BibTex RIS Cite

Lipid profiles in hemodialysis and nonhemodialysis patients with chronic renal insufficiency

Year 1994, Volume: 1 Issue: 3, - , 01.06.1994

Abstract

In this study, plasma concentrations of total cholesterol (TC), triglycerides (TG), high density lipoprotein cholesterol (HDL-C), low density li/x)protein cholesterol (LDL-C). apolipoprotein A-I (Apo A-l) and B (Apo B), and the ratios of HDL-C to TC, HDL-C to LDL-C and Apo A-I to Apo B in 38 hemodialysis and 30 predialvsis patients were compared with the concentrations and ratios in 34 healthy subjects.The highest plasma TC. HDL-C' TC . HDL-C/ LDL-C, and Apo A-L Apo B ratios in both of the patient gruops. As a result, these data show that patients who undergo regular hemodialysis show tendency of atherosclerotic disease development. [Journal of Turgut Özal Medical Center 1(3): 194-197,1994] Key words: Atherosclerosis, hemodialysis, lipoprotein.

Hemodiyalize giren ve girmeyen kronik böbrek yetmezliği olan hastalarda lipit profilleri

Year 1994, Volume: 1 Issue: 3, - , 01.06.1994

Abstract

Bu çalışmada, 38 hemodiyaliz ve 30 prediyaliz hastasında plazma total kolesterol (TC), trigliseritler (TG), yüksek dansi teli lipoprotein kolesterol (HDL-C), düşük dansiteli lipoprotein kolesterol (LDL-C), apolipoprotein A-l (Apo A-I), apolipoprotein B (Apo B) konsantrasyonları He HDL-C 'nin TC'ye, HDL-C nin LDI.-C 'ye ve Apo A-I'in Apo Bye olan oranları 34 sağlıklı kişinin plazma konsantrasyonları ve oranları ile karşılaştırıldı. Hemodiyaliz hastalarında plazma TC, HDL-C ve Apo A-l daha düşük ancak plazma TG 'i daha yüksek olarak tespit edildi. Kontrollerle karşılaştırılınca HDL-C/TC, HDL-C/LDL-C ve Apo A-I/Apo B oranlarının her iki hasta grubunda da anlamlı farklılık vardı. Sonuç olarak, bu verilere göre düzenli hemodiyalize giren hastalarda aterosklerotik hastalık gelişme riski vardır. [Turgut Özal Tıp Merkezi Dergisi 1(3): 194-ir. 1994] Anahtar kelimeler: Ateroskleroz, hemodiyaliz, lipoprotein

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Fatih Akçay This is me

Sedat Akar This is me

M. Ramazan Yiğitoğlu This is me

Yılmaz Selçuk This is me

H. Zeki Tombul This is me

Şenol Dane This is me

Publication Date June 1, 1994
Published in Issue Year 1994 Volume: 1 Issue: 3

Cite

APA Akçay, F., Akar, S., Yiğitoğlu, M. R., Selçuk, Y., et al. (1994). Hemodiyalize giren ve girmeyen kronik böbrek yetmezliği olan hastalarda lipit profilleri. Journal of Turgut Ozal Medical Center, 1(3).
AMA Akçay F, Akar S, Yiğitoğlu MR, Selçuk Y, Tombul HZ, Dane Ş. Hemodiyalize giren ve girmeyen kronik böbrek yetmezliği olan hastalarda lipit profilleri. J Turgut Ozal Med Cent. June 1994;1(3).
Chicago Akçay, Fatih, Sedat Akar, M. Ramazan Yiğitoğlu, Yılmaz Selçuk, H. Zeki Tombul, and Şenol Dane. “Hemodiyalize Giren Ve Girmeyen Kronik böbrek yetmezliği Olan Hastalarda Lipit Profilleri”. Journal of Turgut Ozal Medical Center 1, no. 3 (June 1994).
EndNote Akçay F, Akar S, Yiğitoğlu MR, Selçuk Y, Tombul HZ, Dane Ş (June 1, 1994) Hemodiyalize giren ve girmeyen kronik böbrek yetmezliği olan hastalarda lipit profilleri. Journal of Turgut Ozal Medical Center 1 3
IEEE F. Akçay, S. Akar, M. R. Yiğitoğlu, Y. Selçuk, H. Z. Tombul, and Ş. Dane, “Hemodiyalize giren ve girmeyen kronik böbrek yetmezliği olan hastalarda lipit profilleri”, J Turgut Ozal Med Cent, vol. 1, no. 3, 1994.
ISNAD Akçay, Fatih et al. “Hemodiyalize Giren Ve Girmeyen Kronik böbrek yetmezliği Olan Hastalarda Lipit Profilleri”. Journal of Turgut Ozal Medical Center 1/3 (June 1994).
JAMA Akçay F, Akar S, Yiğitoğlu MR, Selçuk Y, Tombul HZ, Dane Ş. Hemodiyalize giren ve girmeyen kronik böbrek yetmezliği olan hastalarda lipit profilleri. J Turgut Ozal Med Cent. 1994;1.
MLA Akçay, Fatih et al. “Hemodiyalize Giren Ve Girmeyen Kronik böbrek yetmezliği Olan Hastalarda Lipit Profilleri”. Journal of Turgut Ozal Medical Center, vol. 1, no. 3, 1994.
Vancouver Akçay F, Akar S, Yiğitoğlu MR, Selçuk Y, Tombul HZ, Dane Ş. Hemodiyalize giren ve girmeyen kronik böbrek yetmezliği olan hastalarda lipit profilleri. J Turgut Ozal Med Cent. 1994;1(3).