 1: 229-239.
  8. ERGİN, E. (1995). Türklerde Dini Danslar. Tiyatro Araştırmaları Dergisi, 12: 111-121.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

-

Authors

Altan Çetin This is me

Publication Date

June 8, 2016

Submission Date

-

Acceptance Date

-

Published in Issue

Year 2016 Number: 78

APA
Çetin, A. (2016). MEVLEVÎLİK VE BEKTÂŞÎLİK’TEKİ BAZI BENZEŞMELERE DAİR. Türk Kültürü Ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi, 78, 15-34. https://izlik.org/JA24LA77WL
AMA
1.Çetin A. MEVLEVÎLİK VE BEKTÂŞÎLİK’TEKİ BAZI BENZEŞMELERE DAİR. Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi. 2016;(78):15-34. https://izlik.org/JA24LA77WL
Chicago
Çetin, Altan. 2016. “MEVLEVÎLİK VE BEKTÂŞÎLİK’TEKİ BAZI BENZEŞMELERE DAİR”. Türk Kültürü Ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi, nos. 78: 15-34. https://izlik.org/JA24LA77WL.
EndNote
Çetin A (June 1, 2016) MEVLEVÎLİK VE BEKTÂŞÎLİK’TEKİ BAZI BENZEŞMELERE DAİR. Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi 78 15–34.
IEEE
[1]A. Çetin, “MEVLEVÎLİK VE BEKTÂŞÎLİK’TEKİ BAZI BENZEŞMELERE DAİR”, Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi, no. 78, pp. 15–34, June 2016, [Online]. Available: https://izlik.org/JA24LA77WL
ISNAD
Çetin, Altan. “MEVLEVÎLİK VE BEKTÂŞÎLİK’TEKİ BAZI BENZEŞMELERE DAİR”. Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi. 78 (June 1, 2016): 15-34. https://izlik.org/JA24LA77WL.
JAMA
1.Çetin A. MEVLEVÎLİK VE BEKTÂŞÎLİK’TEKİ BAZI BENZEŞMELERE DAİR. Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi. 2016;:15–34.
MLA
Çetin, Altan. “MEVLEVÎLİK VE BEKTÂŞÎLİK’TEKİ BAZI BENZEŞMELERE DAİR”. Türk Kültürü Ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi, no. 78, June 2016, pp. 15-34, https://izlik.org/JA24LA77WL.
Vancouver
1.Altan Çetin. MEVLEVÎLİK VE BEKTÂŞÎLİK’TEKİ BAZI BENZEŞMELERE DAİR. Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi [Internet]. 2016 Jun. 1;(78):15-34. Available from: https://izlik.org/JA24LA77WL

Articles published in this journal are licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0) License. This license permits the non-commercial reuse of an open-access article, provided that the original author is properly attributed.