Research Article
BibTex RIS Cite

Attention May Anthrax! Anthrax Awareness Survey in Eskisehir

Year 2020, Volume: 2 Issue: 1, 5 - 8, 12.05.2020

Abstract

Anthrax is the disease of animals such as sheep and goats, which are formed by bacillus anthracis. However, direct contact or contact with animal products may cause human disease. The aim of this study was to determine the awareness rates of anthrax in people living in Eskişehir. A questionnaire consisting of 8 questions and face-to-face interviews with random persons was conducted in front of a shopping center. The study included individuals over 18 who agreed to participate in the survey. 200 people were included in the study. Of these, 113 (56.5%) knew anthrax, while 87 (43.5%) did not. 108 of the people who knew what anthrax was said to have learned it through the news and only 27 of them knew about the measures taken in our country. Of these 113 people, 93 (82.5%) were aware of how anthrax was infected. It was seen that anthrax awareness was not sufficient in Eskişehir and it was known by very few people what measures to take. The most effective way of protection from anthrax is awareness, vaccination of animals and effective implementation of protection methods. In this regard, the Ministry of Health, Veterinary chambers, as well as press organizations should work effectively.

References

  • 1. Serinkan M, Kutlu SS. Biyoterorizm ve şarbon. Türkiye Acil Tıp Dergisi 2009;9:185-90
  • 2. Bayoğlu DS, Önal ZE, Azakoğlu A, Gürbüz T, Nuhoğlu Ç. Modern çağda unutulan hastalık: Şarbon. Haydarpaşa Numune EAH Tıp Dergisi 2013;53:181-83
  • 3. Ateş Özcan B. Şarbon hastalığı ve önemi. Sağlık ve Toplum 2019;29:27-31
  • 4. Öğütlü A. Şarbon. J. Exp. Clin. Med. 2012; 29:155-62
  • 5. Beatty ME, Ashford DA, Griffin PM, Tauxe RV, Sobel J. Gastrointestinal anthrax. Arch. Intern. Med. 2003;163,:2527-31.

Dikkat Şarbon Çıkabilir! Eskişehir’de Şarbon Farkındalığı Anketi

Year 2020, Volume: 2 Issue: 1, 5 - 8, 12.05.2020

Abstract

Şarbon, basillus antracis tarafından oluşturulan esas olarak koyun, keçi gibi hayvanların hastalığıdır. Ancak direk temas ya da hayvansal ürünlerle temas sonucu insanda hastalığa neden olmaktadır. Bu çalışmada Eskişehir de yaşayan kişilerde şarbon hastalığının farkındalık oranlarının saptanması amaçlanmıştır. Bir alışveriş merkezi önünde yüz yüze görüşme ile 8 sorudan oluşan bir anket uygulaması yapıldı. Çalışmaya ankete katılmayı kabul eden 18 yaş üzeri kişiler dahil edildi. Çalışmaya 200 kişi dahil edildi. Bu kişilerden 113’ü (%56.5) şarbonu biliyorken, 87’si (%43.5) bilmiyordu. Şarbonun ne olduğunu bilen kişilerden 108’i bunu haberler aracılığı ile öğrendiğini belirtti ve bu kişilerden sadece 27’si şarbon ile ilgili ülkemizde alınan önlemleri biliyordu. Bu 113 kişiden 93’ü (%82.5) şarbonun nasıl bulaştığı konusunda bilgi sahibi idi. Eskişehir de şarbon farkındalığının yeterli düzeyde olmadığı, yine ne gibi önlemler alınacağının çok az kişi tarafından bilindiği görüldü. Şarbondan korunmada en etkili yol farkındalık, hayvanların aşılanması, korunma yollarının etkin bir şekilde hayata geçirilmesidir. Bu konuda Sağlık bakanlığı, Veteriner odaları yanında basın kuruluşlarının da etkin bir şekilde çalışması gerekmektedir.

References

  • 1. Serinkan M, Kutlu SS. Biyoterorizm ve şarbon. Türkiye Acil Tıp Dergisi 2009;9:185-90
  • 2. Bayoğlu DS, Önal ZE, Azakoğlu A, Gürbüz T, Nuhoğlu Ç. Modern çağda unutulan hastalık: Şarbon. Haydarpaşa Numune EAH Tıp Dergisi 2013;53:181-83
  • 3. Ateş Özcan B. Şarbon hastalığı ve önemi. Sağlık ve Toplum 2019;29:27-31
  • 4. Öğütlü A. Şarbon. J. Exp. Clin. Med. 2012; 29:155-62
  • 5. Beatty ME, Ashford DA, Griffin PM, Tauxe RV, Sobel J. Gastrointestinal anthrax. Arch. Intern. Med. 2003;163,:2527-31.
There are 5 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Health Care Administration
Journal Section Research Articles
Authors

Dilek Çetinkaya This is me

Birgül Yelken This is me

Yasemin Dilan Aykanat This is me 0000-0003-3949-6464

Gülnur Dere This is me 0000-0002-9916-0893

Publication Date May 12, 2020
Published in Issue Year 2020 Volume: 2 Issue: 1

Cite

APA Çetinkaya, D., Yelken, B., Aykanat, Y. D., Dere, G. (2020). Dikkat Şarbon Çıkabilir! Eskişehir’de Şarbon Farkındalığı Anketi. Türk Tıp Öğrencileri Araştırma Dergisi, 2(1), 5-8.
AMA Çetinkaya D, Yelken B, Aykanat YD, Dere G. Dikkat Şarbon Çıkabilir! Eskişehir’de Şarbon Farkındalığı Anketi. TÖAD. May 2020;2(1):5-8.
Chicago Çetinkaya, Dilek, Birgül Yelken, Yasemin Dilan Aykanat, and Gülnur Dere. “Dikkat Şarbon Çıkabilir! Eskişehir’de Şarbon Farkındalığı Anketi”. Türk Tıp Öğrencileri Araştırma Dergisi 2, no. 1 (May 2020): 5-8.
EndNote Çetinkaya D, Yelken B, Aykanat YD, Dere G (May 1, 2020) Dikkat Şarbon Çıkabilir! Eskişehir’de Şarbon Farkındalığı Anketi. Türk Tıp Öğrencileri Araştırma Dergisi 2 1 5–8.
IEEE D. Çetinkaya, B. Yelken, Y. D. Aykanat, and G. Dere, “Dikkat Şarbon Çıkabilir! Eskişehir’de Şarbon Farkındalığı Anketi”, TÖAD, vol. 2, no. 1, pp. 5–8, 2020.
ISNAD Çetinkaya, Dilek et al. “Dikkat Şarbon Çıkabilir! Eskişehir’de Şarbon Farkındalığı Anketi”. Türk Tıp Öğrencileri Araştırma Dergisi 2/1 (May 2020), 5-8.
JAMA Çetinkaya D, Yelken B, Aykanat YD, Dere G. Dikkat Şarbon Çıkabilir! Eskişehir’de Şarbon Farkındalığı Anketi. TÖAD. 2020;2:5–8.
MLA Çetinkaya, Dilek et al. “Dikkat Şarbon Çıkabilir! Eskişehir’de Şarbon Farkındalığı Anketi”. Türk Tıp Öğrencileri Araştırma Dergisi, vol. 2, no. 1, 2020, pp. 5-8.
Vancouver Çetinkaya D, Yelken B, Aykanat YD, Dere G. Dikkat Şarbon Çıkabilir! Eskişehir’de Şarbon Farkındalığı Anketi. TÖAD. 2020;2(1):5-8.