Ankilozan Spondilit’li Erkek Hastaların Omurga Deformitelerinin ve Günlük Yaşam Kalitesinin Değerlendirilmesi

Volume: 21 Number: 2 April 1, 2014
  • Özden Canbay
  • Evren Köse
  • Zülal Öner
  • Zuhal Altay
  • Nihat Ekinci
EN TR

Ankilozan Spondilit’li Erkek Hastaların Omurga Deformitelerinin ve Günlük Yaşam Kalitesinin Değerlendirilmesi

Abstract

Amaç: Postür, vücudun her hareketinde eklemlerin aldığı pozisyonların birleşimidir. Çalışmamızın amacı; Ankilozan Spondilit'li (AS) hastalarda postür analizine bakılarak omurga deformitelerinin belirlenmesi ve bunların AS'li hastaların günlük yaşam aktiviteleri ve kalitesi üzerine nasıl bir etkide bulunduğunun araştırılmasıdır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 30 AS'li ve 30 sağlıklı birey alındı. Tüm bireylere postür analizi, SF-36 yaşam kalitesi değerlendirme anketi ve Beck Depresyon ölçeği uygulandı. Kaslarda kısalık ve kas kuvveti değerlendirildi. Bulgular: Postür analizi değerlendirmesi sonucunda hasta bireylerin torakal kifoz artışı, lumbal lordozda azalma, yuvarlak omuz, genu valgum ve pes planus deformitelerinin anlamlı oranda arttığı gözlendi. Vücut kitle indeksi ortalamaları ile postür analizi sonuçlarından servikal lordozda artış, düşük omuz ve genu varum açısından anlamlı bir fark bulunmadı. Belirli kas gruplarında ise kas kuvvetinde azalma ve kas kısalığı tespit edildi. Ankilozan spondilit'li hastalarda yaşam kalitesinin postüre bağlı olarak olumsuz etkilendiği belirlendi. Sonuç: Ankilozan spondilit'li hastalarda postürün bozulduğu, kaslardaki kısalığın hareketleri sınırlandırdığı ve buna bağlı olarak ortaya çıkan kas zayıflamasından dolayı yaşam kalitesinin düştüğü düşünülmektedir. Ayrıca eğitim seviyesi düşük olan bireylerin, hastalık hakkında yeterli bilgiye sahip olmadığı ve gereken önemi göstermedikleri görülmektedir. Anahtar kelimeler: Ankilozan Spondilit; Postür Analizi; Yaşam Kalitesi.

Keywords

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

-

Authors

Özden Canbay This is me

Evren Köse This is me

Zülal Öner This is me

Zuhal Altay This is me

Nihat Ekinci This is me

Publication Date

April 1, 2014

Submission Date

February 20, 2015

Acceptance Date

-

Published in Issue

Year 2014 Volume: 21 Number: 2

APA
Canbay, Ö., Köse, E., Öner, Z., Altay, Z., & Ekinci, N. (2014). Ankilozan Spondilit’li Erkek Hastaların Omurga Deformitelerinin ve Günlük Yaşam Kalitesinin Değerlendirilmesi. Journal of Turgut Ozal Medical Center, 21(2), 101-105. https://izlik.org/JA72AB57XJ
AMA
1.Canbay Ö, Köse E, Öner Z, Altay Z, Ekinci N. Ankilozan Spondilit’li Erkek Hastaların Omurga Deformitelerinin ve Günlük Yaşam Kalitesinin Değerlendirilmesi. J Turgut Ozal Med Cent. 2014;21(2):101-105. https://izlik.org/JA72AB57XJ
Chicago
Canbay, Özden, Evren Köse, Zülal Öner, Zuhal Altay, and Nihat Ekinci. 2014. “Ankilozan Spondilit’li Erkek Hastaların Omurga Deformitelerinin Ve Günlük Yaşam Kalitesinin Değerlendirilmesi”. Journal of Turgut Ozal Medical Center 21 (2): 101-5. https://izlik.org/JA72AB57XJ.
EndNote
Canbay Ö, Köse E, Öner Z, Altay Z, Ekinci N (April 1, 2014) Ankilozan Spondilit’li Erkek Hastaların Omurga Deformitelerinin ve Günlük Yaşam Kalitesinin Değerlendirilmesi. Journal of Turgut Ozal Medical Center 21 2 101–105.
IEEE
[1]Ö. Canbay, E. Köse, Z. Öner, Z. Altay, and N. Ekinci, “Ankilozan Spondilit’li Erkek Hastaların Omurga Deformitelerinin ve Günlük Yaşam Kalitesinin Değerlendirilmesi”, J Turgut Ozal Med Cent, vol. 21, no. 2, pp. 101–105, Apr. 2014, [Online]. Available: https://izlik.org/JA72AB57XJ
ISNAD
Canbay, Özden - Köse, Evren - Öner, Zülal - Altay, Zuhal - Ekinci, Nihat. “Ankilozan Spondilit’li Erkek Hastaların Omurga Deformitelerinin Ve Günlük Yaşam Kalitesinin Değerlendirilmesi”. Journal of Turgut Ozal Medical Center 21/2 (April 1, 2014): 101-105. https://izlik.org/JA72AB57XJ.
JAMA
1.Canbay Ö, Köse E, Öner Z, Altay Z, Ekinci N. Ankilozan Spondilit’li Erkek Hastaların Omurga Deformitelerinin ve Günlük Yaşam Kalitesinin Değerlendirilmesi. J Turgut Ozal Med Cent. 2014;21:101–105.
MLA
Canbay, Özden, et al. “Ankilozan Spondilit’li Erkek Hastaların Omurga Deformitelerinin Ve Günlük Yaşam Kalitesinin Değerlendirilmesi”. Journal of Turgut Ozal Medical Center, vol. 21, no. 2, Apr. 2014, pp. 101-5, https://izlik.org/JA72AB57XJ.
Vancouver
1.Özden Canbay, Evren Köse, Zülal Öner, Zuhal Altay, Nihat Ekinci. Ankilozan Spondilit’li Erkek Hastaların Omurga Deformitelerinin ve Günlük Yaşam Kalitesinin Değerlendirilmesi. J Turgut Ozal Med Cent [Internet]. 2014 Apr. 1;21(2):101-5. Available from: https://izlik.org/JA72AB57XJ