Research Article

TÜRKİYE’DE KATILIM BANKALARINDA ÇALIŞAN MUHAFAZAKÂR KADINLARIN ÇALIŞMA HAYATI HAKKINDAKİ GÖRÜŞLERİ VE SORUNLARI

Volume: 6 Number: 2 January 8, 2018
TR

TÜRKİYE’DE KATILIM BANKALARINDA ÇALIŞAN MUHAFAZAKÂR KADINLARIN ÇALIŞMA HAYATI HAKKINDAKİ GÖRÜŞLERİ VE SORUNLARI

Abstract

Türkiye’de işgücü piyasasında var olmak isteyen muhafazakâr kadınların hem işe girişte hem de iş hayatının içinde sorunlar yaşadığı görülmektedir.  Bu çalışma, çalışan muhafazakâr kadınların çalışmaya bakış açılarını, çalışma ortamları ve koşulları ile ilgili görüşlerini ortaya koymayı amaçlamıştır. Bu amaçla katılım bankalarında çalışan ve kendilerini muhafazakâr olarak tanımlayan 15 kadınla derinlemesine mülakat yapılmıştır. Çalışmanın sonucunda; mülakat yapılan kadınlar, ekonomik kalkınma, ekonomik özgürlük, kadının güçlenmesi ve ev ekonomisine katkıda bulunma gerekliliği nedeniyle kadınların çalışma hayatında var olması gerektiğini belirtmişlerdir. Katılımcıların çalıştıkları iş ortamları ile ilgili öne çıkan en olumlu husus, kendilerine dini vazifelerini yerine getirebilecekleri rahat ortamların sunulması ve kişinin inancına saygı duyulmasıdır. Mülakata katılan kadınların çalıştıkları ortam ve koşulları ile ilgili öne çıkan olumsuz görüşlerin başında ise; esnek çalışma saatlerinin olmaması gelmekte ve bunu çalıştıkları ortamdaki erkeklerle karma bir ortamda çalışmaları konusunda duydukları rahatsızlık takip etmektedir.

Keywords

Muhafazakârlık,Katılım Bankaları,Çalışma Hayatı,Kadın,Türkiye

References

  1. Akyılmaz, Öznur ve M. Emre Köksalan (2016), Türkiye’de İslami Feminizm ve Kadın Kimliğinin Yeniden İnşası: Reçel Blog Örneği”, Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi, Uluslararası Hakemli Dergisi, Cilt:24, Sayı:2, 126-145.
  2. Can, Yücel (2015), “Ücretli Bir İşte Çalışmanın Kadının Sosyal Konumuna Etkisi”, Niğde Üniversitesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, Cilt-Sayı: 8 (2), 13-26.
  3. Cindoğlu, Dilek (2010), Başörtü Yasağı ve Ayrımcılık: Uzman Meslek Sahibi Başörtülü Kadınlar, TESEV Yayınları, Ekim 2010, İstanbul.
  4. Doğan, Şahin (2015), “Muhafazakârlık, Aile ve Kadın (Çankırı Örneği), Afyon Kocatepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, Cilt:17, Sayı 2, 163-193.
  5. Günlü, Ebru; Tuğba Pala; Roya Rahimi (2014), “Toplumsal Değerlerin ve Dinin Kadınların Kariyer Yaşantılarına Etkileri: Türkiye-İran Karşılaştırması”, Amme İdaresi Dergisi, Cilt: 4, Sayı: 1, Mart 2014, 131-151.
  6. Karaca, Meryem (2013), “Muhafazakâr Sermayeye Sahip İşletmelerde Çalışan Uzman Meslek Sahibi Başörtülü Çalışanlar”, İnsan & Toplum, 3 (5), 111-134.
  7. Özgür, Ersan (2007), Katılım Bankalarının Finansal Etkinliği ve Mevduat Bankaları İle Rekabet Edebilirliği, Afyonkarahisar Kocatepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Doktora Tezi, Afyonkarahisar.
  8. Tekin, Mustafa (2016), “Din Bağlamında Kamusal Alan ve Kadın”, Mehir Aile Dergisi, Sayı:3, Nisan, 97-116.
  9. Türkiye’de Dini Ayrımcılık Raporu (2010), İnsan Hakları ve Mazlumlar İçin Dayanışma Derneği, İstanbul.
APA
İslamoğlu, E., Alp, E., & Sönmez Çalış, Ö. A. (2018). TÜRKİYE’DE KATILIM BANKALARINDA ÇALIŞAN MUHAFAZAKÂR KADINLARIN ÇALIŞMA HAYATI HAKKINDAKİ GÖRÜŞLERİ VE SORUNLARI. Trakya Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi E-Dergi, 6(2), 29-41. https://izlik.org/JA59DC45JP
AMA
1.İslamoğlu E, Alp E, Sönmez Çalış ÖA. TÜRKİYE’DE KATILIM BANKALARINDA ÇALIŞAN MUHAFAZAKÂR KADINLARIN ÇALIŞMA HAYATI HAKKINDAKİ GÖRÜŞLERİ VE SORUNLARI. TEFE. 2018;6(2):29-41. https://izlik.org/JA59DC45JP
Chicago
İslamoğlu, Emel, Elif Alp, and Özge Alev Sönmez Çalış. 2018. “TÜRKİYE’DE KATILIM BANKALARINDA ÇALIŞAN MUHAFAZAKÂR KADINLARIN ÇALIŞMA HAYATI HAKKINDAKİ GÖRÜŞLERİ VE SORUNLARI”. Trakya Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi E-Dergi 6 (2): 29-41. https://izlik.org/JA59DC45JP.
EndNote
İslamoğlu E, Alp E, Sönmez Çalış ÖA (January 1, 2018) TÜRKİYE’DE KATILIM BANKALARINDA ÇALIŞAN MUHAFAZAKÂR KADINLARIN ÇALIŞMA HAYATI HAKKINDAKİ GÖRÜŞLERİ VE SORUNLARI. Trakya Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi E-Dergi 6 2 29–41.
IEEE
[1]E. İslamoğlu, E. Alp, and Ö. A. Sönmez Çalış, “TÜRKİYE’DE KATILIM BANKALARINDA ÇALIŞAN MUHAFAZAKÂR KADINLARIN ÇALIŞMA HAYATI HAKKINDAKİ GÖRÜŞLERİ VE SORUNLARI”, TEFE, vol. 6, no. 2, pp. 29–41, Jan. 2018, [Online]. Available: https://izlik.org/JA59DC45JP
ISNAD
İslamoğlu, Emel - Alp, Elif - Sönmez Çalış, Özge Alev. “TÜRKİYE’DE KATILIM BANKALARINDA ÇALIŞAN MUHAFAZAKÂR KADINLARIN ÇALIŞMA HAYATI HAKKINDAKİ GÖRÜŞLERİ VE SORUNLARI”. Trakya Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi E-Dergi 6/2 (January 1, 2018): 29-41. https://izlik.org/JA59DC45JP.
JAMA
1.İslamoğlu E, Alp E, Sönmez Çalış ÖA. TÜRKİYE’DE KATILIM BANKALARINDA ÇALIŞAN MUHAFAZAKÂR KADINLARIN ÇALIŞMA HAYATI HAKKINDAKİ GÖRÜŞLERİ VE SORUNLARI. TEFE. 2018;6:29–41.
MLA
İslamoğlu, Emel, et al. “TÜRKİYE’DE KATILIM BANKALARINDA ÇALIŞAN MUHAFAZAKÂR KADINLARIN ÇALIŞMA HAYATI HAKKINDAKİ GÖRÜŞLERİ VE SORUNLARI”. Trakya Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi E-Dergi, vol. 6, no. 2, Jan. 2018, pp. 29-41, https://izlik.org/JA59DC45JP.
Vancouver
1.Emel İslamoğlu, Elif Alp, Özge Alev Sönmez Çalış. TÜRKİYE’DE KATILIM BANKALARINDA ÇALIŞAN MUHAFAZAKÂR KADINLARIN ÇALIŞMA HAYATI HAKKINDAKİ GÖRÜŞLERİ VE SORUNLARI. TEFE [Internet]. 2018 Jan. 1;6(2):29-41. Available from: https://izlik.org/JA59DC45JP