Research Article

Brexit Sonrası Doğu Akdeniz ve Kıbrıs: Birleşik Krallık İçin Fırsatlar ve Zorluklar

Volume: 4 Number: 1 March 27, 2021
  • Erdi Şafak
  • Mustafa Çıraklı
  • Umut Koldaş

Brexit Sonrası Doğu Akdeniz ve Kıbrıs: Birleşik Krallık İçin Fırsatlar ve Zorluklar

Abstract

Hukuki ve siyasi anlamda birçok sorunu bünyesinde barındıran Doğu Akdeniz bölgesi, keşfedilen enerji kaynakları ile birlikte küresel aktörlerin rekabet ettiği bir coğrafya haline gelmiştir. Birleşik Krallık ise Kıbrıs’ta bulunan egemen üsleri aracılığıyla Doğu Akdeniz bölgesinde küresel aktör olma potansiyeli olmakla birlikte, bölgeye kıyısı olan üslerinin deniz yetki alanları iddiasını dile getirmesi, bölgesel dengeleri önemli ölçüde değiştirebilecektir. Haziran 2016’da gerçekleşen Brexit referandumu sonrası başlayan geçiş döneminin tamamlanmasının ardından Birleşik Krallık’ın Avrupa Birliği (AB) ile yaklaşık 50 yıldır sürdürdüğü tarihi birliktelik sona ermiştir. Bu bağlamda Birleşik Krallık’ın Brexit sonrası değişikliğe uğraması beklenen dış politika tercihlerinden Doğu Akdeniz bölgesine yönelik atacağı adımlar ise bölgede yeni bir sürecin başlamasına neden olabilecektir. Bu çalışmada Brexit sonrasında Birleşik Krallık’ın Doğu Akdeniz politikasında yaşanabilecek değişiklikler ve bölgede Birleşik Krallık açısından oluşabilecek fırsatlar ve zorluklar, Birleşik Krallık-AB ilişkileri, Birleşik Krallık’ın Kıbrıs’ta bulunan üslerinin hukuki statüsü ve genel olarak Doğu Akdeniz bölgesine yönelik dış politika öncelikleri irdelenmiştir.

Keywords

References

  1. Aksu, F. (2013). Doğu Akdeniz Yetki Alanları Sorunu ve Türkiye – AB İlişkileri. S.H. Başeren (Yayına Hazırlayan). Doğu Akdeniz’de Hukuk ve Siyaset. Ankara: Siyasal Bilgiler Fakültesi Yayınları. 159 – 196.
  2. Başeren, S. H. (2010). Doğu Akdeniz Deniz Yetki Alanları Uyuşmazlığı. İstanbul: Türk Deniz Araştırmaları Vakfı.
  3. Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku Sözleşmesi. https://denizmevzuat.uab.gov.tr/uploads/pages/uluslararasi-sozlesmeler/denizhukuku.pdf (Erişim Tarihi: 29.01.2021).
  4. Bond, I. (2020). Post Brexit foreign, security and defence co-operation: We dont want to talk about it. https://www.cer.eu/sites/default/files/pbrief_brexit_forpol_26.11.20.pdf (Erişim Tarihi: 15.01.2021).
  5. Brinkley, D. (1990). Dean Acheson and the Special Relationship: The West Point Speech of December 1962. The Historical Journal, 33(3), 599-608.
  6. British Foreign Policy Group (BFPG) (2020, 12 Kasım). Muddy Waters – What’s Behind the Evolving Tensions between France, the EU, the UK and Turkey? https://bfpg.co.uk/2020/11/france-turkey-uk/ (Erişim Tarihi: 15.01.2021).
  7. Bulmer, S. (2008). New Labour and the European Union 1997-2007: A Constructive partner? https://www.swpberlin.org/fileadmin/contents/products/arbeitspapiere/bulmer_KS.pdf (Erişim Tarihi: 15.01.2021).
  8. Daddow, O., Gifford, C. ve Wellings, B. (2019). The battle of Bruges: Margaret Thatcher, the foreign office and the unravelling of British European policy. Political Research Exchange, 1 (1), 1-24.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Environment and Culture, Political Science, International Relations, Operation

Journal Section

Research Article

Authors

Mustafa Çıraklı This is me
0000-0002-5758-644X
Türkiye

Publication Date

March 27, 2021

Submission Date

January 21, 2021

Acceptance Date

March 9, 2021

Published in Issue

Year 2021 Volume: 4 Number: 1

APA
Şafak, E., Çıraklı, M., & Koldaş, U. (2021). Brexit Sonrası Doğu Akdeniz ve Kıbrıs: Birleşik Krallık İçin Fırsatlar ve Zorluklar. Türkiye Siyaset Bilimi Dergisi, 4(1), 57-81. https://izlik.org/JA55CL88UD
AMA
1.Şafak E, Çıraklı M, Koldaş U. Brexit Sonrası Doğu Akdeniz ve Kıbrıs: Birleşik Krallık İçin Fırsatlar ve Zorluklar. Türkiye Siyaset Bilimi Dergisi. 2021;4(1):57-81. https://izlik.org/JA55CL88UD
Chicago
Şafak, Erdi, Mustafa Çıraklı, and Umut Koldaş. 2021. “Brexit Sonrası Doğu Akdeniz Ve Kıbrıs: Birleşik Krallık İçin Fırsatlar Ve Zorluklar”. Türkiye Siyaset Bilimi Dergisi 4 (1): 57-81. https://izlik.org/JA55CL88UD.
EndNote
Şafak E, Çıraklı M, Koldaş U (March 1, 2021) Brexit Sonrası Doğu Akdeniz ve Kıbrıs: Birleşik Krallık İçin Fırsatlar ve Zorluklar. Türkiye Siyaset Bilimi Dergisi 4 1 57–81.
IEEE
[1]E. Şafak, M. Çıraklı, and U. Koldaş, “Brexit Sonrası Doğu Akdeniz ve Kıbrıs: Birleşik Krallık İçin Fırsatlar ve Zorluklar”, Türkiye Siyaset Bilimi Dergisi, vol. 4, no. 1, pp. 57–81, Mar. 2021, [Online]. Available: https://izlik.org/JA55CL88UD
ISNAD
Şafak, Erdi - Çıraklı, Mustafa - Koldaş, Umut. “Brexit Sonrası Doğu Akdeniz Ve Kıbrıs: Birleşik Krallık İçin Fırsatlar Ve Zorluklar”. Türkiye Siyaset Bilimi Dergisi 4/1 (March 1, 2021): 57-81. https://izlik.org/JA55CL88UD.
JAMA
1.Şafak E, Çıraklı M, Koldaş U. Brexit Sonrası Doğu Akdeniz ve Kıbrıs: Birleşik Krallık İçin Fırsatlar ve Zorluklar. Türkiye Siyaset Bilimi Dergisi. 2021;4:57–81.
MLA
Şafak, Erdi, et al. “Brexit Sonrası Doğu Akdeniz Ve Kıbrıs: Birleşik Krallık İçin Fırsatlar Ve Zorluklar”. Türkiye Siyaset Bilimi Dergisi, vol. 4, no. 1, Mar. 2021, pp. 57-81, https://izlik.org/JA55CL88UD.
Vancouver
1.Erdi Şafak, Mustafa Çıraklı, Umut Koldaş. Brexit Sonrası Doğu Akdeniz ve Kıbrıs: Birleşik Krallık İçin Fırsatlar ve Zorluklar. Türkiye Siyaset Bilimi Dergisi [Internet]. 2021 Mar. 1;4(1):57-81. Available from: https://izlik.org/JA55CL88UD

19701        ResearchBib             17933       15291