The aim of this research is to determine the attitudes to the culinary profession associate degree students in the culinary program. For this purpose, it was carried out a survey of 158 students studying at Eğirdir Vocational High School and Yalvaç Vocational High School. Distribution, frequency, t-test and ANOVA analyzes were conducted by using the data obtained from surveys. As a result of this analysis, it was determined that the students are considering specialization in one area of culinary profession more and culinary profession satisfy themselves financially and morally. However, it was established that they will adopted their profession less their experience in the culinary profession increase and they willingly chose culinary program. Likewise, in terms of gender variable of students who participated in the survey, it was concluded that there is a significant difference among attitudes towards the culinary profession
Bu çalışmada, ön lisans düzeyinde eğitim alan aşçılık programı öğrencilerinin mesleki tutumlarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla, Süleyman Demirel Üniversitesi Eğirdir Meslek Yüksekokulu ve Yalvaç Meslek Yüksekokulu’nda öğrenim gören 158 öğrenciye anket uygulanmıştır. Anket sonucu elde edilen veriler kullanılarak dağılım, frekans, t testi ve ANOVA analizi yapılmıştır. Bu analizler sonucunda, öğrencilerin en çok aşçılık mesleğinin bir alanında uzmanlaşmayı düşündükleri, aşçılık mesleğinin kendilerini maddi ve manevi açıdan tatmin edeceği, aşçılık mesleğindeki tecrübelerinin arttıkça mesleğe daha çok bağlanacağına inandıkları, halen okumakta oldukları aşçılık programını isteyerek seçtikleri belirlenmiştir. Ayrıca, araştırmaya katılan öğrencilerin cinsiyet değişkeni açısından, aşçılık mesleğine yönelik tutumları arasında anlamlı bir farklılık belirlenmiştir
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Tourism (Other) |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | November 25, 2014 |
Submission Date | August 13, 2014 |
Acceptance Date | November 21, 2014 |
Published in Issue | Year 2014 Volume: 1 Issue: 1 |