At Düzce Esenli rangeland which worn excessively vegetation, the effects of control (A), fertilization
(B) and seeding + fertilization (C) methods on the range's grazing capacity and the botanical composition
was investigated. Also, the average participation of the plants belonging to the families of wheat and
legume and other families in botanical composition was 81.9%, 8.95% and 9.11% respectively. The
participation rate of legumes in the botanical composition rose to 23.15% by means of the application
of cultivation - seeding + fertilization. It should be noted that the dry weather condition, a considerable
low moisture level in terms of long time annual average for the region, which lasted during the plants'
active growth period in 2006, caused the production values to remain at a low level. As a result, the
study showed that the application in which cultivation-seeding + fertilization is the most efficient
rehabilitation method, considering the high rates grazing
Bitki örtüsü aşırı yıpranmış Düzce Esenli merasında, kontrol (A), gübreleme (B) ve sürülerek ekim
+ gübreleme (C) yöntemlerinin meranın botanik kompozisyonuna ve otlatma kapasitesine etkisi
araştırılmıştır. Buğdaygil, baklagil ve diğer familyalara ait bitkilerin genel ortalama olarak botanik
kompozisyona katılma oranları sırasıyla %81.9, %8.95 ve %16,71 olup, C uygulaması ile baklagillerin
botanik kompozisyona katılma oranı ortalama %23,15'ye yükselmiştir. Uzun yıllar ortalamasından farklı
olarak, 2006 yılında bitkilerin aktif büyüme dönemi boyunca devam eden yağış yetersizliğinin; verim
değerlerinin düşük düzeyde kalmasına neden olduğu görülmüştür. Araştırma sonuçlarına göre meranın
botanik kompozisyonuna baklagillerin katılma oranında ve otlatma kapasitesinde yüksek değerlerin elde
edilmesi nedenleriyle, sürülerek ekim + gübreleme uygulamasının en uygun iyi ıslah yöntemi olabileceği
düşünülmektedir.
Primary Language | English |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | April 14, 2014 |
Published in Issue | Year 2014 Volume: 3 Issue: 1 |