BİR PROPAGANDA ARACI OLARAK DİVAN ŞİİRİ: KIZILBAŞ ÖRNEĞİ

Number: 79 October 24, 2016
  • Gülçiçek Akçay
TR EN

BİR PROPAGANDA ARACI OLARAK DİVAN ŞİİRİ: KIZILBAŞ ÖRNEĞİ

Abstract

Kızılbaş mefhumu, Osmanlı-Safevî rekabetinden sonra ortaya çıkmış, başta dinî ve siyasî olmak üzere geniş bir çağrışım sahası oluşturmuştur. Şii Safevîleri tanımlayan ve mezhep vurgusu içeren Kızılbaş sözcüğü, Sünnî Osmanlı iktidarı terminolojisinde “eşkıyâ”, “düşman”, “kâfir” gibi menfi manaları içermektedir. Kızılbaş’ın bu manaları yüklenip yürüttüğü başka mecra da edebiyattır. Biz bu makalede Osmanlı şiirinde bu mefhumun hangi sebepler ve dayanaklarla, nasıl bu anlamları kazandığını tespit etmeye çalıştık. XVI. yüzyıldan başlayarak farklı yüzyılların ve dönemlerin şairlerine ait divanlar taranmış, esas olarak Şii Safevîleri ifade etmekte kullanılan “Kızılbaş/sürh-ser” sözcüklerinin geçtiği beyitlerin genellikle Osmanlı-Safevî çatışması bağlamında söylenmiş olduğu, bu sözcüklerin Şii Safevî toplumunu karşı- ladığı görülmüştür. Yine Kızılbaş zümreyi tarif ve tavsif etmede kullanılan “zındık”, “mülhid”, “Râfızî” ve “Celâlî” sözcükleri divanlarda taranarak bu zümrenin Osmanlı şairi zihnindeki tasavvuru belirlenmiştir. Doğrudan doğruya Osmanlı-Safevî mücadelesinin konu edildi- ği şiirler dışında sevgili, âşık, rakip, tabiat gibi konular bağlamında söylenmiş şiirlerde bile toplumun zihinsel arka planında yer etmiş olan bu çatışmanın izleri vardır. Şairlerin dinî ve siyasî kimlikleri hakkında bilgi sahibi olmasak bile şiirlerindeki hâkim söylem şairin kendisini Sünnî Osmanlı iktidarı tarafında konumlandırdığını belli etmektedir. Biz bu makalemizde Osmanlı ideolojisine bağlı şairlerin söylemlerinde, Kızılbaş imgesinin hangi olumsuz çağrı- şımlarla yer bulduğunu tespit etmeye çalışacağız.

Keywords

References

  1. AKTEPE, M. M. (1970). 1720-1724 Osmanlı-İran münasebetleri ve silahşör kemani Mustafa Ağa’nın revan fetihnamesi. İstanbul: İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Yayınları.
  2. AVŞAR, Z. Revânî dîvânı. http://ekitap.kulturturizm.gov.tr/Eklenti/10643,revanidivanizi- yaavsar pdf.pdf?0 (Erişim tarihi: 10.01.2016).
  3. AYDEMİR, Y. (2009). Ravzî divanı. http://ekitap.kulturturizm.gov.tr/Eklenti/10603,me- tinpdf.pdf?0 (Erişim tarihi: 15.01.2016).
  4. AYDEMİR, Y. Behiştî dîvânı. http://ekitap.kulturturizm.gov.tr/Eklenti/10597,behistipdf. pdf?0 (Erişim tarihi: 25.01.2016).
  5. BAŞPINAR, F. Beyânî dîvân inceleme-metin. http://ekitap.kulturturizm.gov.tr/Eklen- ti/10598,beyani-apdf.pdf?0 (Erişim tarihi: 11.01.2016).
  6. BİLGİLİ, A. S. (2003). Osmanlı tarih yazarlarının algısıyla Türkiye İran ilişkilerinde siyasî karakterin dinî söylemi: ‘Kızılbaşlık’. Gazi Üniversitesi Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi, 27: 21-41.
  7. BULUT, H. İ. (2005). Osmanlı- Safevî mücadelesinde ulemanın rolü: Kemal Paşazâde örne- ği. Dini Araştırmalar, VII(21): 179-195.
  8. ÇAKIR, M. (2014). Taşlıcalı Yahya Bey’in kasidelerinde katıldığı savaşların akisleri. Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, XI(28): 69-83.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

-

Authors

Gülçiçek Akçay This is me

Publication Date

October 24, 2016

Submission Date

-

Acceptance Date

-

Published in Issue

Year 2016 Number: 79

APA
Akçay, G. (2016). BİR PROPAGANDA ARACI OLARAK DİVAN ŞİİRİ: KIZILBAŞ ÖRNEĞİ. Türk Kültürü Ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi, 79, 197-216. https://izlik.org/JA83TP23WW
AMA
1.Akçay G. BİR PROPAGANDA ARACI OLARAK DİVAN ŞİİRİ: KIZILBAŞ ÖRNEĞİ. Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi. 2016;(79):197-216. https://izlik.org/JA83TP23WW
Chicago
Akçay, Gülçiçek. 2016. “BİR PROPAGANDA ARACI OLARAK DİVAN ŞİİRİ: KIZILBAŞ ÖRNEĞİ”. Türk Kültürü Ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi, nos. 79: 197-216. https://izlik.org/JA83TP23WW.
EndNote
Akçay G (October 1, 2016) BİR PROPAGANDA ARACI OLARAK DİVAN ŞİİRİ: KIZILBAŞ ÖRNEĞİ. Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi 79 197–216.
IEEE
[1]G. Akçay, “BİR PROPAGANDA ARACI OLARAK DİVAN ŞİİRİ: KIZILBAŞ ÖRNEĞİ”, Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi, no. 79, pp. 197–216, Oct. 2016, [Online]. Available: https://izlik.org/JA83TP23WW
ISNAD
Akçay, Gülçiçek. “BİR PROPAGANDA ARACI OLARAK DİVAN ŞİİRİ: KIZILBAŞ ÖRNEĞİ”. Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi. 79 (October 1, 2016): 197-216. https://izlik.org/JA83TP23WW.
JAMA
1.Akçay G. BİR PROPAGANDA ARACI OLARAK DİVAN ŞİİRİ: KIZILBAŞ ÖRNEĞİ. Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi. 2016;:197–216.
MLA
Akçay, Gülçiçek. “BİR PROPAGANDA ARACI OLARAK DİVAN ŞİİRİ: KIZILBAŞ ÖRNEĞİ”. Türk Kültürü Ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi, no. 79, Oct. 2016, pp. 197-16, https://izlik.org/JA83TP23WW.
Vancouver
1.Gülçiçek Akçay. BİR PROPAGANDA ARACI OLARAK DİVAN ŞİİRİ: KIZILBAŞ ÖRNEĞİ. Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi [Internet]. 2016 Oct. 1;(79):197-216. Available from: https://izlik.org/JA83TP23WW

Bu dergide yayımlanan makaleler Creative Commons Attribution 4.0 ile lisanslanmıştır. Bu lisans, açık erişimli bir makalenin ticari olmayan bir şekilde tekrar kullanılmasına, yazar doğru atfedildiği sürece izin verir.