Yetiştiricilikte önemli ekonomik kayıplara neden olan subklinik
mastitis hastalığı dünyanın ve ülkemizin en önemli sorunu haline gelmiştir.
Subklinik mastitis gözle fark edilemediğinden dolayı süt ve süt ürünleri
üretimine dahil olmaktadır. Bu çalışmada Çanakkale-Yenice ilçesindeki 134
müstahsilin çiğ süt örneklerinde pH, elektrik iletkenliği, ve donma noktası
gibi fiziksel özellikler, su, yağ, protein, laktoz, yağsız kuru madde ve
mineral madde oranı gibi kimyasal özellikler ve toplam aerobik mezofilik bakteri
sayısı (TAMB), toplam koliform grubu bakteri sayısı ve Escherichia coli varlığı araştırılmıştır. Ayrıca örneklerin somatik
hücre sayısı ve California mastitis test (CMT) değeri belirlenerek subklinik
mastitis varlığı belirlenmiştir. Subklinik mastitis bulgusu ile diğer
özellikler arasındaki ilişki araştırılmıştır. Çiğ sütlerin, ortalama pH, Eİ ve
DN değerleri sırasıyla 6,75±0,01, 5,83x10-3S/cm ve -0,5296±-0,002,
olarak, protein, laktoz, mineral madde ve yağ miktarları ise sırasıyla
%3,37±0,03, %4,99±0,03, %0,64±0,01 ve %3,10±0,06 olarak tespit edilmiştir.
Ayrıca örneklerin %99,2’sinin 5logkob/mL’den yüksek TAMB içerdiği, %13,4’ünde
ise E. coli bulunduğu belirlenmiştir.
Çanakkale, Yenice’de subklinik mastitis olgusu %59 oranında tespit edilmiştir.
Subklinik mastitisli sütler (CMT değeri ≥ 2) ile normal sütlerin (CMT değeri
< 2) sadece CMT değerleri arasındaki fark istatistiksel olarak önemli
bulunmuştur (p<0,001). CMT ve SHS değerleri ile Eİ değerleri ve diğer
özellikler arasında güçlü bir korelasyon tespit edilememiştir (r<±0,500).
Subclinical
mastitis that causes significant economic losses in husbandry has been the most
important case in the world and in our country. Since subclinical mastitis is
not noticeable, it is involved in milk and dairy products. In this study,
physical properties- pH, electrical conductivity, and freezing point-, chemical
properties - fat, protein, lactose, fat free dry matter and mineral matter
content-, and biological properties - total aerobic mesophilic bacteria (TAMB) and
total coliform bacteria counts and Escherichia coli incidence of 134 raw milk samples of
Çanakkale-Yenice were investigated. In addition, subclinical mastitis incidence
was defined by determining the number of somatic cells in the samples and their
California mastitis test (CMT) values. The relationship between subclinical
mastitis incidence and other milk properties was investigated. The mean pH, EI
and DN values of the raw milks sampled were 6.75±0.01, 5.83×10-3S/cm
and -0.5296±0.002, respectively, while protein, lactose, mineral matter and fat
contents were 3.37%±0.03%, 4.99±0.03%, 0.64±0.01% and 3.10±0.06%, respectively.
99.2% of the samples were found to contain TAMB higher than 5logcfu/mL and
13.4% were found to include E. coli. The
relationship between subclinical mastitis and these values have been also
investigated. The incidence of subclinical mastitis in Çanakkale-Yenice was
determined as 59%. Only the difference between CMT values of subclinical
mastitis milk (CMT value ≥2) and healthy milk (CMT value <2) was found to be
statistically significant (p<0.001). There was no strong correlation between
CMT, SHS, and EI values and other milk properties (r<±0.500).
Subjects | Food Engineering |
---|---|
Journal Section | Research Article/Araştırma Makalesi |
Authors | |
Publication Date | April 26, 2017 |
Submission Date | April 11, 2017 |
Acceptance Date | April 25, 2017 |
Published in Issue | Year 2017 |
You can reach the journal's archive between the years of 2000-2011 via https://dergipark.org.tr/en/pub/trakyafbd/archive (Trakya University Journal of Natural Sciences (=Trakya University Journal of Science)
Trakya University Journal of Natural Sciences is licensed under Creative Commons Attribution 4.0 International License.