This study was carried out intermittently in four major fish markets, Ankara, Istanbul, Izmir and Trabzon between 2007 and 2011. A total of 151 employees, randomly selected were taken into consideration via face-to-face interviewing with questionnaire. The questionnaire includes age, marital status, work experience, duty, main job, supplementary work, run time, incomes, social insurance, smoke-alcohol consumptions and job security of the employee, and social conditions, workwear, meals, etc. of the markets. The handling procedures in wholesale fishmarkets are very important issue and these issues are concerning with education, level of knowledge and sociodemographic aspects of employees. However, determining of these knowledge levels is indispensable in terms of food safety.Keywords: Socio-demography, fish markets, employee, questionnaire
Bu çalışma, 2007 ve 2011 yılları arasında dört önemli balık halinde (Ankara, İstanbul, İzmir ve Trabzon) yürütülmüştür. Rasgele seçilmiş toplam 151 balık hali çalışanı ile yüz yüze anket yapılmıştır. Anket formlarında yer alan sorular; personelin yaşı, medeni durumu, kentli ya da göçmen olması, ev sahipliği, eğitim düzeyi, mesleki tecrübesi, haldeki görevi, asıl mesleği, yan meslekleri, çalışma süresi, gelir türü, sosyal güvencesi, sigara-alkol tüketimi ve iş güvenliği, halin sosyal şartları, iş kıyafeti, yemekler, vb. üzerine görüşleri şeklindedir. Balık hallerinde elleme işlemleri çok önemli konudur ve bu konular çalışanların eğitim, bilgi seviyesi ve sosyo-demografik özellikleriyle ilgilidir. Bunun yanı sıra bu bilgi seviyelerinin saptanması gıda güvenliği açısından da elzemdir
Other ID | JA57BS22CE |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | December 1, 2015 |
Submission Date | December 1, 2015 |
Published in Issue | Year 2015 Volume: 1 Issue: 2 |