Türkiye Selçuklu Devleti, devlet geleneği ve yönetim organizasyonu bakımından Büyük Selçuklularve onlardan önceki Türk ve İslam devletlerinin izlerini taşır. Bununla beraber, kendizaman, mekân ve tarihî tecrübelerine bağlı olarak gelişen bazı yeni uygulamalara da tesadüfedilmektedir. Bu yeni uygulamaların büyük bir kısmı, önceki Türk ve İslam devletlerindemevcut bulunan müesseselerin tekâmülü veya yeni yorumundan ibarettir. Buna karşılık bazılarıise Türkiye Selçuklularının temas ettiği yeni kültür ve medeniyetlerle yaşadığı karşılıklıilişkiler neticesinde ortaya çıkan ve esas itibarıyla zaman ve mekâna uyum/intibak sürecininbirer ürünü olan yeni teamül veya farklı uygulamalardır. Türkiye Selçuklularında görülen buyeni teamül veya farklı uygulamalardan birisi de ücretli askerlik sistemidir. İbn Bîbî tarafından “leşker-i hadîs” yani “yeni ordu/asker” olarak nitelendirilen ve “ecrîhor اجرى خوار ”, “cerâhor جرا خوار ” ve “cerîhor جرى خوار ” gibi isimlerle kaydedilen ücretli askerler, özellikle Alâü’d-dîn Keykubâd ve II. Gıyâsü’d-dîn Keyhüsrev dönemlerinde meydana gelen bazı askerî hadiselerde büyük rol oynamışlardır. Bu ücretli askerler içerisinde en tanınmışları Frenkler olup özellikle Babaîler İsyanı’nın bastırılmasındaki rolleri ile kendilerinden söz ettirmişlerdir.
Türkiye Selçuklu ordusu ücretli askerler Frenkler II. Gıyâsü’d-dîn Keyhüsrev Babaîler isyanı
In terms of tradition of statehood and organization of government, the Seljuk Sultanate of Rum carries the traces of the Great Seljuk Sultanate and the preceding Turkish-Islamic states. However, it is also seen that some new practices based on its era, location and historical experiences existed. The greater part of those new practices is that they consist of perfection and reinterpretation of the establishments existing in the previous Turkish-Islamic states. On the other hand, some practices are new mainstream practices or different applications which emerged as a result of the mutual relations the Seljuk Sultanate of Rum had had with the new cultures and civilizations and mainly those practices are results of adaptation process to the era and locations. One of those new mainstream practices and different applications seen in the Seljuks of Rum is also the system of recruiting mercenaries. Those mercenaries were termed by İbn Bibî as “leşker-i hadîs” which meant “new army” and recorded with the names “ecrîhor ”, “cerâhor ” as “cerîhor ” and they played great roles in some military events which happened especially during the reigns of Alâü’d-dîn Keykubâd and II. Gıyâsü’d-dîn Keyhüsrev. In those mercenaries, the most famous ones were Frenkish mercenaries and they made a name for themselves with their roles in suppressing the Babai Revolt
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | June 24, 2015 |
Published in Issue | Year 2015 Issue: 74 |
Bu dergide yayımlanan makaleler Creative Commons Attribution 4.0 ile lisanslanmıştır. Bu lisans, açık erişimli bir makalenin ticari olmayan bir şekilde tekrar kullanılmasına, yazar doğru atfedildiği sürece izin verir.