BibTex RIS Cite

Investigation of Intestinal Parasites In The Staff of a Food Company In Malatya

Year 2008, Volume: 15 Issue: 2, 99 - 101, 01.04.2008

Abstract

In this study, the staff of Malatya food company were investigated for intestinal parasites. The control of intestinal parasitic diseases is aimed in this study. For this reason food workers are examined and porters are treated. Stool and cellophane tape specimens were taken for parasitological examination from 47 people who work in Meat and Meat product company. Stool samples were examined using native lugol and precipitation by formol ethyl acetate methods. Parasites were isolated at 11 sample (23%) of 47 in total. 6 (12%) Giardia intestinalis, 1 (2%) Enterobius vermicularis, 2 (4%) Entamoeba coli, 1 (2%) Blastocystis hominis, 1 (2%) Iodamoeba bütschili were recognized and medical treatment was applied. Prevalence rates and species of parasites are similar that found in patients in our laboratory and the staff of Malatya Meat and Meat product Industry and Trade company. It is observed that companies may became the source of parasitic diseases in cases when the routine examinations are not made or not held with high priority. Key Words; Intestinal parasites, Food staff

References

  • Markell EK, Voge M, John DT. Parasite, parasitism and host relations. Ozmat S. ed, Medical Parasitology, 7 th Edition. WB Saunders Company. Mexico: 1992;.5-22.
  • Unat EK, Yücel A, Altaş K, Samastı M. Unat'ın Tıp Parazıtolojisi. İnsanın ökaryonlu parazitleri ve bunlarla oluşan hastalıkları. 5 baskı. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Vakfı Yayınları. İstanbul. 1995;19-44.
  • TC. Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü. Portör muayenelerine esas laboratuar tetkikleri. 2005;B100TSH0150005/1059.
  • Ok ÜZ, Girginkardeşler N, Kilimcioğlu A, Limoncu. Dışkı İnceleme Yöntemleri, Parazit Hastalıklarında Tanı. (Ed. Özcel MA, Altıntaş N). Ege Üniversitesi Basımevi- İzmir. 1997;16, 54.
  • Yazar S, Birhan M, Hamamcı B, Şahin İ. Erciyes Üniversitesi mutfak personelinde bağırsak parazitlerinin görülme sıklığı. Türkiye Parazitol Derg.2001; 25 (4): 359-61.
  • Malatya’da Gıda ile Uğraşan Bir Şirketin Personelinde Bağırsak Parazitlerinin Araştırılması
  • Ünsal A, Metintaş S, Işıklı B, Kiraz N, Sarıboyacı MA. Eskişehir il merkezinde besin işleri ile uğraşan esnafta bağırsak parazitlerinin görülme sıklığı. Türkiye Parazitol Derg.1998; 22(4): 391 -4.
  • Kaplan M, Kuk S, Şahin İ, Güler M, Özel E, Kalkan A. Elazığ il merkezinde gıda ile ilgili meslek gruplarında bağırsak parazitlerinin görülme sıklığı. Türkiye Parazitol Derg. 2002; 26(3): 299-302.
  • Daldal N, Aycan MÖ, Atambay M, Pala M, Miman Ö. İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi mutfak personelinde bağırsak parazitlerinin görülme sıklığı. İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Derg. 2004; 11(2): 67-68.
  • Şimşekcan D, Toker R, Ersöz V, Coşkun Ş, Keskin M. İzmir ilinde çalışan gıda ile ilgili 660 esnafta bağırsak parazitlerinin araştırılması. Türkiye Parazitol Derg. 1991; 15(3- 4): 75-82.
  • Orak S, Kıraç H, Ertagın C, Erol G, Seçkin N, Tüzün N. Gıda maddesi ile uğraşan Elazığ esnafında helmintlerin yaygınlığı. Türkiye Parazitol Derg.1990; 14(1): 59-64.
  • Requena I, Hernandez Y, Ramsay M, Salazar C, Devera R. Prevalance of Blastocystis hominis among food handlers from Caroni municipality, Bolivar State, Venezuela. Cad Saude Publica.2004; 19(6):1721-7.
  • Çelik T, Bayındır Y, Mehmet Tevfik, Daldal N, 2000. İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Turgut Özal Tıp Merkezi Parazitoloji Laboratuarına başvuran hastalarda bağırsak parazitlerinin dağılımı T Parazitol Derg. 2000; 24(4):380-3.

Malatya’da Gıda ile Uğraşan Bir Şirketin Personelinde Bağırsak Parazitlerinin Araştırılması

Year 2008, Volume: 15 Issue: 2, 99 - 101, 01.04.2008

Abstract

Bu çalışmada, Malatya'da bir gıda şirketinde görev yapan personelde bağırsak parazitlerinin dağılımı ve sıklığı araştırılmıştır. Gıda ile ilgili işlerde çalışan personelde bağırsak parazitleri sıklığının belirlenmesi ve parazitoz tespit edilenlerin sağaltımı yapılarak paraziter hastalıkların yayılmasının engellenmesi amaçlanmıştır. Malatya'da bir et ve et ürünleri şirketinde görev yapan personelden toplam 47 kişide dışkı ve selofanlı lam örnekleri alınarak incelenmiştir. Dışkı örneklerinin tümüne nativ- lugol ve formol-etil asetat çoklaştırma yöntemi uygulanmıştır. Araştırmada, 47 dışkı örneğinin 11 (%23)'inde bağırsak paraziti saptanmıştır. Parazit saptanan örneklerin 6'sında (%12) Giardia intestinalis, 1'inde (%2) Enterobius vermicularis, 2'sinde (%4) Entamoeba coli, 1' inde (%2) Blastocystis hominis, 1'inde (%2) Iodomoeba butschili görülmüş ve tedavi uygulanmıştır. Gerek parazit görülme sıklığı ve gerekse görülen parazitlerin dağılımı açısından saptanan oranlar hastanemize çeşitli şikayetlerle gelenlerde saptanan oranlara çok yakındır. Gıda sektöründe çalışan personelde bağırsak parazitlerinin olmaması gerekirken, zorunlu kontrollerin yapılmaması ya da yeterince ciddi yapılmaması durumunda gıda ile ilgili iş yerlerinin hastalık kaynağı haline gelebileceği görülmüştür. Anahtar kelimeler: Bağırsak parazitleri, Gıda personeli

References

  • Markell EK, Voge M, John DT. Parasite, parasitism and host relations. Ozmat S. ed, Medical Parasitology, 7 th Edition. WB Saunders Company. Mexico: 1992;.5-22.
  • Unat EK, Yücel A, Altaş K, Samastı M. Unat'ın Tıp Parazıtolojisi. İnsanın ökaryonlu parazitleri ve bunlarla oluşan hastalıkları. 5 baskı. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Vakfı Yayınları. İstanbul. 1995;19-44.
  • TC. Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü. Portör muayenelerine esas laboratuar tetkikleri. 2005;B100TSH0150005/1059.
  • Ok ÜZ, Girginkardeşler N, Kilimcioğlu A, Limoncu. Dışkı İnceleme Yöntemleri, Parazit Hastalıklarında Tanı. (Ed. Özcel MA, Altıntaş N). Ege Üniversitesi Basımevi- İzmir. 1997;16, 54.
  • Yazar S, Birhan M, Hamamcı B, Şahin İ. Erciyes Üniversitesi mutfak personelinde bağırsak parazitlerinin görülme sıklığı. Türkiye Parazitol Derg.2001; 25 (4): 359-61.
  • Malatya’da Gıda ile Uğraşan Bir Şirketin Personelinde Bağırsak Parazitlerinin Araştırılması
  • Ünsal A, Metintaş S, Işıklı B, Kiraz N, Sarıboyacı MA. Eskişehir il merkezinde besin işleri ile uğraşan esnafta bağırsak parazitlerinin görülme sıklığı. Türkiye Parazitol Derg.1998; 22(4): 391 -4.
  • Kaplan M, Kuk S, Şahin İ, Güler M, Özel E, Kalkan A. Elazığ il merkezinde gıda ile ilgili meslek gruplarında bağırsak parazitlerinin görülme sıklığı. Türkiye Parazitol Derg. 2002; 26(3): 299-302.
  • Daldal N, Aycan MÖ, Atambay M, Pala M, Miman Ö. İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi mutfak personelinde bağırsak parazitlerinin görülme sıklığı. İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Derg. 2004; 11(2): 67-68.
  • Şimşekcan D, Toker R, Ersöz V, Coşkun Ş, Keskin M. İzmir ilinde çalışan gıda ile ilgili 660 esnafta bağırsak parazitlerinin araştırılması. Türkiye Parazitol Derg. 1991; 15(3- 4): 75-82.
  • Orak S, Kıraç H, Ertagın C, Erol G, Seçkin N, Tüzün N. Gıda maddesi ile uğraşan Elazığ esnafında helmintlerin yaygınlığı. Türkiye Parazitol Derg.1990; 14(1): 59-64.
  • Requena I, Hernandez Y, Ramsay M, Salazar C, Devera R. Prevalance of Blastocystis hominis among food handlers from Caroni municipality, Bolivar State, Venezuela. Cad Saude Publica.2004; 19(6):1721-7.
  • Çelik T, Bayındır Y, Mehmet Tevfik, Daldal N, 2000. İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Turgut Özal Tıp Merkezi Parazitoloji Laboratuarına başvuran hastalarda bağırsak parazitlerinin dağılımı T Parazitol Derg. 2000; 24(4):380-3.
There are 13 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Özlem M Aycan This is me

Metin Atambay This is me

Ülkü Karaman This is me

Özlem Miman This is me

Nilgün Daldal This is me

Publication Date April 1, 2008
Published in Issue Year 2008 Volume: 15 Issue: 2

Cite

APA Aycan, Ö. M., Atambay, M., Karaman, Ü., Miman, Ö., et al. (2008). Malatya’da Gıda ile Uğraşan Bir Şirketin Personelinde Bağırsak Parazitlerinin Araştırılması. Journal of Turgut Ozal Medical Center, 15(2), 99-101.
AMA Aycan ÖM, Atambay M, Karaman Ü, Miman Ö, Daldal N. Malatya’da Gıda ile Uğraşan Bir Şirketin Personelinde Bağırsak Parazitlerinin Araştırılması. J Turgut Ozal Med Cent. April 2008;15(2):99-101.
Chicago Aycan, Özlem M, Metin Atambay, Ülkü Karaman, Özlem Miman, and Nilgün Daldal. “Malatya’da Gıda Ile Uğraşan Bir Şirketin Personelinde Bağırsak Parazitlerinin Araştırılması”. Journal of Turgut Ozal Medical Center 15, no. 2 (April 2008): 99-101.
EndNote Aycan ÖM, Atambay M, Karaman Ü, Miman Ö, Daldal N (April 1, 2008) Malatya’da Gıda ile Uğraşan Bir Şirketin Personelinde Bağırsak Parazitlerinin Araştırılması. Journal of Turgut Ozal Medical Center 15 2 99–101.
IEEE Ö. M. Aycan, M. Atambay, Ü. Karaman, Ö. Miman, and N. Daldal, “Malatya’da Gıda ile Uğraşan Bir Şirketin Personelinde Bağırsak Parazitlerinin Araştırılması”, J Turgut Ozal Med Cent, vol. 15, no. 2, pp. 99–101, 2008.
ISNAD Aycan, Özlem M et al. “Malatya’da Gıda Ile Uğraşan Bir Şirketin Personelinde Bağırsak Parazitlerinin Araştırılması”. Journal of Turgut Ozal Medical Center 15/2 (April 2008), 99-101.
JAMA Aycan ÖM, Atambay M, Karaman Ü, Miman Ö, Daldal N. Malatya’da Gıda ile Uğraşan Bir Şirketin Personelinde Bağırsak Parazitlerinin Araştırılması. J Turgut Ozal Med Cent. 2008;15:99–101.
MLA Aycan, Özlem M et al. “Malatya’da Gıda Ile Uğraşan Bir Şirketin Personelinde Bağırsak Parazitlerinin Araştırılması”. Journal of Turgut Ozal Medical Center, vol. 15, no. 2, 2008, pp. 99-101.
Vancouver Aycan ÖM, Atambay M, Karaman Ü, Miman Ö, Daldal N. Malatya’da Gıda ile Uğraşan Bir Şirketin Personelinde Bağırsak Parazitlerinin Araştırılması. J Turgut Ozal Med Cent. 2008;15(2):99-101.