ŞİİRLE HAYAT, ŞİİR GİBİ HAYAT

Number: 47 May 30, 2022
  • Nihat Öztoprak
TR EN

ŞİİRLE HAYAT, ŞİİR GİBİ HAYAT

Abstract

Türk insanı doğumundan ölümüne kadar hayatını şiirle yaşamaktadır. Yeni doğan bir çocuk hayata ana şiirleri sayılabilecek ninnileri dinleyerek başlar. Sonra sokakta oynarken çocukça şiirler, tekerlemeler söyler. Ablalarından ve abilerinden manzum bilmeceler, dede ve ninelerinden mâniler, mevlitler, ilahiler, tevhitler, dualar dinleyerek büyür. Her yıl idrak ettiği ramazanda iftarda ve sahurda davulcu mânileriyle, şiir tadında kafiyeli dualarla, teravihlerde ilahilerle, teravih sonrası bazen sahura kadar karagöz Hacivat ve hayal oyunlarından nice türkü, şarkı, mâni öğrenerek yetişir. Geleneğe sahip çıkan ailelerde doğum, hacca gitme, sakal bırakma, askere gitme, düğün, ölüm vs. her türlü başlangıçlarda manzum tarih düşürme ve levhalara şiir yazma âdeti hâlâ devam etmektedir. Bu alışkanlıklar bir yandan devam ederken hayatın değişmesi, teknolojinin gelişmesiyle telefonla, e-postayla mesaj yazma, duvarlara yazı yazma şeklinde giren yeni alışkanlıklarımız da şiir kültürüyle birleştirilmiştir. Bayram, kandil, Cuma vb. mesajlarda şiir yazmak veya şiir tadında mısra ve cümleler yazmak alışkanlıklar arasına girmiştir. Bu arada Türk insanı Yûnus başta olmak üzere şairlerin şiirlerinden istifade ederek hayatını düzenlemekte şiir gibi hayat yaşamaya gayret etmektedir. Günlük hayatında üzerinde durduğu her konuyu daha anlaşılır, daha ikna edici kılmak için beyitlerden örnekler getirmeye çalışır. Türk milletinin hayatına rehberlik eden her biri atasözü niteliği kazanmış bu berceste mısra ve beyitlerden binlercesi hâlâ dillerde dolaşmaktadır. Ninniyle başlayan şiirle hayat, ölünce mezar taşında ebedileşir. Atalarımız mezar taşına âyet ve hadislerin yanında ölümle ilgili veciz mısra ve beyitler nakşederlerdi. Tek bakinin Allah olduğunu, hayatın geçici olduğunu, her nefsin bir gün mutlaka ölümü tadacağını anlatan mezar taşı şiirleri Latin alfabesiyle günümüzde de gelenek olarak devam ettirilmektedir.Bu makalede beşikten mezara kadar Türk insanının geçirdiği şiirle ve şiirce hayat, giriş bölümü ve onunla birlikte iki bölüm halinde ele alınarak ortaya konmaya çalışılmıştır. Giriş bölümünde şiirin hususiyetleri ve insan - şiir ilişkisi, birinci bölümde hayatın şiirli safhaları, ikinci bölümde ise berceste şiirlerin hayatta kullanımı üzerinde durulmuştur.

Keywords

References

  1. AKAY, Hasan, Fatih’ten Günümüze Şairlerin Gözüyle İstanbul, II c., İşaret Yayınları, İstanbul 1997.
  2. AKYÜZ, Kenan, Süheyl Beken, Sedit Yüksel, Müjgan Cunbur Haz. , Fuzûlî Türkçe Divan, Türkiye İş Bankası Yayınları, Ankara 1958.
  3. ALPTEKİN, Ali Berat, Âşık Veysel, Türkü Türkü Çağırırız, Akçağ Yayınları, Ankara 2007.
  4. BAYKAL, Kâzım, Süleyman Çelebi ve Mevlid, Haz. Kadir Atlansoy, Bursa Eski Eserleri Sevenler Kurumu Yayınları, Bursa 1999.
  5. BİLKAN, Ali Fuat Haz. , Nâbî Dîvânı, Milli Eğitim Bakanlığı Yayınları, IIc., İstanbul 1997.
  6. ÇELEBİOĞLU, Âmil - Yusuf Ziya Öksüz Haz. ,Türk Bilmeceler Hazinesi, Kitabevi Yayınları, İstanbul 1995.
  7. ÇELEBİOĞLU, Âmil Haz. , Ramazan-nâme, Dergâh Yayınları, İstanbul 2019.
  8. ÇELEBİOĞLU, Âmil, “Dinî-Tasavvufî Edebiyatımızda Ramazan”, Eski Türk Edebiyatı Araştırmaları, Milli Eğitim Bakanlığı Yayınları, İstanbul 1998, s.697-701.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

-

Authors

Nihat Öztoprak This is me

Publication Date

May 30, 2022

Submission Date

-

Acceptance Date

-

Published in Issue

Year 2022 Number: 47

APA
Öztoprak, N. (2022). ŞİİRLE HAYAT, ŞİİR GİBİ HAYAT. Türk Kültürü İncelemeleri Dergisi, 47, 475-504. https://izlik.org/JA98DE65GE
AMA
1.Öztoprak N. ŞİİRLE HAYAT, ŞİİR GİBİ HAYAT. TKID. 2022;(47):475-504. https://izlik.org/JA98DE65GE
Chicago
Öztoprak, Nihat. 2022. “ŞİİRLE HAYAT, ŞİİR GİBİ HAYAT”. Türk Kültürü İncelemeleri Dergisi, nos. 47: 475-504. https://izlik.org/JA98DE65GE.
EndNote
Öztoprak N (May 1, 2022) ŞİİRLE HAYAT, ŞİİR GİBİ HAYAT. Türk Kültürü İncelemeleri Dergisi 47 475–504.
IEEE
[1]N. Öztoprak, “ŞİİRLE HAYAT, ŞİİR GİBİ HAYAT”, TKID, no. 47, pp. 475–504, May 2022, [Online]. Available: https://izlik.org/JA98DE65GE
ISNAD
Öztoprak, Nihat. “ŞİİRLE HAYAT, ŞİİR GİBİ HAYAT”. Türk Kültürü İncelemeleri Dergisi. 47 (May 1, 2022): 475-504. https://izlik.org/JA98DE65GE.
JAMA
1.Öztoprak N. ŞİİRLE HAYAT, ŞİİR GİBİ HAYAT. TKID. 2022;:475–504.
MLA
Öztoprak, Nihat. “ŞİİRLE HAYAT, ŞİİR GİBİ HAYAT”. Türk Kültürü İncelemeleri Dergisi, no. 47, May 2022, pp. 475-04, https://izlik.org/JA98DE65GE.
Vancouver
1.Nihat Öztoprak. ŞİİRLE HAYAT, ŞİİR GİBİ HAYAT. TKID [Internet]. 2022 May 1;(47):475-504. Available from: https://izlik.org/JA98DE65GE