BibTex RIS Cite

An Evaluation on the Socio-Demographic Aspects of Employees in the Wholesale Fish Markets

Year 2015, Volume: 1 Issue: 2, 114 - 123, 01.12.2015

Abstract

This study was carried out intermittently in four major fish markets, Ankara, Istanbul, Izmir and Trabzon between 2007 and 2011. A total of 151 employees, randomly selected were taken into consideration via face-to-face interviewing with questionnaire. The questionnaire includes age, marital status, work experience, duty, main job, supplementary work, run time, incomes, social insurance, smoke-alcohol consumptions and job security of the employee, and social conditions, workwear, meals, etc. of the markets. The handling procedures in wholesale fishmarkets are very important issue and these issues are concerning with education, level of knowledge and sociodemographic aspects of employees. However, determining of these knowledge levels is indispensable in terms of food safety.Keywords: Socio-demography, fish markets, employee, questionnaire

References

  • BSGM, (2012). Su Ürünleri Toptan Satış Yerleri, http://www.bsgm.gov.tr, Erişim tarihi (12 Kasım 2012).
  • TÜİK, (2014). Su Ürünleri İstatistikleri 2013. Türkiye İstatistik Kurumu, Ankara, 61 s.
  • Orsay, B., Duman, E., (2008). Elazığ Balık Pazarında 2001-2005 Yılları Arasında Satışa Sunulan Karşılaştırmalı Olarak İncelenmesi. Fırat Üniv. Fen ve Müh. Bil. Dergisi, 20: 439-447.
  • Timur, M., Doğan, K., (1999). İstanbul Balık Hali (Türkiye) ve Halde Pazarlanan Su Ürünleri. E.Ü. Su Ürünleri Dergisi, 16(1-2):1-17.
  • Tekinay, A., A., Alpaslan, M., Özen, Ö., Akyüz, P., Güroy, D., (2002). 1996-2001 Yılları Arasında Çanakkale Balık Halinde Pazarlanan Su ürünleri ve Çanakkale Bölgesi Üretim Miktarlarının Karşılaştırılması. E.Ü. Su Ürünleri Dergisi, 19(3- 4):455-463.
  • Mol, S., Sağlam, Ö., E., (2004). Investigating Seafood Marketing Conditions Some Important Turkish Seafood Markets with Eropean Countries. Turkish Journal of Fisheries and Aquatic Sciences, 4: 65-70.
  • Akyol, O., Perçin, F., (2005). İzmir Balık Halinde 1993-2004 Yılları Arasında Pazarlanan Balıklar Üzerine Bir Araştırma. E.Ü. Su Ürünleri Dergisi, 22(1-2):125-128.
  • Erdoğan, N., Düzgüneş, E., (2006). Karşılaştırmalı Bir www.akuademi.net/USG/USG2004 (erişim tarihi: 23.12.2015). Balık Hali.
  • Yıldırım, B., R., Akyol, O., (2012). İzmir Balık Hali: Mevcut Durum, Pazarlanan Türler (2007- 2011) ve Sorunlar. Ege J. Fish. Aqua. Sci., 29(4):151-155.
  • Yıldırım, B., R., Akyol, O., (2013). İstanbul Balık Halinin Fiziki Koşulları ve Pazarlanan Türler (2007-2011). Ege J. Fish. Aqua. Sci., 30(1):25-29. Çakır, F., Arık Çolakoğlu, F., Berik, N., (2006). Su Ürünleri İşleyen ve Satan Yerlerde Çalışanların Sanitasyon Konusunda Bilgi Düzeyleri. E.Ü. Su Ürünleri Dergisi, 23(ek1/3): 377-381.
  • Uğur, E., (2004). İzmir Balık Hali Toptancılarının Sorunları ve Çözüm Yolları, A&G Bülteni, 2004, İzmir, 8 s.
  • Çeliker, S., A., (2008). Ege Bölgesi’nde Su Ürünleri Avcılığı Yapan İşletmelerin Sosyo- Ekonomik Analizi, Tarımsal Ekonomi Araştırma Enstitüsü, 107 s.
  • DPT, (2007). Dokuzuncu Kalkınma Planı 2007– 2013, Balıkçılık Özel İhtisas Komisyonu Raporu, Başbakanlık DPT Müsteşarlığı, Ankara, 127 s.
  • Erkan, Ç., F., (2010). İstanbul Balık Hali’nin Yapısal Analizi Üzerinde Bir Araştırma, Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 94 s.

Balık Hali Çalışanlarının Sosyo-Demografik Özellikleri Üzerine Bir Değerlendirme

Year 2015, Volume: 1 Issue: 2, 114 - 123, 01.12.2015

Abstract

Bu çalışma, 2007 ve 2011 yılları arasında dört önemli balık halinde (Ankara, İstanbul, İzmir ve Trabzon) yürütülmüştür. Rasgele seçilmiş toplam 151 balık hali çalışanı ile yüz yüze anket yapılmıştır. Anket formlarında yer alan sorular; personelin yaşı, medeni durumu, kentli ya da göçmen olması, ev sahipliği, eğitim düzeyi, mesleki tecrübesi, haldeki görevi, asıl mesleği, yan meslekleri, çalışma süresi, gelir türü, sosyal güvencesi, sigara-alkol tüketimi ve iş güvenliği, halin sosyal şartları, iş kıyafeti, yemekler, vb. üzerine görüşleri şeklindedir. Balık hallerinde elleme işlemleri çok önemli konudur ve bu konular çalışanların eğitim, bilgi seviyesi ve sosyo-demografik özellikleriyle ilgilidir. Bunun yanı sıra bu bilgi seviyelerinin saptanması gıda güvenliği açısından da elzemdir

References

  • BSGM, (2012). Su Ürünleri Toptan Satış Yerleri, http://www.bsgm.gov.tr, Erişim tarihi (12 Kasım 2012).
  • TÜİK, (2014). Su Ürünleri İstatistikleri 2013. Türkiye İstatistik Kurumu, Ankara, 61 s.
  • Orsay, B., Duman, E., (2008). Elazığ Balık Pazarında 2001-2005 Yılları Arasında Satışa Sunulan Karşılaştırmalı Olarak İncelenmesi. Fırat Üniv. Fen ve Müh. Bil. Dergisi, 20: 439-447.
  • Timur, M., Doğan, K., (1999). İstanbul Balık Hali (Türkiye) ve Halde Pazarlanan Su Ürünleri. E.Ü. Su Ürünleri Dergisi, 16(1-2):1-17.
  • Tekinay, A., A., Alpaslan, M., Özen, Ö., Akyüz, P., Güroy, D., (2002). 1996-2001 Yılları Arasında Çanakkale Balık Halinde Pazarlanan Su ürünleri ve Çanakkale Bölgesi Üretim Miktarlarının Karşılaştırılması. E.Ü. Su Ürünleri Dergisi, 19(3- 4):455-463.
  • Mol, S., Sağlam, Ö., E., (2004). Investigating Seafood Marketing Conditions Some Important Turkish Seafood Markets with Eropean Countries. Turkish Journal of Fisheries and Aquatic Sciences, 4: 65-70.
  • Akyol, O., Perçin, F., (2005). İzmir Balık Halinde 1993-2004 Yılları Arasında Pazarlanan Balıklar Üzerine Bir Araştırma. E.Ü. Su Ürünleri Dergisi, 22(1-2):125-128.
  • Erdoğan, N., Düzgüneş, E., (2006). Karşılaştırmalı Bir www.akuademi.net/USG/USG2004 (erişim tarihi: 23.12.2015). Balık Hali.
  • Yıldırım, B., R., Akyol, O., (2012). İzmir Balık Hali: Mevcut Durum, Pazarlanan Türler (2007- 2011) ve Sorunlar. Ege J. Fish. Aqua. Sci., 29(4):151-155.
  • Yıldırım, B., R., Akyol, O., (2013). İstanbul Balık Halinin Fiziki Koşulları ve Pazarlanan Türler (2007-2011). Ege J. Fish. Aqua. Sci., 30(1):25-29. Çakır, F., Arık Çolakoğlu, F., Berik, N., (2006). Su Ürünleri İşleyen ve Satan Yerlerde Çalışanların Sanitasyon Konusunda Bilgi Düzeyleri. E.Ü. Su Ürünleri Dergisi, 23(ek1/3): 377-381.
  • Uğur, E., (2004). İzmir Balık Hali Toptancılarının Sorunları ve Çözüm Yolları, A&G Bülteni, 2004, İzmir, 8 s.
  • Çeliker, S., A., (2008). Ege Bölgesi’nde Su Ürünleri Avcılığı Yapan İşletmelerin Sosyo- Ekonomik Analizi, Tarımsal Ekonomi Araştırma Enstitüsü, 107 s.
  • DPT, (2007). Dokuzuncu Kalkınma Planı 2007– 2013, Balıkçılık Özel İhtisas Komisyonu Raporu, Başbakanlık DPT Müsteşarlığı, Ankara, 127 s.
  • Erkan, Ç., F., (2010). İstanbul Balık Hali’nin Yapısal Analizi Üzerinde Bir Araştırma, Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 94 s.
There are 14 citations in total.

Details

Other ID JA57BS22CE
Journal Section Research Article
Authors

Burak Rahmi Yıldırım This is me

Okan Akyol This is me

Publication Date December 1, 2015
Submission Date December 1, 2015
Published in Issue Year 2015 Volume: 1 Issue: 2

Cite

APA Yıldırım, B. R., & Akyol, O. (2015). An Evaluation on the Socio-Demographic Aspects of Employees in the Wholesale Fish Markets. Turkish Journal of Maritime and Marine Sciences, 1(2), 114-123.

Creative Commons Lisansı

This Journal is licensed with Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International Licence (CC BY-NC-ND 4.0).