Research Article

Quadriceps ve Hamstring Kas Kuvveti Dinamik Denge Performansını Etkiler mi?

Volume: 3 Number: 1 March 20, 2020
EN TR

Quadriceps ve Hamstring Kas Kuvveti Dinamik Denge Performansını Etkiler mi?

Abstract

Bu araştırmanın amacı 12-14 yaş grubu çocuklarda quadriceps ve hamstring kas kuvvetinin dinamik denge üzerine etkisini araştırmaktır. Araştırmaya 30 bayan (boy uzunluğu; 162,53±6,10 cm, vücut ağırlığı; 47,33,±6,65kg) 30 erkek (boy uzunluğu; 161,93±9,96cm, vücut ağırlığı; 51±11,18kg) olmak üzere 60 kişi gönüllü olarak katılmıştır. Dinamik denge ölçümleri Prokin Tecnobody kullanılarak çift ayak, sağ-sol ayak için 30 sn süresince ölçülmüştür. Kuvvet LaFayette marka dijital el dinamometresi ile quadriceps ve hamstring kas kuvveti ölçülmüştür. İstatistiksel işlemlerde normal dağılım olduğu için bağımsız gruplarda t testi ve pearson korelasyon katsayısı kullanılmıştır. Cinsiyete göre sağ-sol extension peak kuvveti (quadriceps) değişkenlerinde gözlenen farklılıklar erkek katılımcılar lehine istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p<.05). Tüm gruba ve cinsiyete göre yapılan dinamik denge ve quadriceps hamstring kas grubu kuvveti arasındaki ilişkiyi değerlendirmek amacıyla yapılan korelasyon analizlerinde istatistiksel olarak anlamlı ilişki gözlenmemiştir (p>0.5). Sonuç olarak; spor yapmayan bireylerde Quadriceps kuvvetinde erkekler lehine gözlemlenen kuvvet farklılıkları dışında cinsiyetler açısından kuvvet farklılığı bulunmamıştır. Kuvvet ve denge ilişkisine de rastlanmamıştır. Farklı spor branşlarında gözlenen kuvvet ve denge ilişkisi araştırmamızdaki spor yapmayan katılımcılarda gözlenmemiştir.

Keywords

References

  1. Ahmad, C. S., Clark, A. M., Heilmann, N., Schoeb, J. S., Gardner, T. R. ve Levine, W. N. (2006). Effect of gender and maturity on quadriceps-to-hamstring strength ratio and anterior cruciate ligament laxity. The American Journal of Sports Medicine, 34(3), 370-374.
  2. Akarçeşme, C. ve Aktuğ, Z. B. (2018). 14 haftalık voleybol antrenmanlarının izokinetik diz kas kuvvetleri ve dinamik denge performansı üzerine etkisinin incelenmesi. İnönü University Journal of Physical Education and Sport Sciences (IUJPESS), 5(1), 33-40.
  3. Aktuğ, Z. B. (2017). Profesyonel futbolcularda izokinetik bacak kuvveti ile denge performansı bacak hacmi ve bacak kütlesi arasındaki ilişkinin incelenmesi. Doktora tezi, Erciyes Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Beden Eğitimi ve Spor Anabilim Dalı, Kayseri.
  4. Aksu, S. (1994). Denge eğitiminin etkilerinin postürel stres testi ile değerlendirilmesi. Bilim Uzmanlığı Tezi, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  5. Altay, F. (2001). Ritmik cimnastikte iki farklı hızda yapılan chaine rotasyon sonrasında yan denge hareketinin biyomekanik analizi. Doktora tezi, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  6. Baltacı, G. ve Düzgün, İ. (2008). Adolesan ve egzersiz. Sağlık Bakanlığı Yayınları, Ankara.
  7. Başöz, G. (1998). 8-10 yaş çocuklarda akademik başarı ve denge becerisi arasındaki ilişki. Yüksek Lisans Tezi, Marmara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.
  8. Booysen, M. J., Gradidge, P. J. L. ve Watson, E. (2015). The relationships of eccentric strength and power with dynamic balance ı̇n male footballers. Journal of Sports Sciences, 33(20), 2157-2165.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Sports Medicine

Journal Section

Research Article

Publication Date

March 20, 2020

Submission Date

December 6, 2019

Acceptance Date

March 2, 2020

Published in Issue

Year 2020 Volume: 3 Number: 1

APA
Kesilmiş, İ., & Akın, M. (2020). Quadriceps ve Hamstring Kas Kuvveti Dinamik Denge Performansını Etkiler mi? Türk Spor Bilimleri Dergisi, 3(1), 1-7. https://izlik.org/JA95PA34GZ
AMA
1.Kesilmiş İ, Akın M. Quadriceps ve Hamstring Kas Kuvveti Dinamik Denge Performansını Etkiler mi? Turk J Sport Sci. 2020;3(1):1-7. https://izlik.org/JA95PA34GZ
Chicago
Kesilmiş, İnci, and Manolya Akın. 2020. “Quadriceps Ve Hamstring Kas Kuvveti Dinamik Denge Performansını Etkiler Mi?”. Türk Spor Bilimleri Dergisi 3 (1): 1-7. https://izlik.org/JA95PA34GZ.
EndNote
Kesilmiş İ, Akın M (March 1, 2020) Quadriceps ve Hamstring Kas Kuvveti Dinamik Denge Performansını Etkiler mi? Türk Spor Bilimleri Dergisi 3 1 1–7.
IEEE
[1]İ. Kesilmiş and M. Akın, “Quadriceps ve Hamstring Kas Kuvveti Dinamik Denge Performansını Etkiler mi?”, Turk J Sport Sci, vol. 3, no. 1, pp. 1–7, Mar. 2020, [Online]. Available: https://izlik.org/JA95PA34GZ
ISNAD
Kesilmiş, İnci - Akın, Manolya. “Quadriceps Ve Hamstring Kas Kuvveti Dinamik Denge Performansını Etkiler Mi?”. Türk Spor Bilimleri Dergisi 3/1 (March 1, 2020): 1-7. https://izlik.org/JA95PA34GZ.
JAMA
1.Kesilmiş İ, Akın M. Quadriceps ve Hamstring Kas Kuvveti Dinamik Denge Performansını Etkiler mi? Turk J Sport Sci. 2020;3:1–7.
MLA
Kesilmiş, İnci, and Manolya Akın. “Quadriceps Ve Hamstring Kas Kuvveti Dinamik Denge Performansını Etkiler Mi?”. Türk Spor Bilimleri Dergisi, vol. 3, no. 1, Mar. 2020, pp. 1-7, https://izlik.org/JA95PA34GZ.
Vancouver
1.İnci Kesilmiş, Manolya Akın. Quadriceps ve Hamstring Kas Kuvveti Dinamik Denge Performansını Etkiler mi? Turk J Sport Sci [Internet]. 2020 Mar. 1;3(1):1-7. Available from: https://izlik.org/JA95PA34GZ

TÜBİTAK-ULAKBİM DERGİPARK AKADEMİK bünyesinde kurulan Türk Spor Bilimleri Dergisi Doçentlik başvurusu Ulusal Makale b maddesi kapsamındadır.