Clinical Research

Acil Servise Başvuran Hastalarda Tanı Amaçlı Çekilen Bilgisayarlı Tomografi Sonrası Kontrast Madde Nefropatisi

Volume: 8 Number: 2 July 24, 2016
EN TR

Acil Servise Başvuran Hastalarda Tanı Amaçlı Çekilen Bilgisayarlı Tomografi Sonrası Kontrast Madde Nefropatisi

Abstract

Amaç: Kontrast madde nefropatisi hastanede gelişen akut böbrek hasarı sebeplerinin 3. sıklıkta görülenidir. Hastaneye yatış, hastanede kalış süresinde artış ve de yüksek mortalite oranları ile ilişkilidir. Çalışmamızın amacı acil serviste tanı amaçlı kontrastlı bilgisayarlı tomografi (BT) çekilen hastalarda kontrast madde nefropatisi (KMN) oluşum sıklığını ve risk faktörlerini araştırmaktır. Materyal ve Metot: Mart 2013 - Mart 2014 tarihleri arasında Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil servisine başvuran, travmatik ve non-travmatik sebeplerle KMN önleyici tedavi almaksızın kontrastlı BT çekilen hastalar çalışmaya alınmıştır. Bu hastaların demografik özellikleri, kontrast madde nefropatisi görülme sıklığı ve risk faktörleri araştırılmıştır.Çalışmamız için etik kurul onayı alınmıştır. Bulgular: Bazal kreatinin değeri normal (<1,2 mg/dl) ve bazal kreatinin değeri yüksek (>1,2 mg/dl) olan toplam 283 hasta çalışmaya dahil edilmiştir. Bu hastaların %64’ünü erkek, %36’sını kadın hastalar oluşturmuştur. Hastaların %11.7’sinde KMN gelişmiştir. KMN gelişen hastaların %13.1’si bazal kreatinin değeri normal (<1,2 mg/dl) olan hasta grubunda, %86.9’u ise bazal kreatinin değeri yüksek (>1,2 mg/dl) olan hasta grubundaydı. 18-30 arasındaki hastalarda KMN görülme oranı %3, 80 yaş ve üstü hasta grubunda ise bu oran %23.8 olarak bulunmuştur. Hastalarımızın %51.9 (147)’unda glomeruler filtrasyon hızı (GFH) < 60 ml/dak iken, %48.1 (136)’inde GFH > 60 ml/dak olarak bulunmuştur. Bazal GFH < 60 ml/dak olan hastaların %18.4’sinde, bazal GFH > 60 ml/dak olan hastaların %4.4’ünde KMN gelişmiştir. Çalışmaya dahil edilen hastalar arasında en sık görülen ek hastalık hipertansiyon (HT) idi. Kronik böbrek hastalığı (KBH) kontrast madde verilmesinden sonra kreatin yüksekliği ve diğer komorbiditelerle en yakından ilşkili hastalıktı. Hastalarımızın %92,9’una 100 mİ, kalan %7.1’ine de 200 mİ kontrast madde (KM) verilmiştir. Yüz mİ KM verilen hastaların %10.3 (27)’ünde, 200 mİ KM verilen hastaların %18.2’sinde KM gelişmiştir. Sonuç: KBH, HT, koroner arter hastalığı (KAH), konjestif kalp yetmezliği (KKY) hikayesi olan ve GFH < 60 ml/dk olan hasta grubunda kontrast nefropati gelişme riskinin arttığını belirledik. Bu nedenle kontrast nefropati gelişme riski olan hastalar acil serviste daha dikkatli değerlendirilmelidir.

Keywords

References

  1. 1. Hassen GW, Hwang A, Liu LL, et al. Follow up for emergency department patients after intravenous contrast and risk of nephropathy. West J Emerg Med 2014;15:276-81.
  2. 2. Brendan J, Barrett M, Patrick SP. Contrast-induced Nephropathy in Emergency Department Patients Receiving Abdominal Contrast-Enhanced Computed Tomography. Ann Emerg Med 2008;52:136.
  3. 3. Nash K, Hafeez A, Hou S. Hospital-acquired renal insufficiency. Am J Kidney Dis 2002;39:930-6.
  4. 4. McCullough PA, Adam A, Becker CR et al. Epidemiology and prognostic implications of contrast-induced nephropathy. Am J Cardiol 2006;98:5-13. KAYNAKLAR
  5. 5. Berns AS. Nephrotoxicity of contrast media. Kidney Int 1989;36:730-40.
  6. 6. Jorgensen AL. Contrast-induced nephropathy: pathophysiology and preventive strategies. Crit Care Nurse 2013;33:37-46.
  7. 7. Feldkamp T, Kribben A. Contrast media induced nephropathy: definition, incidence, outcome, pathophysiology, risk factors and prevention. Minerva Med 2008;99:177-96.
  8. 8. Mueller C, Buerkle G, Buettner HJ, et al. Prevention of contrast media-associated nephropathy: randomized comparison of 2 hydration regimens in 1620 patients undergoing coronary angioplasty. Arch Intern Med 2002;162:329-36.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Emergency Medicine, Diagnostic Radiography

Journal Section

Clinical Research

Authors

Publication Date

July 24, 2016

Submission Date

July 10, 2016

Acceptance Date

July 10, 2016

Published in Issue

Year 2016 Volume: 8 Number: 2

APA
Kurtoglu Celik, G. (2016). Acil Servise Başvuran Hastalarda Tanı Amaçlı Çekilen Bilgisayarlı Tomografi Sonrası Kontrast Madde Nefropatisi. Turkish Medical Journal, 8(2), 61-67. https://izlik.org/JA42NG89PT
AMA
1.Kurtoglu Celik G. Acil Servise Başvuran Hastalarda Tanı Amaçlı Çekilen Bilgisayarlı Tomografi Sonrası Kontrast Madde Nefropatisi. TMJ. 2016;8(2):61-67. https://izlik.org/JA42NG89PT
Chicago
Kurtoglu Celik, Gulhan. 2016. “Acil Servise Başvuran Hastalarda Tanı Amaçlı Çekilen Bilgisayarlı Tomografi Sonrası Kontrast Madde Nefropatisi”. Turkish Medical Journal 8 (2): 61-67. https://izlik.org/JA42NG89PT.
EndNote
Kurtoglu Celik G (July 1, 2016) Acil Servise Başvuran Hastalarda Tanı Amaçlı Çekilen Bilgisayarlı Tomografi Sonrası Kontrast Madde Nefropatisi. Turkish Medical Journal 8 2 61–67.
IEEE
[1]G. Kurtoglu Celik, “Acil Servise Başvuran Hastalarda Tanı Amaçlı Çekilen Bilgisayarlı Tomografi Sonrası Kontrast Madde Nefropatisi”, TMJ, vol. 8, no. 2, pp. 61–67, July 2016, [Online]. Available: https://izlik.org/JA42NG89PT
ISNAD
Kurtoglu Celik, Gulhan. “Acil Servise Başvuran Hastalarda Tanı Amaçlı Çekilen Bilgisayarlı Tomografi Sonrası Kontrast Madde Nefropatisi”. Turkish Medical Journal 8/2 (July 1, 2016): 61-67. https://izlik.org/JA42NG89PT.
JAMA
1.Kurtoglu Celik G. Acil Servise Başvuran Hastalarda Tanı Amaçlı Çekilen Bilgisayarlı Tomografi Sonrası Kontrast Madde Nefropatisi. TMJ. 2016;8:61–67.
MLA
Kurtoglu Celik, Gulhan. “Acil Servise Başvuran Hastalarda Tanı Amaçlı Çekilen Bilgisayarlı Tomografi Sonrası Kontrast Madde Nefropatisi”. Turkish Medical Journal, vol. 8, no. 2, July 2016, pp. 61-67, https://izlik.org/JA42NG89PT.
Vancouver
1.Gulhan Kurtoglu Celik. Acil Servise Başvuran Hastalarda Tanı Amaçlı Çekilen Bilgisayarlı Tomografi Sonrası Kontrast Madde Nefropatisi. TMJ [Internet]. 2016 Jul. 1;8(2):61-7. Available from: https://izlik.org/JA42NG89PT

images?q=tbn:ANd9GcQZab6IkfyWptHpgEqDXak0FExTPqlhftQ3XaXDLLZRvizbcIFRTuoywuqV4bO3X6YVFA&usqp=CAU
22365
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari (CC-BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

All site content, except where otherwise noted, is licensed under a Creative Common Attribution Licence. (CC-BY-NC 4.0)