EN
TR
NİJERYA’DA RADİKALLEŞME VE BOKO HARAM TERÖR ÖRGÜTÜNÜN ÜYE KAZANMA YOLLARI
Abstract
Bu çalışma Nijerya’da birey ve grupların radikalleşmesi kapsamında Boko Haram terör örgütünün üye kazanma yöntemlerini açıklama amacıyla yazılmıştır. Nitel yöntemlerden yararlanılarak hazırlanan çalışmada öncelikle radikalizm kavramı incelenip birey ve grupların nasıl radikalleştiği sorusuna teori ve modellerle cevap aranmıştır. Başvurulan teori ve modeller Mccauley ve Moskalenkonun 2008’de yayınladığı radikalleşmeyi kişisel, grupsal ve kitlesel olarak incelediği çalışması, Moghadam’ın “Terörizme Merdiven Modeli” ve Runciman ve Gurr tarafından geliştirilen “ Göreceli Yoksunluk Teorisi’dir”. Kavramsal irdelemenin yer aldığı birinci bölümden sonra, ikinci bölümde ise Nijerya’da radikalleşmeye yol açan unsurlar, temeli kolonyal dönemde atılan sorunlu devlet inşası süreçleri perspektifinde incelenmiştir. Son bölümde ise radikalleşmeye yol açan motivasyonlar kapsamında, birey ve grupların neden ve nasıl Boko Haram terör örgütüne katıldıkları analiz edilmiştir.
Keywords
References
- Lar, J., Beek, J., Gopfert, M., Owen, O., & Steiberg, J. (2017). Historicising Vigilante Policing in Plateau State, Nigeria. Police in Africa: The street level view, 79-100.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
-
Journal Section
Research Article
Authors
Publication Date
January 30, 2023
Submission Date
January 4, 2023
Acceptance Date
January 13, 2023
Published in Issue
Year 2023 Volume: 2 Number: 1
APA
Yıldırım Çinar, H. (2023). NİJERYA’DA RADİKALLEŞME VE BOKO HARAM TERÖR ÖRGÜTÜNÜN ÜYE KAZANMA YOLLARI. Terörizm Ve Radikalleşme Araştırmaları Dergisi, 2(1), 129-150. https://izlik.org/JA48ML67DM
AMA
1.Yıldırım Çinar H. NİJERYA’DA RADİKALLEŞME VE BOKO HARAM TERÖR ÖRGÜTÜNÜN ÜYE KAZANMA YOLLARI. Terörizm ve Radikalleşme Araştırmaları Dergisi. 2023;2(1):129-150. https://izlik.org/JA48ML67DM
Chicago
Yıldırım Çinar, Huriye. 2023. “NİJERYA’DA RADİKALLEŞME VE BOKO HARAM TERÖR ÖRGÜTÜNÜN ÜYE KAZANMA YOLLARI”. Terörizm Ve Radikalleşme Araştırmaları Dergisi 2 (1): 129-50. https://izlik.org/JA48ML67DM.
EndNote
Yıldırım Çinar H (January 1, 2023) NİJERYA’DA RADİKALLEŞME VE BOKO HARAM TERÖR ÖRGÜTÜNÜN ÜYE KAZANMA YOLLARI. Terörizm ve Radikalleşme Araştırmaları Dergisi 2 1 129–150.
IEEE
[1]H. Yıldırım Çinar, “NİJERYA’DA RADİKALLEŞME VE BOKO HARAM TERÖR ÖRGÜTÜNÜN ÜYE KAZANMA YOLLARI”, Terörizm ve Radikalleşme Araştırmaları Dergisi, vol. 2, no. 1, pp. 129–150, Jan. 2023, [Online]. Available: https://izlik.org/JA48ML67DM
ISNAD
Yıldırım Çinar, Huriye. “NİJERYA’DA RADİKALLEŞME VE BOKO HARAM TERÖR ÖRGÜTÜNÜN ÜYE KAZANMA YOLLARI”. Terörizm ve Radikalleşme Araştırmaları Dergisi 2/1 (January 1, 2023): 129-150. https://izlik.org/JA48ML67DM.
JAMA
1.Yıldırım Çinar H. NİJERYA’DA RADİKALLEŞME VE BOKO HARAM TERÖR ÖRGÜTÜNÜN ÜYE KAZANMA YOLLARI. Terörizm ve Radikalleşme Araştırmaları Dergisi. 2023;2:129–150.
MLA
Yıldırım Çinar, Huriye. “NİJERYA’DA RADİKALLEŞME VE BOKO HARAM TERÖR ÖRGÜTÜNÜN ÜYE KAZANMA YOLLARI”. Terörizm Ve Radikalleşme Araştırmaları Dergisi, vol. 2, no. 1, Jan. 2023, pp. 129-50, https://izlik.org/JA48ML67DM.
Vancouver
1.Huriye Yıldırım Çinar. NİJERYA’DA RADİKALLEŞME VE BOKO HARAM TERÖR ÖRGÜTÜNÜN ÜYE KAZANMA YOLLARI. Terörizm ve Radikalleşme Araştırmaları Dergisi [Internet]. 2023 Jan. 1;2(1):129-50. Available from: https://izlik.org/JA48ML67DM