Osmanlılarda reayanın ve devletin önemli bir gelir kaynağı olan
hayvancılık, tarımsal üretimden sonra gelen bir ekonomik faaliyet kolu olarak
dikkati çekmektedir. Osmanlı Devleti'nde hayvancılığın temeli büyükbaş ve
küçükbaş hayvancılığa dayanmaktadır. Büyükbaş hayvancılık çift sürme ve nakliye
işlerinin vazgeçilmez bir unsuru olarak tarımsal üretime katkı sağlamaktadır. Küçükbaş
hayvancılık ise vergi nedeniyle devletin önemli bir gelir kalemi, bazı imalat
kolları için hammadde kaynağı ve halkın gıda ihtiyacının karşılandığı oldukça
geniş bir tüketim alanı olarak varlık göstermektedir. Bu çalışmada, Osmanlı Döneminde
önemli bir ekonomik uğraş olan büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık faaliyeti,
İstanbul’un temel gıda ihtiyacını karşılayan başlıca yerlerden biri olan
Tekirdağ özelinden incelenmektedir. Tekirdağ’a özgü bu araştırmayla da Osmanlı
Devleti’nin hayvancılık politikaları ve bu politikaların bölgesel yansımaları
tahlil edilmeye çalışılmaktadır.
Stockbreeding,
which is an important source of income for the
masses of the people and the state, is emerging as the most important branch of
economic activities after the grain production. Cattle and livestock
breeding are the basis of the stockbreeding activities for the economic life of
the Ottoman Empire. Cattle breeding contributes
to agricultural production
through animals which are indispensable for
double riding and transportation activities and it also plays a decisive role
in the agricultural structure because of this contribution. Livestock breeding
is an asset as an important source of revenue for the state due to taxes, raw
materials for some manufacturing branches, and large production area which
meets the consumption goods such as meat and milk. In this study, cattle
livestock breeding activities, considered as an important economic activity
during the Ottoman period, are examined in Tekirdağ, which is one of the main
places to meet the necessity of food of Istanbul. The stockbreeding politics of
the Ottoman Empire and regional reflections of these policies are tried to be
understood with the Tekirdağ-specific research,
which was accepted as a pilot region in terms of agriculture and breeding
during the Ottoman period.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Derleme Makalesi |
Authors | |
Publication Date | June 28, 2018 |
Published in Issue | Year 2018 Volume: 20 Issue: 1 |