Amaç: Çalışmamızdaki amaç yüksek ve düşük glisemik indeksli besinlerin akut olarak kan glikoz düzeyine etkisini incelemektir.
Gereç ve Yöntem: Araştırmaya diyabet, hipoglisemi veya glisemik kontrolü etkileyebilecek herhangi rahatsızlığı olmayan 20-22 yaş arası Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Dönem II öğrencileri katıldı. Katılımcılar için düşük ve yüksek glisemik indeksli iki ayrı menü planlandı. Birinci gün düşük glisemik indeksli daha sonraki gün ise yüksek glisemik indeksli besinler tüketildi. Yemeklerden önce, yemek sonrası 1. saatte ve 2.saatte parmak ucundan kan glikozları ölçüldü. Tüm denekler 10-12 saatlik bir açlık sonrası deneye başlamış olup hepsi yemeklerini eksiksiz tüketti. Öğünlerin besin içerikleri menü planlama kılavuzuna bakılarak, glisemik indeksleri ise, gıdaların içerdiği karbonhidrat miktarları ve glisemik indeksler belirlenip toplam karbonhidrat miktarına oranlanarak hesaplandı Tüm hipotez testlerinde I. Tip hata olasılığı α=0,05 olarak belirlenmiş olup, istatistiksel değerlendirmeler için SPSS v25.0 paket programı kullanıldı.
Bulgular: Glikoz düzeylerindeki değişim diyet türlerine göre farklılık göstermektedir. Düşük glisemik indeksli beslenmenin akut olarak yüksek glisemik indeksli beslenmeye göre kan glikoz düzeylerini daha az yükselttiği belirlendi (p=0,030). Glikoz düzeylerindeki değişim zaman içinde de farklılık göstermektedir (p<0,001). Yemekten önceki ölçümler ile yemekten sonraki glikoz ölçümleri farklı olup yemekten sonra alınan ölçümlerde glikoz ortalamaları daha yüksek tespit edildi (p<0,001).
Sonuç: Glisemik indeksi yüksek besinlerin akut olarak kan glikozunu daha fazla yükselttiği görüldü ve glisemik dalgalanma uzun dönemde pek çok hastalıkla ilişkilendirildiği için bu sonuç önemli bulundu. Konuyla ilgili literatürlerin çelişkili sonuçları görüldüğünde daha fazla örneklemle daha çok sayıda çalışmaya ihtiyaç
KA22/110
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Beslenme Bilimi |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Proje Numarası | KA22/110 |
Yayımlanma Tarihi | 30 Eylül 2024 |
Gönderilme Tarihi | 29 Eylül 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 |