Hidrolojik döngü için buharlaşma önemli parametrelerden biridir. Buharlaşma su döngüsü ve sulama
yönetimi gibi birçok çalışma için kullanılır. Buharlaşmayı hesaplamak için çeşitli yaklaşımlar geliştirilmiştir.
Bu çalışmada farklı iklim parametreleri kullanılarak günlük buharlaşmayı tahmin etmek için Yapay Sinir
Ağları (YSA) ve Uyarlamalı Ağ Yapısına Dayalı Bulanık Çıkarım Sistemi (ANFİS) yöntemleri kullanılmıştır.
Bu metotlarda test ve eğitim verisi olarak 3 meteoroloji istasyon (Samsun. Bafra ve Çarşamba) verisi
kullanılmıştır. Ortalama sıcaklık, bağıl nem, güneşlenme şiddeti ve rüzgâr hızı farklı kombinasyonlar da
tahmin için kullanılmıştır.
Belirtme katsayısı (R2), tahmin hatasının standart sapması (RMSE), ortalama mutlak hata (MAE) gibi
farklı istatistik parametreleri kullanılarak model performansını değerlendirilmiştir. Sonuç olarak YSA ve
ANFİS metotları özellikle sınırlı iklim parametrelerinin olduğunda buharlaşmayı tahmin etmede yararlı
araçlardan olduğu belirlenmiştir.
Evaporation is one of the important parameters of hydrolojical cycle. Evaporation is used for many
studies. such as water balange. planning and management of irrigation practices. In order to estimate
of evaporation is used various approachs. Instudy Artifical Neural Network (ANN) and Adaptive Neuro-
Fuzzy İnference System (ANFIS) is employed to estimate daily evaporation using different climatic
parameters. For these methods are trained and tested using the data of three weather stations (Samsun,
Bafra and Çarşamba). Mean temperature, relative humidity, global radiation, wind speed are used to
estimate different conbination for these models. Different statistic parameters such as coffecient of
determination (R2), root mean square error (RMSE), mean absolute error (MAE) are used to evaluate
performance of the methods. The results showed that ANN and ANFİS methods are useful tools to
estimate of evaporation especially when the limited climate parameters are used.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | December 24, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 Özel Sayı |