In this research, it is aimed to determine the factors that make Burdur province attractive in terms of the development of cultural tourism. The data of the research was obtained from interviews conducted using a semi-structured interview form with tourism stakeholders consisting of the private sector, universities, public and local people operating in the field of tourism in Burdur province. Interviews were held with 60 tourism stakeholders selected by purposeful sampling method between May and December 2022.
The data collected from the study group within the scope of the research was initially transferred to a Word document, and the obtained data was manually subjected to content analysis. After the content analysis, main themes and subthemes related to the factors (characteristics) that make the province attractive in terms of developing cultural tourism in Burdur province were identified. Subsequently, expert opinions were obtained from three faculty members working in the field of tourism regarding the main themes and subthemes representing the factors that make the province attractive, as determined by the researcher through coding. In the next stage, the texts belonging to the interviewees were uploaded to the MAXQDA 2020 program, and based on the previous codings, recoding was performed. After the codings, the identified attractive factors (main themes) were visualized using the Hierarchical Code - Subcode model. The tourism stakeholders participating in the research ranked the main factors that make Burdur province attractive in terms of developing cultural tourism as follows: Burdur's tangible and intangible cultural heritage richness, natural attractions, alternative tourism diversity, cultural authenticity, geographical advantages, richness of gastronomic values, regional cultural fabric, historical heritage sites, and the nomadic culture.
8470
Bu araştırmada kültür turizminin geliştirilmesi açısından Burdur ilini çekici kılan faktörlerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın verileri, Burdur ilinde turizm alanında faaliyet gösteren özel sektör, üniversite, kamu ve yerel halktan oluşan turizm paydaşları ile yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılarak gerçekleştirilen görüşmelerden elde edilmiştir. Görüşmeler 2022 yılı içinde, Mayıs ve Aralık ayları arasında amaçlı örneklem yöntemi ile seçilen 60 turizm paydaşı ile gerçekleştirilmiştir.
Araştırma kapsamında çalışma grubundan toplanan veriler, ilk etapta Word belgesine aktarılarak elde edilen veriler manuel olarak içerik analizine tabi tutulmuştur. Yapılan içerik analizi sonrasında, Burdur ilinde kültür turizminin geliştirilmesi açısından ili çekici kılan faktörler (özellikler) ile ilgili ana temalar ve alt temalar belirlenmiştir. Daha sonra, araştırmacı tarafından yapılan kodlama neticesinde belirlenen ve ili çekici kılan faktörleri ifade eden ana tema ve alt temalar ile ilgili turizm alanında çalışan üç öğretim üyesinden uzman görüşü alınmıştır. Sonraki aşamada ise görüşmecilere ait metinler MAXQ’DA 2020 programına yüklenerek, daha önce yapılan kodlamalar üzerinden hareketle, tekrar kodlama yapılmıştır. Yapılan kodlamalar sonrasında tespit edilen çekici faktörler (ana temalar), Hiyerarşik Kod – alt kod modeli kullanılarak görselleştirilmiştir. Araştırmaya katılan turizm paydaşları, kültür turizminin geliştirilmesi açısından Burdur ilini çekici kılan başlıca faktörleri önem sırasına göre: Burdur’un somut ve somut olmayan kültürel miras zenginliği, doğal çekicilikler, alternatif turizm çeşitliliği, kültürel otantiklik, coğrafi özelliklerinin avantaj sağlaması, gastronomik değerlerin zengin olması, bölgesel kültür dokusu, tarihsel miras alanları, yörük kültürü olarak belirtmişlerdir.
Araştırmanın saha çalışması kapsamında gerçekleştirilen görüşmeler, Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal ve Beşeri Bilimler Etik Kurul Başkanlığı’ndan 15.02.2022 tarih 117/1 sayılı etik kurul onayı alınarak yürütülmüştür.
Bu çalışma yazar danışmanlığında, yazar tarafından gerçekleştirilmekte olan doktora tez çalışmasının bir bölümünden oluşmaktadır. Bu çalışma Süleyman Demirel Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi tarafından 8470 numaralı proje olarak desteklenmiştir.
8470
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Tourism Resource Appraisal |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Project Number | 8470 |
Publication Date | June 4, 2024 |
Submission Date | February 20, 2024 |
Acceptance Date | May 4, 2024 |
Published in Issue | Year 2024 Volume: 11 Issue: 1 |