In this research, responses of melon genotypes (Midyat, Şemame, Ananas, Yuva) that have determined
salt tolerance levels were evaluated for leaf area, relative humidity, stomatal conductance, leaf water
potential and leaf temperature under drought stress conditions. For this aim, in this study, three different
watering levels (S0, S1 and S2) were used. (S0: control-plant-available water, 40% is consumed for irrigation,
S1: plant-available water, 90% is consumed for irrigation, S2: during the period of 3-4 leaves of plants
completely cut off from the irrigation). In the study, which is generally tolerant melon genotypes (Midyat
and Şemame) close to the development of the control plants showed the face of drought stress, in turn,
are sensitive to salt melon genotypes (Yuva and Ananas) were affected by the drought stress significantly.
Midyat and Şemame genotypes leaf area under stress conditions, the relative humidity, the content,
stomatal conductance, leaf temperature and leaf water potential values significantly, while retaining the
same in terms of parameters of Yuva and Ananas genotypes markedly decreased compared with control
plants. Tolerance to drought stress in determining the result of the study of leaf area, leaf temperature,
stomatal conductance and concluded that one of the effective parameters.
Araştırmada, daha önce tuza tolerans düzeyleri belirlenmiş olan kavun genotiplerinin (Midyat, Şemame,
Ananas, Yuva), kuraklık stresi koşullarında göstermiş oldukları tepkiler arasındaki farklılık yada benzerliklerin
ortaya konulması amaçlanmıştır. . Bu doğrultuda bitkiler, yaprak alanı, nispi nem, stoma iletkenliği, yaprak
su potansiyeli ve yaprak sıcaklığı gibi özellikler bakımından değerlendirilmiştir. Çalışmada S0, S1 ve S2 olmak
üzere üç farklı sulama düzeyi kullanılmıştır (S0: kontrol-yarayışlı suyun % 40' ı tüketildiğinde sulama, S1:
Yarayışlı suyun % 90 'ı tüketildiğinde sulama S2: 3-4 yaprak oluştuktan sonra susuz bırakma). Tuza toleransı
yüksek olan Midyat ve Şemame kavun genotiplerinin, kuraklık stresi karşısında kontrol bitkileri ile benzer
gelişme gösterdiği, buna karşılık tuza hassas olan Yuva ve Ananas kavunlarının kuraklık stresinden önemli
ölçülerde etkilendiği belirlenmiştir. Midyat ve Şemame genotipleri stres koşullarında yaprak alanı, nispi
nem, içeriği, stoma iletkenliği, yaprak sıcaklığı ve yaprak su potansiyeli değerlerini önemli ölçüde korurken;
Yuva ve Ananas aynı parametreler açısından kontrol bitkileri ile karşılaştırıldığında dikkate değer ölçüde
düşüşler göstermiştir. Çalışma sonucunda kuraklık stresine toleransın belirlenmesinde yaprak alanı, stoma
iletkenliği ve yaprak sıcaklığının etkin parametreler arasında yer aldığı sonucuna varılmıştır.
Genotip kavun (Cucumis melo L.) kuraklık tolerans tuzluluk Genotype melon (Cucumis melo L.) drought tolerance salinity
Primary Language | English |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | April 14, 2014 |
Published in Issue | Year 2014 Volume: 3 Issue: 1 |