Uzamış Gebeliklerde Doppler Ultrasonografi Bulguları ile Perinatal Sonuçlar Arasındaki İlişki

Volume: 21 Number: 4 August 1, 2014
  • Kürşad Sayan
  • Cemile Dayangan Sayan
  • Mahmut Kuntay Kokanalı
EN TR

Uzamış Gebeliklerde Doppler Ultrasonografi Bulguları ile Perinatal Sonuçlar Arasındaki İlişki

Abstract

Amaç: Uzamış gebeliklerde doppler ultrasonografi bulguları ile perinatal sonuçlar arasındaki ilişkiyi incelemek amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmaya 37-41 gebelik haftası arasındaki 51 (kontrol grubu), ≥41 gebelik haftasındaki 50 hasta (çalışma grubu) dahil edildi. Renkli doppler ultrasonografide umblikal arter ve orta serebral artere ait akım paternleri değerlendirilerek doppler indeksleri ölçüldü. Bu damarlarda akımı değerlendirmek için, pulsatilite indeksi, rezistivite indeksi ve sistol/diastol oranı ölçüldü. Bulgular: Uzamış gebeliklerde, kontrol grubuna göre, umblikal arter rezistivite indeks değeri daha yüksek, pulsatilite indeks değeri daha düşük bulundu. Uzamış gebeliklerde ölçülen orta serebral arter rezistivite indeks ortanca değeri kontrol grubuna göre anlamlı derecede daha düşüktü ve bu, beyin için oluşturulan koruma mekanizması lehine bir bulgu olarak değerlendirildi. Orta serebral arter rezistivite indeks / umblikal arter rezistivite indeks ortanca değeri çalışma grubunda (1.11) kontrol grubununkine (1.25) göre istatistiksel olarak daha küçüktü, nitekim uzamış gebelikler için kötü perinatal sonuç %64 sıklıkla kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı derecede daha fazla bulundu. Uzamış gebeliklerde kötü perinatal sonucu öngörmede orta serebral arter rezistivite indeks / umblikal arter rezistivite indeks oranı <1.155 (%76.6 sensitivite ve %85.2 spesifite ) olarak bulundu. Sonuç: Doppler ultrasonografi, uzamış gebeliklerde perinatal mortalite ve morbiditenin azaltılmasında kullanılabilecek bir yöntem olarak gözükmektedir. Anahtar kelimeler: Doppler; Postterm Gebelik; Perinatal Mortalite; Perinatal Morbidite.

Keywords

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

-

Authors

Kürşad Sayan This is me

Cemile Dayangan Sayan This is me

Mahmut Kuntay Kokanalı This is me

Publication Date

August 1, 2014

Submission Date

February 20, 2015

Acceptance Date

-

Published in Issue

Year 2014 Volume: 21 Number: 4

APA
Sayan, K., Sayan, C. D., & Kokanalı, M. K. (2014). Uzamış Gebeliklerde Doppler Ultrasonografi Bulguları ile Perinatal Sonuçlar Arasındaki İlişki. Journal of Turgut Ozal Medical Center, 21(4), 264-269. https://izlik.org/JA68EM75CU
AMA
1.Sayan K, Sayan CD, Kokanalı MK. Uzamış Gebeliklerde Doppler Ultrasonografi Bulguları ile Perinatal Sonuçlar Arasındaki İlişki. J Turgut Ozal Med Cent. 2014;21(4):264-269. https://izlik.org/JA68EM75CU
Chicago
Sayan, Kürşad, Cemile Dayangan Sayan, and Mahmut Kuntay Kokanalı. 2014. “Uzamış Gebeliklerde Doppler Ultrasonografi Bulguları Ile Perinatal Sonuçlar Arasındaki İlişki”. Journal of Turgut Ozal Medical Center 21 (4): 264-69. https://izlik.org/JA68EM75CU.
EndNote
Sayan K, Sayan CD, Kokanalı MK (August 1, 2014) Uzamış Gebeliklerde Doppler Ultrasonografi Bulguları ile Perinatal Sonuçlar Arasındaki İlişki. Journal of Turgut Ozal Medical Center 21 4 264–269.
IEEE
[1]K. Sayan, C. D. Sayan, and M. K. Kokanalı, “Uzamış Gebeliklerde Doppler Ultrasonografi Bulguları ile Perinatal Sonuçlar Arasındaki İlişki”, J Turgut Ozal Med Cent, vol. 21, no. 4, pp. 264–269, Aug. 2014, [Online]. Available: https://izlik.org/JA68EM75CU
ISNAD
Sayan, Kürşad - Sayan, Cemile Dayangan - Kokanalı, Mahmut Kuntay. “Uzamış Gebeliklerde Doppler Ultrasonografi Bulguları Ile Perinatal Sonuçlar Arasındaki İlişki”. Journal of Turgut Ozal Medical Center 21/4 (August 1, 2014): 264-269. https://izlik.org/JA68EM75CU.
JAMA
1.Sayan K, Sayan CD, Kokanalı MK. Uzamış Gebeliklerde Doppler Ultrasonografi Bulguları ile Perinatal Sonuçlar Arasındaki İlişki. J Turgut Ozal Med Cent. 2014;21:264–269.
MLA
Sayan, Kürşad, et al. “Uzamış Gebeliklerde Doppler Ultrasonografi Bulguları Ile Perinatal Sonuçlar Arasındaki İlişki”. Journal of Turgut Ozal Medical Center, vol. 21, no. 4, Aug. 2014, pp. 264-9, https://izlik.org/JA68EM75CU.
Vancouver
1.Kürşad Sayan, Cemile Dayangan Sayan, Mahmut Kuntay Kokanalı. Uzamış Gebeliklerde Doppler Ultrasonografi Bulguları ile Perinatal Sonuçlar Arasındaki İlişki. J Turgut Ozal Med Cent [Internet]. 2014 Aug. 1;21(4):264-9. Available from: https://izlik.org/JA68EM75CU