The impacts of varying drainage managements on salinization, nutrients leached and water savings in the Harran plain were determined. Controlled (CD) and free flow drainage (FD) systems were compared in terms of drainage water quality, the number and amounts of irrigation, degree of soil salinity. In CD area , total of 517 mm of water were applied, and drain flow was a total of 42 mm and drainage ratio was 8 %. In FD area, total of 490 mm of water were applied and total drainage water amounts reached to 61 mm and the drainage ratio was 12.5%, this was a value higher than that of attained from the other controlled drainage area. Varying drainage conditions do not have any significant effect on the plant nutrient element losses. However, the lessening in the amount of the drainage water, due to controlled drainage, will cause lessening also in the plant nutrient element losses. Both in draining conditions showed no significant variability in soil salinity.
Bu çalışmada Harran Ovasında farklı drenaj yönetimlerinin toprak tuzluluğu, bitki besin elementlerinin yıkanması ve su kazanımı üzerine etkileri belirlenmiştir. Toprak tuzluluk düzeyi, drenaj suyu kalitesi ve sulama sayı ve sulama suyu miktarları kontrollü (KD) ve serbest (SD) drenaj alanlarında karşılaştırılmıştır. KD alanında toplam 517 mm sulama suyu uygulanmasına karşılık 42 mm drenaj suyu oluşmuş ve drenaj oranı % 8 olmuştur. SD alanında ise 490 mm sulama suyu uygulanmış, drenj suyu ise 61 mm olarak meydana gelmiş, drenaj oranı kontrollü drenaj alanındakinden daha yüksek olarak gerçekleşmiş ve yaklaşık % 12,5 olmuştur. Farklı drenj yönetimleri drenaj suları ile kaybolan bitki besin element kayıp oranlarını önemli düzeyde etkilememiştir. Ancak, kontrollü drenj alanından daha az su drene olması nedeniyle bitki besin element kaybı da az olmuştur. Her iki drenaj yönetimi de toprak tuzluluğunda önemli bir değişmeye neden olmamıştır.
Primary Language | English |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | March 31, 2016 |
Published in Issue | Year 2016 Volume: 5 Issue: 1 |