Objectives: The aim of this study is to genotype the Apo E polymorphism and to show the variations in our tuberculosis patients and healthy volunteers who are from an area which has a high tuberculosis prevalance in Turkey. By comparing the data from patients and healthy individuals we aimed to understand whether host related factors like Apo E genotype of the patients are taking a role in the development of infection.
Material and Methods: In this study 60 Tuberculosis (TB) patients and 160 healthy individuals collected by Turgut Ozal Medical Center and Malatya Public Health Office were included. DNA was isolated from peripheral blood samples. Apo E genotyping was performed by using a commercial Real-Time PCR kit. The Fisher’s exact test and Likelihood Ratio test was used to compare genotype and allele frequencies.
Results: Unlike others our study revealed no significant association between tuberculosis and Apo E genotypes. The data was analysed by comparing patient and healthy subject results.
Conclusion: This is the first study from Turkey that focuses on the association of Apo E and tuberculosis infection. Although others found, we couldn’t find an association between tuberculosis and Apo E genotypes in our subject group. Although all the patients that could be reached in Malatya were included, the main limitation was the number of patients. By looking at bigger populations we may have more informative data.
Key Words: TB; SNP; Apo E; Genotyping.
Amaç: Bu çalışmadaki amacımız, ülke geneline göre tüberkülozlu hasta prevelansı yüksek olan bölgemizde, tüberküloz tanısı konmuş hasta populasyonunda ve sağlıklı gönüllülerde Apo E polimorfizmlerini genotiplendirmek ve varyasyonları göstermektir. Bu veriler ve normal bireylere ait veriler karşılaştırılarak olası Apo E-tübeküloz bağlantısına yönelik bir profil çıkarılması hedeflenmektedir. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya Turgut Özal Tıp Merkezi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı ve Malatya İl Sağlık Müdürlüğü tarafından toplanan 60 tüberkülozlu (TB) hasta ve 160 sağlıklı birey dahil edildi. Periferal kan örneklerinden DNA izole edildi. Apo E genotiplendirmesi, Real-Time PCR temelli hazır kit kullanılarak gerçekleştirildi. Genotip ve allel frekanslarını karşılaştırmak için Fisher kesin ki-kare testi ve olabilirlik oranı kullanılmıştır. Bulgular: Önceki çalışmaların aksine bizim çalışmamıza dahil ettiğimiz populasyonda tüberküloz ve Apo E genotipleri arasında bir bağlantı bulunamamıştır. Veriler hasta ve normallerin karşılaştırılması ve hasta ve sağlıklı bireylerin cinsiyetleri arasındaki farklılıkların karşılaştırılması ile analiz edilmiştir ve istatistiki açıdan anlamlı bir sonuca ulaşılamamıştır. Sonuç: Bu çalışma, Apo E genotipleri ve tüberküloz arasındaki bağlantıyı araştıran Türkiye’de yapılmış ilk çalışmadır. Diğer populasyonlarda bağlantı bulunmuş olmasına rağmen biz tüberküloz ve Apo E allelleri ve genotipleri arasında bir bağlantı bulunamamıştır. Çalışmaya, Malatya ilinde ulaşılabilen tüm hastalar dahil edilmiş olmasına rağmen kısıtlayıcı etkenlerden bir tanesi hasta sayısının az olmasıdır. Daha büyük örnek grubu ile çalışarak daha bilgilendirici bir sonuca ulaşılabileceği düşünülmektedir
Primary Language | Tr |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | December 14, 2015 |
Published in Issue | Year 2015 Volume: 22 Issue: 3 |