Spiritual counseling and care services, which are increasingly prevalent in modern and secular societies, have also begun to spread as a new form of institutional service in Turkey. There is a need for a more systematic delivery of spiritual counseling and care services by spiritual counselors with expertise in Is-lamic theology. Additionally, academic products generated with-in the scope of Turkish spiritual counseling and care research contribute to the formation of relevant literature. The aim of this article is to theoretically analyze the experience of holy lands in the context of the nafs psychology from the perspec-tive of spiritual counseling and care. In this context, the article examines the therapeutic effects of the proposed holy land ex-perience in the nafs psychology, which is advocated as a local school of spiritual counseling and care. The article not only provides a theoretical contribution to the limited number of studies in Turkish spiritual counseling and care literature but al-so aims to serve as a source for future applied research in the field. The article begins by defining the nafs psychology as a local school in Turkish spiritual counseling and care, highlight-ing its purpose and philosophical approach. Following the presentation of terminology in the field, the article determines how religious and mystical experiences shape individuals' lives within the perspective of spiritual counseling and care, outlining their common characteristics. Subsequently, the article analyzes the significant role of the holy land experience in the nafs psy-chology within a psycho-theological context. Concluding the ar-ticle, it is emphasized that (i) the proposed holy land experience in the nafs psychology, as advocated by the spiritual counseling and care school of thought, has various psycho-social therapeu-tic effects on individuals. (ii) These therapeutic effects are de-scribed as "(a) spiritual experiences, (b) stress reduction and re-laxation, (c) strengthening of social support and bonds, (d) spir-itual rebirth experience, (e) emotional healing, (f) personal growth and the pursuit of meaning, (g) coping with hopeless-ness, and (h) spiritual satisfaction and tranquility." (iii) It is also noted that the holy land experience can vary significantly de-pending on an individual's belief system, spiritual maturity, and emotional state.
Spiritual counselling and care, Spirituality, Religion, Nafs psychology Holy land experience
Modern ve seküler toplumlarda giderek yaygın uygulama alanlarına sa-hip olan manevi danışmanlık ve rehberlik hizmetleri, Türkiye’de de ku-rumsal olarak yeni bir hizmeti formu şeklinde yaygınlaşmaya başlamış-tır. İslam teolojisi merkezli Türk manevi danışmanlık ve rehberlik hiz-metlerinin uzmanlık eğitimi alan manevi danışmanlar tarafından daha sistemli bir şekilde yapılmasına ihtiyaç duyulmaktadır. Ayrıca Türk manevi danışmanlık ve rehberlik araştırmaları kapsamında üretilen aka-demik ürünler de, ilgili literatürün oluşmasına katkı sağlamaktadır. Bu makalenin amacı, manevi danışmanlık ve rehberlik perspektifinden nefs psikolojisinde kutsal toprak deneyimini kuramsal olarak analiz et-mektir. Bu bağlamda makalede, manevi danışmanlık ve rehberliğin yerli bir ekolü olarak nefs psikolojisinde önerilen kutsal toprak deneyiminin bireyler üzerindeki terapötik etkileri incelenmiştir. Ayrıca bu makaley-le, Türk manevi danışmanlık ve rehberlik literatüründe görülen sınırlı sayıdaki çalışmalara teorik bir katkının yanı sıra ileride yapılacak olan alana ve konuya ilişkin uygulamalı araştırmalar için kaynak sağlamak da hedeflenmiştir. Bu makalede, öncelikle Türk manevi danışmanlık ve rehberlikte bir ekol olan nefs psikolojisinin tanımı yapılarak amaç ve beslendiği felsefi yaklaşıma değinilmiştir. Ardından alan terminolojisi-nin verildiği makalede, manevi danışmanlık ve rehberlik perspektifin-den dinsel ve mistik deneyimin birey hayatında nasıl şekillendiği be-timlenerek bunların ortak özellikleri verilmiştir. Daha sonra ise nefs psikolojisinde önemli bir yeri olan kutsal toprak deneyimi, psiko-teolojik bağlamda ele alınarak analiz edilmiştir. Manevi danışmanlık ve rehberlik perspektifinden nefs psikolojisinde terapötik bir değer taşıdı-ğı için önerilen kutsal toprak deneyiminin terapötik etkilerinin betim-lendiği bu makalede sonuç olarak; (i) manevi danışmalık ve rehberlik ekolü olan nefs psikolojisinde önerilen kutsal toprak deneyiminin birey için psiko-sosyal yönden çeşitli terapötik etkilerinin olduğu; (ii) sözü edilen bu terapötik etkilerin ise ‘(a) ruhani deneyimler, (b) stres azalt-ma ve rahatlama, (c) toplumsal destek ve bağları güçlendirme, (d) ma-nevi yeniden doğuş deneyimi, (e) duygusal iyileşme, (f) kişisel büyüme ve anlam arayışı, (g) umutsuzlukla başa çıkma ve (h) manevi tatmin ve huzur’ şeklinde betimlendiği; (iii) kutsal toprak deneyiminin, bireyin inanç sistemine, ruhsal olgunluğuna ve duygusal durumuna bağlı olarak büyük ölçüde değişkenlik gösterebildiği belirlenmiştir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Psychology of Religion |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | December 30, 2023 |
Submission Date | September 9, 2023 |
Published in Issue | Year 2023 Issue: 8 |
Turkish Journal for the Spiritual Counselling and Care (TJSCC) is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License (CC BY NC).