Research Article
BibTex RIS Cite

Ankara İli Kırsal Alanda Süt Tüketim Düzeylerinin Belirlenmesi

Year 2017, Volume: 6 Issue: 1, 28 - 35, 15.03.2017
https://doi.org/10.21657/topraksu.305711

Abstract

Bu çalışmada kırsal alanda tarımsal üretim faaliyetinde bulunan hane halklarının süt tüketim düzeyleri
ve tercihleri incelenmiştir. Bu doğrultuda Ankara iline bağlı Polatlı, Beypazarı, Ayaş ilçelerinde 122 birey
ile 2016 yılının Nisan-Mayıs aylarında yüz yüze görüşmeler yoluyla anketler yapılmıştır. Anket sonuçlarını
yorumlamak için basit aritmetik ortalama, oranlama, yüzde hesapları ve χ2 analizi kullanılmıştır.
Görüşülen ailelerin hanehalkı genişliği ortalama 3.6 kişi ve ortalama süt tüketimi kişi başına yıllık 28.4 lt
olarak belirlenmiştir. İşletmelerin %59’unda süt üretimi yapılırken, yapılan χ2 analizi sonucunda ailelerin
süt tüketim düzeylerinin işletmelerin süt üretiminde bulunma durumuna ve işletme sahiplerinin yaş
gruplarına bağlı olarak değiştiği belirlenmiştir.

References

  • Akbay C, Tiryaki G.Y (2007). Tüketicilerin Ambalajlı ve Açık Süt Tüketim Alışkanlıklarının Karşılaştırmalı Olarak İncelenmesi: Kahramanmaraş Örneği. KSÜ Fen ve Mühendislik Dergisi, 10(1): 89-96.
  • Anonim (2016a).http://www.milliyet.com.tr/sut-gunluk-besin-ihtiyacinin-pembenar-detay-sagliklibeslenme-2191099/ Erişim Tarihi: 12.12.2016
  • Anonim (2016b).http://www.pinarsutum.com/yasa-gore-sut-tuketimi Erişim Tarihi:12.12.2016
  • Anonim (2016c). http://m.gidagundemi.com/haber/turkiyede-sut-ve-sut-urunleri-tuketimi-h9619.html Erişim Tarihi: 15.12.2016
  • Armağan G, Akbay C(2007). An Econometric Analysis of Urban Households’ Animal Products Consumption in Turkey, Applied Economics, 1-8.
  • Çelik Y, Karlı B, Bilgiç A, Çelik Ş (2005). Şanlıurfa İli Kentsel Alanda Tüketicilerin Süt Tüketim Düzeyleri ve Tüketim Alışkanlıkları, Tarım Ekonomisi Dergisi 2005; 11(1) : 5 – 12.
  • Çetinkaya A. (2010). Kafkas Üniversitesi Öğrencilerinin İçme Sütü ve Süt Ürünlerini Tüketim Alışkanlıklarının Belirlenmesi. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi. 5 (2), 73-84.
  • Düzgüneş O, Kesici T, GürbüzF (1993). İstatistik Metotları (II. Baskı). Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No:1291, Ders Kitabı: 369, 218 s., Ankara
  • Erdal G, Tokgöz K (2011). Tüketicilerin Ambalajlı ve Açık Süt Tüketim Tercihlerini Etkileyen Faktörler: Erzincan İli Örneği, KMÜ Sosyal ve Ekonomi̇k Araştırmalar Dergi̇si 13 (20): 111-115, 2011.
  • Grigg D (1999). Food Consumption in the Mediterranean region. Tijdschrigt Voor Economische en Sociale Geografie, 90(4): 391-409.
  • Güngör M, Bulut Y (2008). Ki-Kare Testi Üzerine. Doğu Anadolu Bölgesi Araştırmaları, Elazığ.
  • Hanta B (1994). Adana ili Kentsel Alanda Hayvansal Gıda Tüketim Yapısı (yüksek lisans tezi, basılmamış). Ç.Ü., Fen Bilimleri Enstitüsü, Adana.
  • Onurlubaş E, Çakırlar H (2016).Tüketicilerin Süt ve Süt Ürünleri Tüketimini Etkileyen Faktörlerin Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma, Çankırı Karatekin Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 7(1): 217-242.
  • Sokal R.R, Rohlf F.J (1995). Biometry. The principles and practice of statistics in biological research. Third edition. W.H. Freeman Company. New York.
  • Şimşek O, Çetin C, Bilgin, B (2005). “İstanbul İlinde İçme Sütü Tüketim Alışkanlıkları ve Bu Alışkanlıkları Etkileyen Faktörlerin Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma”, Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, 2, 1.
  • Tuik (2016). İstatistiksel Veriler, www.tuik.gov.tr
  • Ünal N.R, Besler H.T (2008). Beslenmede Sütün Önemi, Sağlık Bakanlığı Yayın No: 727, Ankara.
  • Yamane T. (2001). Temel Örnekleme Yöntemleri. (Birinci Baskı). Çeviren: Alptekin ESİN, M. Akif BAKIR, Celal AYDIN ve Esen GÜRBÜZSEL. İstanbul. Literatür Yayıncılık.
Year 2017, Volume: 6 Issue: 1, 28 - 35, 15.03.2017
https://doi.org/10.21657/topraksu.305711

Abstract

References

  • Akbay C, Tiryaki G.Y (2007). Tüketicilerin Ambalajlı ve Açık Süt Tüketim Alışkanlıklarının Karşılaştırmalı Olarak İncelenmesi: Kahramanmaraş Örneği. KSÜ Fen ve Mühendislik Dergisi, 10(1): 89-96.
  • Anonim (2016a).http://www.milliyet.com.tr/sut-gunluk-besin-ihtiyacinin-pembenar-detay-sagliklibeslenme-2191099/ Erişim Tarihi: 12.12.2016
  • Anonim (2016b).http://www.pinarsutum.com/yasa-gore-sut-tuketimi Erişim Tarihi:12.12.2016
  • Anonim (2016c). http://m.gidagundemi.com/haber/turkiyede-sut-ve-sut-urunleri-tuketimi-h9619.html Erişim Tarihi: 15.12.2016
  • Armağan G, Akbay C(2007). An Econometric Analysis of Urban Households’ Animal Products Consumption in Turkey, Applied Economics, 1-8.
  • Çelik Y, Karlı B, Bilgiç A, Çelik Ş (2005). Şanlıurfa İli Kentsel Alanda Tüketicilerin Süt Tüketim Düzeyleri ve Tüketim Alışkanlıkları, Tarım Ekonomisi Dergisi 2005; 11(1) : 5 – 12.
  • Çetinkaya A. (2010). Kafkas Üniversitesi Öğrencilerinin İçme Sütü ve Süt Ürünlerini Tüketim Alışkanlıklarının Belirlenmesi. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi. 5 (2), 73-84.
  • Düzgüneş O, Kesici T, GürbüzF (1993). İstatistik Metotları (II. Baskı). Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No:1291, Ders Kitabı: 369, 218 s., Ankara
  • Erdal G, Tokgöz K (2011). Tüketicilerin Ambalajlı ve Açık Süt Tüketim Tercihlerini Etkileyen Faktörler: Erzincan İli Örneği, KMÜ Sosyal ve Ekonomi̇k Araştırmalar Dergi̇si 13 (20): 111-115, 2011.
  • Grigg D (1999). Food Consumption in the Mediterranean region. Tijdschrigt Voor Economische en Sociale Geografie, 90(4): 391-409.
  • Güngör M, Bulut Y (2008). Ki-Kare Testi Üzerine. Doğu Anadolu Bölgesi Araştırmaları, Elazığ.
  • Hanta B (1994). Adana ili Kentsel Alanda Hayvansal Gıda Tüketim Yapısı (yüksek lisans tezi, basılmamış). Ç.Ü., Fen Bilimleri Enstitüsü, Adana.
  • Onurlubaş E, Çakırlar H (2016).Tüketicilerin Süt ve Süt Ürünleri Tüketimini Etkileyen Faktörlerin Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma, Çankırı Karatekin Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 7(1): 217-242.
  • Sokal R.R, Rohlf F.J (1995). Biometry. The principles and practice of statistics in biological research. Third edition. W.H. Freeman Company. New York.
  • Şimşek O, Çetin C, Bilgin, B (2005). “İstanbul İlinde İçme Sütü Tüketim Alışkanlıkları ve Bu Alışkanlıkları Etkileyen Faktörlerin Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma”, Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, 2, 1.
  • Tuik (2016). İstatistiksel Veriler, www.tuik.gov.tr
  • Ünal N.R, Besler H.T (2008). Beslenmede Sütün Önemi, Sağlık Bakanlığı Yayın No: 727, Ankara.
  • Yamane T. (2001). Temel Örnekleme Yöntemleri. (Birinci Baskı). Çeviren: Alptekin ESİN, M. Akif BAKIR, Celal AYDIN ve Esen GÜRBÜZSEL. İstanbul. Literatür Yayıncılık.
There are 18 citations in total.

Details

Journal Section Articles
Authors

Yasemin Demir This is me

Erdoğan Güneş This is me

Publication Date March 15, 2017
Published in Issue Year 2017 Volume: 6 Issue: 1

Cite

APA Demir, Y., & Güneş, E. (2017). Ankara İli Kırsal Alanda Süt Tüketim Düzeylerinin Belirlenmesi. Toprak Su Dergisi, 6(1), 28-35. https://doi.org/10.21657/topraksu.305711
AMA Demir Y, Güneş E. Ankara İli Kırsal Alanda Süt Tüketim Düzeylerinin Belirlenmesi. SWJ. March 2017;6(1):28-35. doi:10.21657/topraksu.305711
Chicago Demir, Yasemin, and Erdoğan Güneş. “Ankara İli Kırsal Alanda Süt Tüketim Düzeylerinin Belirlenmesi”. Toprak Su Dergisi 6, no. 1 (March 2017): 28-35. https://doi.org/10.21657/topraksu.305711.
EndNote Demir Y, Güneş E (March 1, 2017) Ankara İli Kırsal Alanda Süt Tüketim Düzeylerinin Belirlenmesi. Toprak Su Dergisi 6 1 28–35.
IEEE Y. Demir and E. Güneş, “Ankara İli Kırsal Alanda Süt Tüketim Düzeylerinin Belirlenmesi”, SWJ, vol. 6, no. 1, pp. 28–35, 2017, doi: 10.21657/topraksu.305711.
ISNAD Demir, Yasemin - Güneş, Erdoğan. “Ankara İli Kırsal Alanda Süt Tüketim Düzeylerinin Belirlenmesi”. Toprak Su Dergisi 6/1 (March 2017), 28-35. https://doi.org/10.21657/topraksu.305711.
JAMA Demir Y, Güneş E. Ankara İli Kırsal Alanda Süt Tüketim Düzeylerinin Belirlenmesi. SWJ. 2017;6:28–35.
MLA Demir, Yasemin and Erdoğan Güneş. “Ankara İli Kırsal Alanda Süt Tüketim Düzeylerinin Belirlenmesi”. Toprak Su Dergisi, vol. 6, no. 1, 2017, pp. 28-35, doi:10.21657/topraksu.305711.
Vancouver Demir Y, Güneş E. Ankara İli Kırsal Alanda Süt Tüketim Düzeylerinin Belirlenmesi. SWJ. 2017;6(1):28-35.
Kapak Tasarım : Hüseyin Oğuzhan BEŞEN
Grafik Tasarım : Filiz ERYILMAZ
Basım Yeri : Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı - Eğitim Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanlığı
İvedik Caddesi Bankacılar Sokak No : 10 Yenimahalle, Ankara Türkiye