DIŞKI KÜLTÜRLERİNDEN İZOLE EDİLEN SALMONELLA VE SHIGELLA SUŞLARININ ANTİBİYOTİK DİRENÇ DURUMLARI

Volume: 6 Number: 4 August 1, 1999
  • Araş. Gör. H.Esra AGEL Dr.Bengül DURMAZ Aşgın
EN TR

DIŞKI KÜLTÜRLERİNDEN İZOLE EDİLEN SALMONELLA VE SHIGELLA SUŞLARININ ANTİBİYOTİK DİRENÇ DURUMLARI

Abstract

Çalışmada Turgut Özal Tıp Merkezi Hastanesinde infeksiyöz ishallerden izole edilen 30 Salmonella ve 26 Shigella suşunun akut infeksiyöz ishallerin ampirik tedavisinde yaygın olarak kullanılan ampisilin, kotrimoksazol, kloramfeni kol ve kinolonlara karşı duyarlılık durumlarını belirlemek amaçlandı. Antibiyotiklere duyarlılık disk diffüzyon yöntemiyle araştırıldı. Çalışılan suşlarda kinolon grubu antibiyotiklere direnç tespit edilemedi. Ampi­silin, kloramfenikol, kotrimoksazole Salmonella sırasıyla suşlarında; % 66, % 42.3, % 33.3, Shigella suşlarında ise; % 50, % 53.8 ve % 19.2 ve oranla­rında direnç saptandı. Bu sonuçlar, Salmonella gastroenteriti ve Shigelloz'un ampirik tedavisinde ki- nolonların ilk tercih olduğunu, etkenin izole edilebildiği durumlarda ise anti­biyotik duyarlılık testleri sonucuna göre antibiyotik verilmesinin gerekliliğini göstermektedir. Anahtar kelimeler: Salmonella ve Shigella, diyare, antibiyotik direnci.

Keywords

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

-

Authors

Araş. Gör. H.Esra AGEL Dr.Bengül DURMAZ Aşgın This is me

Publication Date

August 1, 1999

Submission Date

February 20, 2015

Acceptance Date

-

Published in Issue

Year 1999 Volume: 6 Number: 4

APA
Aşgın, A. G. H. A. D. D. (1999). DIŞKI KÜLTÜRLERİNDEN İZOLE EDİLEN SALMONELLA VE SHIGELLA SUŞLARININ ANTİBİYOTİK DİRENÇ DURUMLARI. Journal of Turgut Ozal Medical Center, 6(4). https://izlik.org/JA39CM94KS
AMA
1.Aşgın AGHADD. DIŞKI KÜLTÜRLERİNDEN İZOLE EDİLEN SALMONELLA VE SHIGELLA SUŞLARININ ANTİBİYOTİK DİRENÇ DURUMLARI. J Turgut Ozal Med Cent. 1999;6(4). https://izlik.org/JA39CM94KS
Chicago
Aşgın, Araş. Gör. H.Esra AGEL Dr.Bengül DURMAZ. 1999. “DIŞKI KÜLTÜRLERİNDEN İZOLE EDİLEN SALMONELLA VE SHIGELLA SUŞLARININ ANTİBİYOTİK DİRENÇ DURUMLARI”. Journal of Turgut Ozal Medical Center 6 (4). https://izlik.org/JA39CM94KS.
EndNote
Aşgın AGHADD (August 1, 1999) DIŞKI KÜLTÜRLERİNDEN İZOLE EDİLEN SALMONELLA VE SHIGELLA SUŞLARININ ANTİBİYOTİK DİRENÇ DURUMLARI. Journal of Turgut Ozal Medical Center 6 4
IEEE
[1]A. G. H. A. D. D. Aşgın, “DIŞKI KÜLTÜRLERİNDEN İZOLE EDİLEN SALMONELLA VE SHIGELLA SUŞLARININ ANTİBİYOTİK DİRENÇ DURUMLARI”, J Turgut Ozal Med Cent, vol. 6, no. 4, Aug. 1999, [Online]. Available: https://izlik.org/JA39CM94KS
ISNAD
Aşgın, Araş. Gör. H.Esra AGEL Dr.Bengül DURMAZ. “DIŞKI KÜLTÜRLERİNDEN İZOLE EDİLEN SALMONELLA VE SHIGELLA SUŞLARININ ANTİBİYOTİK DİRENÇ DURUMLARI”. Journal of Turgut Ozal Medical Center 6/4 (August 1, 1999). https://izlik.org/JA39CM94KS.
JAMA
1.Aşgın AGHADD. DIŞKI KÜLTÜRLERİNDEN İZOLE EDİLEN SALMONELLA VE SHIGELLA SUŞLARININ ANTİBİYOTİK DİRENÇ DURUMLARI. J Turgut Ozal Med Cent. 1999;6. Available at https://izlik.org/JA39CM94KS.
MLA
Aşgın, Araş. Gör. H.Esra AGEL Dr.Bengül DURMAZ. “DIŞKI KÜLTÜRLERİNDEN İZOLE EDİLEN SALMONELLA VE SHIGELLA SUŞLARININ ANTİBİYOTİK DİRENÇ DURUMLARI”. Journal of Turgut Ozal Medical Center, vol. 6, no. 4, Aug. 1999, https://izlik.org/JA39CM94KS.
Vancouver
1.Araş. Gör. H.Esra AGEL Dr.Bengül DURMAZ Aşgın. DIŞKI KÜLTÜRLERİNDEN İZOLE EDİLEN SALMONELLA VE SHIGELLA SUŞLARININ ANTİBİYOTİK DİRENÇ DURUMLARI. J Turgut Ozal Med Cent [Internet]. 1999 Aug. 1;6(4). Available from: https://izlik.org/JA39CM94KS