Manevi danışmanlık ve rehberlik, bireyin manevi temelli anlam arayışlarına cevap bulma ve yaşadığı zorluklarla başa çıkma süreç-lerine katkı sağlar. Fiziksel sağlıkta kaydedilen gelişmelere karşın psikolojik sağlıkta modern psikolojinin bireye yaklaşımda kullandı-ğı kuramlar, bazı faktörleri göz ardı ettiğinden dolayı etkisiz kala-bilmektedir. Bu bağlamda, özellikle varoluşsal temele dayalı psiko-lojik sorunların rehabilite edilmesi ve bunun sürdürülebilir olması amacıyla yeni bir bakış açısına ihtiyaç duyulmaktadır. Tam bu noktada nefs psikolojisi, modern psikolojinin eksik yönlerini belir-leyerek aşkın boyuta vurgu yapmayı amaçlayan yerli bir psikoloji ekolüdür. Bu ekol tarafından sunulan perspektif, bireyin ruhsal doyumunun sadece maddi olanla değil; aynı zamanda manevi olanla ilişkili olduğunu savunur. Nefs psikolojisinin üzerinde önemle durduğu konulardan biri de varoluşsal boyutları olan ölüm fenomenidir. Ölüm, modern bireyin iç ve dış dünyasını önemli ölçüde etkileyen varoluşsal bir gerçektir. Bireyin ölüme karşı hissettiği korku, kaygı ve ölümsüzlük arzusu gibi duygu du-rumları, çeşitli tutum ve davranışlarla kendini açığa vurur. Bu ma-kalenin amacı, manevi danışmanlık ve rehberlik perspektifinden, nefs psikolojisi ekolünde ölüm fenomenini merkeze alarak birey-lerine bu konudaki duygu ve düşüncelerini açıklayıp ölüm korku-su ve kaygısıyla başa çıkma yollarını betimlemektir. Makalede, ölüm korkusu ve kaygısıyla başa çıkabilmek için nefs psikoterapi-sinin iyileştirici etkisi vurgulanmış, bireyin bakış açısını değiştire-rek ölümle daha sağlıklı ve gerçekçi bir ilişki kurması önerilmiştir. Makalede sonuç olarak; (i) Türk manevi danışmanlık ve rehberlik ekolü olarak nefs psikolojisinde önerilen ölüme ilişkin düşünce, duygu, tutum ve davranışları etkileyen yaklaşım ve uygulamaların birey için psiko-sosyal yönden terapötik etkilerinin olduğu; (ii) sö-zü edilen bu terapötik etkilerin ise ‘(a) nefs psikolojisinin ölümü, ölüm ötesi yaşam inancını temel alarak modern bireyin varoluşsal konumunu aşan bir perspektife yükseltme, (b) ölüm bilincini te-mel alıp bireyin içsel huzurunu sağlayarak ölüm gerçekliğini ka-bullenip psiko-sosyal uyum düzeyini artırma gibi faktörlerle ilişki-lendirildiği; (iii) ayrıca ölüm korkusu ve kaygısıyla başa çıkma stra-tejilerinin bireyin öznel ölüm algısı ve yorumu ile dindarlık düze-yine bağlı olarak değişkenlik gösterdiği tespit edilmiştir.
Manevi danışmanlık ve rehberlik Nefs psikolojisi Ölüm Ölüm kaygısı Ölüm korkusu Ölümsüzlük arzusu
Spiritual counseling and guidance contribute to addressing individuals’ spiritual quest for meaning and coping with life challenges. Despite advancements in physical health, the theories utilized by modern psychology in approaching individuals can prove ineffective due to overlooking certain factors. Hence, there is a need for a new perspective, particularly for rehabilitating existential-based psychological issues and ensuring their sustainability. At this juncture, nafs psychology emerges as a native psychological paradigm that aims to identify the deficiencies of modern psychology and accentuate the transcendent dimension. This paradigm posits that an individual’s spiritual fulfillment is not solely tied to material aspects but also to the spiritual realm. One significant area emphasized by nafs psychology is the existential phenomenon of death, which profoundly impacts the internal and external worlds of modern individuals. Feelings such as fear, anxiety, and the desire for immortality towards death manifest through various attitudes and behaviors. The strategies for coping with death-related fears and anxieties vary depending on an individual’s subjective perception and interpretation of death, as well as their level of religiosity. This article aims to explore individuals’ emotions and thoughts regarding death through the lens of spiritual counseling and guidance within the nafs psychology framework, while delineating coping mechanisms for fear and anxiety surrounding death. The article underscores the therapeutic efficacy of nafs psychotherapy in addressing the fear and anxiety of death, advocating for a shift in perspective to foster a healthier and more realistic relationship with death. In conclusion, the article posits that (i) the approaches and practices influencing thoughts, emotions, attitudes, and behaviors concerning death proposed by nafs psychology, as a school of Turkish spiritual counseling and guidance, have psycho-social therapeutic effects on individuals; (ii) these therapeutic effects are associated with factors such as (a) transcending the modern individual's existential stance by framing death within the belief in an afterlife, and (b) enhancing psycho-social adjustment levels by accepting the reality of death and attaining inner peace through heightened death awareness; (iii) additionally, it highlights that strategies for coping with the fear and anxiety of death vary based on individual subjective perceptions and interpretations of death, and their level of religiosity.
Spiritual counseling and care Nafs pychology Death Fear of death Death anxiety Desire for immortality
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Psychology of Religion |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | June 30, 2024 |
Submission Date | April 7, 2024 |
Acceptance Date | June 3, 2024 |
Published in Issue | Year 2024 Issue: 9 |
Turkish Journal for the Spiritual Counselling and Care (TJSCC) is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License (CC BY NC).