This study was carried out to determine the utilization possibility of sea water in spinach plant cultivation, and to evaluate the effect on yield and growth parameters of spinach irrigated with sea water diluted at different rates. The experiment consists of 5 different irrigation water salinity. The tap water was taken as a control (T1; 0.33 dS/m), and 10% (T2;4 dS/m), 20% (T3; 7 dS/m), 30% (T4; 10 dS/m) and 40% (T5; 13 dS/m) rate of sea water diluted with tap water. According to results, the highest average fresh yield and dry matter values were obtained at T2 (%10) seawater treatment. Both T2 (10%) and T3 (20%) seawater treatments lead to increased fresh yields and dry matter compared to control conditions (T1). While using dilution 10% and %20 seawater for irrigation fresh yields increased approximately 27% and 8.5% respectively but when irrigated with 30% and 40% yields decreasing about 28% and 72% respectively. As with the yield results, the 4 dS/m seawater salinity level caused an increase in leaf heights and leaf number compared to the control treatment. In conclusion, this study shows that seawater can be used successfully when diluted 10% with good quality water without affecting the growth parameters and yields of spinach.
TÜBİTAK
2209/B011500668
This study was supported financially by the Scientific and Technological Research Council of Turkey with the project number TÜBİTAK 2209/B011500668. We would like to thank for their supports.
Bu çalışma, deniz suyunun ıspanak yetiştiriciliğinde kullanılabilirliğini belirlemek ve farklı oranlarda sulandırılmış deniz suyu ile sulanan ıspanak bitkisinin verim ve büyüme parametrelerine olan etkisini değerlendirmek amacıyla yapılmıştır. Deneme 5 farklı sulama suyu tuzluluğundan oluşmaktadır. Musluk suyu kontrol olarak alınmış (T1; 0.33 dS/m), ve 10% (T2;4 dS/m), 20% (T3; 7 dS/m), 30% (T4; 10 dS/m) ve 40% (T5; 13 dS/m) oranlarında deniz suyu çeşme suyu ile seyreltilmiştir. Sonuçlara göre; en yüksek ortalama ıspanak verimi ve kuru madde değerleri T2 (%10) deniz suyu konusunda elde edilmiştir. Hem %10 hem de %20 oranlarında seyreltilmiş deniz suyu uygulanan konulardan, kontrol konusuna göre daha yüksek verim ve kuru madde elde edilmiştir. %10 ve %20 oranlarında seyreltilmiş deniz suyu kullanıldığında verim değerleri yaklaşık %27 ve %8.5 artarken, %30 ve %40 oranında sulandırıldığında verim değerleri %28 ve %72 oranında azalmıştır. Verim sonuçlarında olduğu gibi, 4 dS/m deniz suyu tuzluluk seviyesi (T2) kontrol konusuna kıyasla yaprak yüksekliklerinde ve yaprak sayısında artışa neden olmuştur. Sonuç olarak, bu çalışma, deniz suyunun iyi kalite su ile % 10 düzeyinde seyreltildiğinde ıspanağın büyüme parametrelerini ve verimlerini etkilemeden başarıyla kullanılabileceğini göstermektedir.
2209/B011500668
Primary Language | English |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Project Number | 2209/B011500668 |
Publication Date | September 23, 2021 |
Published in Issue | Year 2021 Volume: 10 Issue: 2 |