Çalışma sermayesi yönetimi işletmelerin faaliyetlerini sürdürebilmesi açısından önem arz etmektedir. İşletmeler gelecekte karşılaşabileceği zorluklar karşısında işletmelerini garanti altına almak amacıyla çalışma sermayesini arttırarak borçlarını ödeme gücünü yükseltmeyi planlamaktadırlar. Bu çalışmanın amacı, Borsa İstanbul gıda sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin çalışma sermayesinin firma karlılığına ve firma değerine olan etkisinin araştırılmasıdır. Çalışma kapsamında 2018-2022 dönemine ait çalışma sermayesini temsilen modelde nakit dönüşüm süresi, stok devir süresi, borçların ödenme süresi ve alacak tahsil süresi ile firma karlılığını temsilen aktif karlılık oranı, firma değerini temsilen ise Tobin Q değeri kullanılmıştır. Panel veri analizi sonuçlarına göre; çalışma sermayesinin firma karlılığı ile firma değeri arasında pozitif yönlü bir ilişkisinin olduğu tespit edilmiştir.
In working capital, which is an important concept at the point of sustaining the activities of enterprises, enterprises plan to increase their ability to pay their debts by increasing their working capital. This situation enables enterprises to guarantee their businesses against the difficulties that they may face in the future. The aim of this study is to investigate the effect of working capital efficiency of enterprises operating in the food sector in Borsa Istanbul on firm profitability and firm value. Within the scope of the study, cash conversion period, inventory turnover period, debt repayment period and receivable collection period, return on assets ratio representing firm profitability and Tobin's Q value representing firm value were used in the model representing working capital for the period 2018-2022. According to the results of the analyses, a positive relationship was found between the working capital method and both firm profitability and firm value.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Financial Markets and Institutions |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | March 14, 2025 |
Submission Date | July 15, 2024 |
Acceptance Date | December 25, 2024 |
Published in Issue | Year 2025 Volume: 27 Issue: IERFM 2025 Özel Sayı |
Trakya University Journal of Social Sciences is licensed under Creative Commons Attribution 4.0.