Review Article

HOKANT EDEBÎ MUHİTİ KADIN ŞAİRLERİNİN ESERLERİNDE TARİHÎ ŞAHSİYETLERİN POETİK TASVİRİ

Number: 1 August 31, 2026
TR EN

HOKANT EDEBÎ MUHİTİ KADIN ŞAİRLERİNİN ESERLERİNDE TARİHÎ ŞAHSİYETLERİN POETİK TASVİRİ

Abstract

Bu çalışma, Doğu ve Özbek klasik şiirindeki imge ve semboller silsilesi geleneğinin, 19. yüzyıl Hokant edebî muhiti kadın şairlerinin (Üveysî, Nodira, Mahzuna vb.) eserlerindeki sanatsal yansımasını ve özgün yorumunu ele almaktadır. Klasik Özbek şiirinin beslendiği Kur’an-ı Kerim, Hadis-i Şerif, İslam kültürü, peygamber kıssaları ve tasavvuf öğretisi gibi kaynakların, kadın şairlerin lirik dünyasında nasıl bir 'hâl dili'ne dönüştüğü tahlil edilmektedir. Çalışmada; klasik şiir poetikasında müstakil birer tipoloji olarak kabul edilen ilahi, literer ve tarihî imge katmanları, ilgili şairlerin eserleri üzerinden incelenmektedir. Özellikle peygamber figürlerinin (Hz. Süleyman, Hz. Yusuf, Hz. Yakup ve Hızır a.s.) telmih sanatı yoluyla işlenişinin, şiire sadece estetik bir cazibe katmakla kalmayıp anlatıma metafizik ve evrensel bir değer kazandırdığı vurgulanmaktadır. Makalede, Alî Şîr Nevâî gibi devasa bir edebî okulun takipçisi olan Hokantlı kadın şairlerin, selef şairlerin yoğun ilahi-irfani üslubundan farklı olarak, bu mukaddes imgeleri kendi bireysel ıstırapları, kadınsı duyarlılıkları ve samimi hasretleri doğrultusunda nasıl dönüştürdükleri üzerinde durulmaktadır. Ayrıca tarihî-efsanevi şahsiyetlerin kullanım sıklığı ile bu karakterlerin şairlerin iç dünyasındaki yansımaları karşılaştırmalı bir metodolojiyle sorgulanmaktadır. Sonuç olarak çalışma, Hokant kadın şairlerinin geleneksel sembolizme sadık kalırken bu imgelere yükledikleri lirik ve öznel anlamlar sayesinde Özbek klasik şiirini zenginleştirdiklerini ortaya koymayı amaçlamaktadır.

Keywords

Ethical Statement

Etik kurallara uyuldu

References

  1. Bursali, Mustafo Najotiy. Hazrati Uvays Qaraniy. Toshkent: 2007.
  2. Jung, Carl Gustav. Analitik Psikoloji (Çeviren: Engin Gürol), 2. Baskı, İstanbul: Payel Yayınevi, 2006.
  3. Karomatov, H. Qur’on va O’zbek Adabiyoti. Toshkent: Fan, 1993.
  4. Kavuta, Sevgi. “Carl Gustav Jung: Kavramları, Kuramları ve Düşünce Yapısı Üzerine Bir İnceleme”, International Journal of Cultural and Social Studies (IntJCSS), 2020, 6(2), 681-695.
  5. Nodira. (G’azallar). (Nashrga tayyorlovchi Qayumov A.), Toshkent: O’zSSR davlat badiiy adabiyoti nashriyoti, 1958.
  6. Nodira. Asarlar. Ikki jildlik. I kitob. Toshkent: G’afur G’ulom nomidagi badiiy adabiyot nashriyoti, 1968.
  7. Nodira va Komila. Devon. Toshkent: Abdulla Qodiriy nomidagi xalq merosi nashriyoti, 2001.
  8. Rafiddinov, S. Majoz va Haqiqat. Toshkent: Fan, 1995.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Studies of the Turkic World

Journal Section

Review Article

Publication Date

August 31, 2026

Submission Date

April 10, 2026

Acceptance Date

August 18, 2026

Published in Issue

Year 2026 Number: 1

APA
Novruzova, N. (2026). HOKANT EDEBÎ MUHİTİ KADIN ŞAİRLERİNİN ESERLERİNDE TARİHÎ ŞAHSİYETLERİN POETİK TASVİRİ. Türk Kültürü Ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi, 1, 573-589. https://doi.org/10.60163/tkhcbva.1927708
AMA
1.Novruzova N. HOKANT EDEBÎ MUHİTİ KADIN ŞAİRLERİNİN ESERLERİNDE TARİHÎ ŞAHSİYETLERİN POETİK TASVİRİ. Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi. 2026;(1):573-589. doi:10.60163/tkhcbva.1927708
Chicago
Novruzova, Nozima. 2026. “HOKANT EDEBÎ MUHİTİ KADIN ŞAİRLERİNİN ESERLERİNDE TARİHÎ ŞAHSİYETLERİN POETİK TASVİRİ”. Türk Kültürü Ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi, no. 1: 573-89. https://doi.org/10.60163/tkhcbva.1927708.
EndNote
Novruzova N (August 1, 2026) HOKANT EDEBÎ MUHİTİ KADIN ŞAİRLERİNİN ESERLERİNDE TARİHÎ ŞAHSİYETLERİN POETİK TASVİRİ. Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi 1 573–589.
IEEE
[1]N. Novruzova, “HOKANT EDEBÎ MUHİTİ KADIN ŞAİRLERİNİN ESERLERİNDE TARİHÎ ŞAHSİYETLERİN POETİK TASVİRİ”, Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi, no. 1, pp. 573–589, Aug. 2026, doi: 10.60163/tkhcbva.1927708.
ISNAD
Novruzova, Nozima. “HOKANT EDEBÎ MUHİTİ KADIN ŞAİRLERİNİN ESERLERİNDE TARİHÎ ŞAHSİYETLERİN POETİK TASVİRİ”. Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi. 1 (August 1, 2026): 573-589. https://doi.org/10.60163/tkhcbva.1927708.
JAMA
1.Novruzova N. HOKANT EDEBÎ MUHİTİ KADIN ŞAİRLERİNİN ESERLERİNDE TARİHÎ ŞAHSİYETLERİN POETİK TASVİRİ. Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi. 2026;:573–589.
MLA
Novruzova, Nozima. “HOKANT EDEBÎ MUHİTİ KADIN ŞAİRLERİNİN ESERLERİNDE TARİHÎ ŞAHSİYETLERİN POETİK TASVİRİ”. Türk Kültürü Ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi, no. 1, Aug. 2026, pp. 573-89, doi:10.60163/tkhcbva.1927708.
Vancouver
1.Nozima Novruzova. HOKANT EDEBÎ MUHİTİ KADIN ŞAİRLERİNİN ESERLERİNDE TARİHÎ ŞAHSİYETLERİN POETİK TASVİRİ. Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi. 2026 Aug. 1;(1):573-89. doi:10.60163/tkhcbva.1927708

Articles published in this journal are licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0) License. This license permits the non-commercial reuse of an open-access article, provided that the original author is properly attributed.