Polis Akademisi Kapsamlı Gelişimsel Rehberlik Programının Orta Vadeli Değerlendirilmesi

Volume: 5 Number: 41 April 23, 2014
EN TR

Polis Akademisi Kapsamlı Gelişimsel Rehberlik Programının Orta Vadeli Değerlendirilmesi

Abstract

Polis Akademisi Psikolojik Danışma ve Rehberlik (PDR) Büro Amirliklerinde gelişimsel rehberlik modeline geçiş için proje başlatılmıştır. AR-GE modeli ile yürütülen projenin temel hedefi, emniyet amiri ve memuru adaylarının yaşam kariyeri gelişimlerini desteklemek için Kapsamlı Gelişimsel Rehberlik Programı (KGRP) tasarlamak, uygulamak, değerlendirmek ve revize etmektir. Bu çalışmanın amacı, Polis Akademisi için tasarlanan KGRP’nın orta vadeli ve görüş taramasına dayalı değerlendirme yöntemi ile elde edilen verileri okuyucuya aktarmaktır. KGRP’nin değerlendirilmesi için 265 öğrenciye yılsonu değerlendirme anketi uygulanmış, PDR Büro Amirliği’nde çalışan üç personel ile odak grup görüşmesi yapılmıştır. Nicel veri analizinde, anketten elde edilen verilerin frekans ve yüzdelikleri; nitel veri analizinde ise betimsel içerik analizi yapılmıştır. Nicel veriler incelendiğinde, öğrencilerin proje çalışmalarını benimsedikleri, KGRP’yi şimdi ve gelecek yaşamlarında kendileri için yararlı olarak algıladıkları ve gelişimsel odaklı çalışmaların devam etmesini istedikleri belirlenmiştir. Nitel veriler genel olarak incelendiğinde ise, gelişimsel odaklı PDR Büro amirliğinin çalışmalarının tedavi odaklı değil gelişimsel ve önleyici odaklı yürütülmeye başlanıldığı; sınıf rehberliği, psikoeğitim programları ile gruplar halinde daha fazla öğrenci ile etkileşime geçildiği; görünür ve somut uygulamalar nedeni ile hem öğrenciler hem de idari personelle güvene dayalı etkileşim kurulmaya başlanıldığı; ekip odaklı ve kanıt temelli çalıştıkları; psikolojik danışmanların KGRP yönetimine daha fazla zaman ayırdıkları belirlenmiştir. Elde edilen orta vadeli değerlendirme verileri, Polis Akademisi öğrencileri için tasarlanan KGRP’nin hizmeti sunan psikolojik danışmanlar ve hizmeti alan öğrencilere göre yararlı ve devam etmesi gereken bir program olduğunu göstermiştir.

Keywords

References

  1. Erkan, S. (1995c). Kapsamlı rehberlik programları. Milli Eğitim, 128, 39-44.
  2. Erkan, S. (1999). Psikolojik danışmada bir değerlendirme tekniği. Eğitim Yönetimi. 5,18, 257-281.
  3. Erkan, S. (2001). Okul psikolojik danışma ve rehberlik programlarının hazırlanması. Ankara: Nobel Yayıncılık.
  4. Farber, N.K. (2006). Conducting qualitative research: A practical guide for school counselors [Electronic version]. Professional School Counseling, June, www.fi ndarticles.com
  5. Fitch, T.J. ve Marshall, J.L. (2004). What counselors do in high-achieving schools: A study on the role of the school counselor [Electronic version]. Professional School Counseling, Feb., www.fi ndarticles.com
  6. Gysbers, N.C. (1997). Evaluating comprehensive school guidance program. Ed. N.C Gysbers and P. Henderson, Comprehensive guidance programs that work II. (pp.283-292).Greensboro, N.C. ERIC/CASS Publication.
  7. Gysbers, N.C. ve Henderson, P. (2012). Developing and managing your school guidance program. (4th ed.), Alexandria, VA: ACA.
  8. Hargens, M. ve Fuston, J.K. (1997). Comprehensive guidance programs of the St. Joseph School District in Buchanan County, Missouri. Ed., N.C. Gysbers and P. Henderson, Comprehensive guidance programs that work II. (pp.61-74). Greenboro, NC: ERIC/CASS publications.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

-

Publication Date

April 23, 2014

Submission Date

December 21, 2014

Acceptance Date

-

Published in Issue

Year 2014 Volume: 5 Number: 41

APA
Nazlı, S. (2014). Polis Akademisi Kapsamlı Gelişimsel Rehberlik Programının Orta Vadeli Değerlendirilmesi. Turkish Psychological Counseling and Guidance Journal, 5(41). https://doi.org/10.17066/pdrd.46497
AMA
1.Nazlı S. Polis Akademisi Kapsamlı Gelişimsel Rehberlik Programının Orta Vadeli Değerlendirilmesi. Turkish Psychological Counseling and Guidance Journal. 2014;5(41). doi:10.17066/pdrd.46497
Chicago
Nazlı, Serap. 2014. “Polis Akademisi Kapsamlı Gelişimsel Rehberlik Programının Orta Vadeli Değerlendirilmesi”. Turkish Psychological Counseling and Guidance Journal 5 (41). https://doi.org/10.17066/pdrd.46497.
EndNote
Nazlı S (April 1, 2014) Polis Akademisi Kapsamlı Gelişimsel Rehberlik Programının Orta Vadeli Değerlendirilmesi. Turkish Psychological Counseling and Guidance Journal 5 41
IEEE
[1]S. Nazlı, “Polis Akademisi Kapsamlı Gelişimsel Rehberlik Programının Orta Vadeli Değerlendirilmesi”, Turkish Psychological Counseling and Guidance Journal, vol. 5, no. 41, Apr. 2014, doi: 10.17066/pdrd.46497.
ISNAD
Nazlı, Serap. “Polis Akademisi Kapsamlı Gelişimsel Rehberlik Programının Orta Vadeli Değerlendirilmesi”. Turkish Psychological Counseling and Guidance Journal 5/41 (April 1, 2014). https://doi.org/10.17066/pdrd.46497.
JAMA
1.Nazlı S. Polis Akademisi Kapsamlı Gelişimsel Rehberlik Programının Orta Vadeli Değerlendirilmesi. Turkish Psychological Counseling and Guidance Journal. 2014;5. doi:10.17066/pdrd.46497.
MLA
Nazlı, Serap. “Polis Akademisi Kapsamlı Gelişimsel Rehberlik Programının Orta Vadeli Değerlendirilmesi”. Turkish Psychological Counseling and Guidance Journal, vol. 5, no. 41, Apr. 2014, doi:10.17066/pdrd.46497.
Vancouver
1.Serap Nazlı. Polis Akademisi Kapsamlı Gelişimsel Rehberlik Programının Orta Vadeli Değerlendirilmesi. Turkish Psychological Counseling and Guidance Journal. 2014 Apr. 1;5(41). doi:10.17066/pdrd.46497

!! From 30 November 2023, English language proofreading will be required for accepted articles to ensure language quality.