Research Article
BibTex RIS Cite

The relationship between body composition and diatary habits in the university faculty members

Year 2017, , 337 - 344, 30.12.2017
https://doi.org/10.15314/tsed.317011

Abstract

The aim of this study was to determine the relationship between eating habits and body composition of the university personnels. The sampling of this research consisted of academic and administrative personnels from the university (68 female and 124 male personnels). Body weight and composition were measured with a Tanita instrument. Data were collected by performing a questionnaire including 33 items. For the statistical analysis, frequency and percentage (%) distributions, Chi-Square test and Pearson correlations were used. For females, 38.9% of the university members, 30% of the instructors and 32.5% of the administrative personnels and for men, 31.6% of the university members, 38.5% of the instructors and 27.2% of the administrative personnels had two meals in a day. Both female and male administrative personnels had more junk food consumption than the others. In this study, there was more fat milk/yogurt consumption that was correlated with body composition parameters in the female university members (p<0.05). This study showed that the participants generally had unhealthy lifestyles and the critical values in waist circumferences and hip circumferences, waist-height ratio, and waist-hip ratio from body composition parameters. Because of this, healthy lifestyles-associated behaviors (exercises, physical activities, dietary habits and responsibilities of health, e.g.) must be developed among the university faculty members and other employees. 

References

  • Akbulut G, Özmen M, Besler T. Çağın hastalığı obezite. TÜBİTAK Bilim ve Teknik Dergisi, 2007; 2(7): 5-12.
  • Arslan P, Karaağaoğlu N, Duyar Y, Güleç E. Yüksek öğrenim gençlerin beslenme alışkanlıklarının puanlandırma yöntemi ile değerlendirilmesi. Beslenme ve Diyet Dergisi, 1994; 22: 195-208.
  • Ashwell M, Gunn P, Gibson S. Waist-to-height ratio is a bet¬ter screening tool than waist circumference and BMI for adult cardiometabolic risk factors: systematic review and meta-analysis. Obes Rev, 2012; 13(3):275-286.
  • Bakanlığı T S. Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması 2010: Beslenme durumu ve alışkanlıklarının değerlendirilmesi sonuç raporu. Ankara, Sağlık Bakanlığı Sağlık Araştırmaları Genel Müdürlüğü. T.C. Sağlık Bakanlığı Yayın No: 931, 2014: 480.
  • Baysal A. Beslenme. Ankara, Hatiboğlu Basım ve Yayım San. Tic. Ltd. Şti, 2009: 560.
  • Berkel M. Trakya Bölgesi’ndeki üniversitelerde çalışan akademik personelin beslenme alışkanlıkları üzerine bir araştırma. T.C. Namık Kemal Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi. 2011.
  • Güleç M, Yabancı N, Göçgeldi E, Bakır B. Ankara'da iki kız öğrenci yurdunda kalan öğrencilerin beslenme alışkanlıkları. Gülhane Tıp Dergisi, 2008; 50(2): 102-109.
  • Kalan I. Yeşil Y. Obezite ile İlişkili Kronik Hastalıklar. MİSED, 2010; 23- 24(1): 78-81.
  • Lallukka T, Sarlio-Lähteenkorva S, Roos E, Laaksonen M, Rahkonen O, Lahelma E. Working conditions and health behaviours among employed women and men: the Helsinki Health Study. Preventive medicine, 2004; 38(1): 48-56.
  • Matsuoa T, Okura T, Nakata Y, Yabushita N, Numaoa S, Sasai H, Tanaka K. The influence of physical activity-induced energy expenditure on the variance in body weight change among individuals during a diet intervention. Obesity Research & Clinical Practice, 2007; 1(2): 109-117.
  • Onat A. Türkiye'de obezitenin kardiyovasküler hastalıklara etkisi. Türk Kardiyoloji Derneği Arşivi, 2003; 31(5): 279-289.
  • Özenoğlu A, Uzdil Z, Sevde Y. Kadınlarda Tek Başına Planlı Egzersizin Antropometrik Ölçümler ve Vücut Kompozisyonu Üzerine Etkisi. Samsun Sağlık Bilimleri Dergisi, 2016; 1(1): 1-10.
  • Pekcan G. Beslenme durumunun saptanması. Diyet El Kitabı. Hatipoğlu Yayınevi. Ankara, 2008: 67-141.
  • Proper K, Van Mechelen W. (2008). Effectiveness and economic impact of worksite interventions to promote physical activity and healthy diet. Geneva: World Health Organization. http://www.who.int/dietphysicalactivity/Proper_K.pdf?ua=1
  • Saltık A. Çağdaş Sağlık Anlayışı Bağlamında İşçi Beslenmesi. Beslenme ve Diyet Dergisi, 1995; 24(1): 123-149.
  • Salvy SJ, Jarrin D, Pakich R, Irfan N, Pliner P. Effects of social influence on eating in couples, friends and strangers. Appetite, 2007; 49(1): 92-99.
  • Sözen S, Bilir N, Yıldız AN, Yıldız E, Sözen T. Metal sektöründe bir işyerinde çalışanların beslenme alışkanlıkları ve ilişkili antropometrik ölçümleri. Toplum Hekimliği Bülteni, 2009; 28(3): 7-14.
  • Swift DL, Johannsen NM, Lavie CJ, Earnest CP, Church TS. The Role of Exercise and Physical Activity in Weight Loss and Maintenance. Progress in Cardiovascular Diseases, 2014; 56 (4): 441-447.
  • Tanır F, Şaşmaz T, Beyhan Y, Bilici S. Doğankent Beldesinde Bir Tekstil Fabrikasında Çalışanların Beslenme Durumu. Türk Tabipler Birliği Mesleki Sağlık ve Güvenlik Dergisi, 2001: 22–25.
  • Ulaş B, Genç MF. Malatya Asker Hastanesinde 2007 yılında görev yapan personelin sağlıklı beslenme konusundaki tutum ve davranışları. Turgut Özal Tıp Merkezi Dergisi, 2010; 17(3): 187-193.
  • Uzunöz M, Gülşen M. Üniversite öğrencilerinin süt ve süt ürünleri tüketim alışkanlıklarının belirlenmesi. Gıda Teknolojileri Elektronik Dergisi, 2007; 3: 15-21.
  • WHO. Global database on BMI. WHO, 2004 (http://apps.who.int/bmi/index.jsp?introPage=intro_3.html). Erişim tarihi: 20.03.2017
  • WHO, Waist Circumference and Waist–hip ratio: report of a WHO expert consultation, Annex A: Current uses of waist circumferences and waist–hip ratios, and recommended cut-off points. Geneva, 8–11 December, 2008: 34.
  • Yemişçi D, Pekcan G. İstanbul İlinde Farklı İş Yerlerinde Çalışan Yetişkin Bireylerin Beslenme Örüntüsünün Saptanması. Beslenme ve Diyet Dergisi, 2012; 40(2):136-148.
  • Yücecan S. Optimal beslenme. Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Beslenme ve Fiziksel Aktiviteler Daire Başkanlığı, Ankara, Klasmat Matbaacılık, 2012: 14.
  • Zemel MB. The role of dairy foods in weight management. Journal of the American College of Nutrition, 2005; 24(sup6): 537-546.
Year 2017, , 337 - 344, 30.12.2017
https://doi.org/10.15314/tsed.317011

Abstract

References

  • Akbulut G, Özmen M, Besler T. Çağın hastalığı obezite. TÜBİTAK Bilim ve Teknik Dergisi, 2007; 2(7): 5-12.
  • Arslan P, Karaağaoğlu N, Duyar Y, Güleç E. Yüksek öğrenim gençlerin beslenme alışkanlıklarının puanlandırma yöntemi ile değerlendirilmesi. Beslenme ve Diyet Dergisi, 1994; 22: 195-208.
  • Ashwell M, Gunn P, Gibson S. Waist-to-height ratio is a bet¬ter screening tool than waist circumference and BMI for adult cardiometabolic risk factors: systematic review and meta-analysis. Obes Rev, 2012; 13(3):275-286.
  • Bakanlığı T S. Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması 2010: Beslenme durumu ve alışkanlıklarının değerlendirilmesi sonuç raporu. Ankara, Sağlık Bakanlığı Sağlık Araştırmaları Genel Müdürlüğü. T.C. Sağlık Bakanlığı Yayın No: 931, 2014: 480.
  • Baysal A. Beslenme. Ankara, Hatiboğlu Basım ve Yayım San. Tic. Ltd. Şti, 2009: 560.
  • Berkel M. Trakya Bölgesi’ndeki üniversitelerde çalışan akademik personelin beslenme alışkanlıkları üzerine bir araştırma. T.C. Namık Kemal Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi. 2011.
  • Güleç M, Yabancı N, Göçgeldi E, Bakır B. Ankara'da iki kız öğrenci yurdunda kalan öğrencilerin beslenme alışkanlıkları. Gülhane Tıp Dergisi, 2008; 50(2): 102-109.
  • Kalan I. Yeşil Y. Obezite ile İlişkili Kronik Hastalıklar. MİSED, 2010; 23- 24(1): 78-81.
  • Lallukka T, Sarlio-Lähteenkorva S, Roos E, Laaksonen M, Rahkonen O, Lahelma E. Working conditions and health behaviours among employed women and men: the Helsinki Health Study. Preventive medicine, 2004; 38(1): 48-56.
  • Matsuoa T, Okura T, Nakata Y, Yabushita N, Numaoa S, Sasai H, Tanaka K. The influence of physical activity-induced energy expenditure on the variance in body weight change among individuals during a diet intervention. Obesity Research & Clinical Practice, 2007; 1(2): 109-117.
  • Onat A. Türkiye'de obezitenin kardiyovasküler hastalıklara etkisi. Türk Kardiyoloji Derneği Arşivi, 2003; 31(5): 279-289.
  • Özenoğlu A, Uzdil Z, Sevde Y. Kadınlarda Tek Başına Planlı Egzersizin Antropometrik Ölçümler ve Vücut Kompozisyonu Üzerine Etkisi. Samsun Sağlık Bilimleri Dergisi, 2016; 1(1): 1-10.
  • Pekcan G. Beslenme durumunun saptanması. Diyet El Kitabı. Hatipoğlu Yayınevi. Ankara, 2008: 67-141.
  • Proper K, Van Mechelen W. (2008). Effectiveness and economic impact of worksite interventions to promote physical activity and healthy diet. Geneva: World Health Organization. http://www.who.int/dietphysicalactivity/Proper_K.pdf?ua=1
  • Saltık A. Çağdaş Sağlık Anlayışı Bağlamında İşçi Beslenmesi. Beslenme ve Diyet Dergisi, 1995; 24(1): 123-149.
  • Salvy SJ, Jarrin D, Pakich R, Irfan N, Pliner P. Effects of social influence on eating in couples, friends and strangers. Appetite, 2007; 49(1): 92-99.
  • Sözen S, Bilir N, Yıldız AN, Yıldız E, Sözen T. Metal sektöründe bir işyerinde çalışanların beslenme alışkanlıkları ve ilişkili antropometrik ölçümleri. Toplum Hekimliği Bülteni, 2009; 28(3): 7-14.
  • Swift DL, Johannsen NM, Lavie CJ, Earnest CP, Church TS. The Role of Exercise and Physical Activity in Weight Loss and Maintenance. Progress in Cardiovascular Diseases, 2014; 56 (4): 441-447.
  • Tanır F, Şaşmaz T, Beyhan Y, Bilici S. Doğankent Beldesinde Bir Tekstil Fabrikasında Çalışanların Beslenme Durumu. Türk Tabipler Birliği Mesleki Sağlık ve Güvenlik Dergisi, 2001: 22–25.
  • Ulaş B, Genç MF. Malatya Asker Hastanesinde 2007 yılında görev yapan personelin sağlıklı beslenme konusundaki tutum ve davranışları. Turgut Özal Tıp Merkezi Dergisi, 2010; 17(3): 187-193.
  • Uzunöz M, Gülşen M. Üniversite öğrencilerinin süt ve süt ürünleri tüketim alışkanlıklarının belirlenmesi. Gıda Teknolojileri Elektronik Dergisi, 2007; 3: 15-21.
  • WHO. Global database on BMI. WHO, 2004 (http://apps.who.int/bmi/index.jsp?introPage=intro_3.html). Erişim tarihi: 20.03.2017
  • WHO, Waist Circumference and Waist–hip ratio: report of a WHO expert consultation, Annex A: Current uses of waist circumferences and waist–hip ratios, and recommended cut-off points. Geneva, 8–11 December, 2008: 34.
  • Yemişçi D, Pekcan G. İstanbul İlinde Farklı İş Yerlerinde Çalışan Yetişkin Bireylerin Beslenme Örüntüsünün Saptanması. Beslenme ve Diyet Dergisi, 2012; 40(2):136-148.
  • Yücecan S. Optimal beslenme. Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Beslenme ve Fiziksel Aktiviteler Daire Başkanlığı, Ankara, Klasmat Matbaacılık, 2012: 14.
  • Zemel MB. The role of dairy foods in weight management. Journal of the American College of Nutrition, 2005; 24(sup6): 537-546.
There are 26 citations in total.

Details

Journal Section Articles
Authors

Fatma Arslan This is me

Ozden Tasgın

Sefika Dilek Guven

Aysegul Ozcan

Ozen Ozbay Ozbas

Publication Date December 30, 2017
Acceptance Date November 21, 2017
Published in Issue Year 2017

Cite

APA Arslan, F., Tasgın, O., Guven, S. D., Ozcan, A., et al. (2017). The relationship between body composition and diatary habits in the university faculty members. Turkish Journal of Sport and Exercise, 19(3), 337-344. https://doi.org/10.15314/tsed.317011
AMA Arslan F, Tasgın O, Guven SD, Ozcan A, Ozbay Ozbas O. The relationship between body composition and diatary habits in the university faculty members. Turk J Sport Exe. December 2017;19(3):337-344. doi:10.15314/tsed.317011
Chicago Arslan, Fatma, Ozden Tasgın, Sefika Dilek Guven, Aysegul Ozcan, and Ozen Ozbay Ozbas. “The Relationship Between Body Composition and Diatary Habits in the University Faculty Members”. Turkish Journal of Sport and Exercise 19, no. 3 (December 2017): 337-44. https://doi.org/10.15314/tsed.317011.
EndNote Arslan F, Tasgın O, Guven SD, Ozcan A, Ozbay Ozbas O (December 1, 2017) The relationship between body composition and diatary habits in the university faculty members. Turkish Journal of Sport and Exercise 19 3 337–344.
IEEE F. Arslan, O. Tasgın, S. D. Guven, A. Ozcan, and O. Ozbay Ozbas, “The relationship between body composition and diatary habits in the university faculty members”, Turk J Sport Exe, vol. 19, no. 3, pp. 337–344, 2017, doi: 10.15314/tsed.317011.
ISNAD Arslan, Fatma et al. “The Relationship Between Body Composition and Diatary Habits in the University Faculty Members”. Turkish Journal of Sport and Exercise 19/3 (December 2017), 337-344. https://doi.org/10.15314/tsed.317011.
JAMA Arslan F, Tasgın O, Guven SD, Ozcan A, Ozbay Ozbas O. The relationship between body composition and diatary habits in the university faculty members. Turk J Sport Exe. 2017;19:337–344.
MLA Arslan, Fatma et al. “The Relationship Between Body Composition and Diatary Habits in the University Faculty Members”. Turkish Journal of Sport and Exercise, vol. 19, no. 3, 2017, pp. 337-44, doi:10.15314/tsed.317011.
Vancouver Arslan F, Tasgın O, Guven SD, Ozcan A, Ozbay Ozbas O. The relationship between body composition and diatary habits in the university faculty members. Turk J Sport Exe. 2017;19(3):337-44.
Türk Spor ve Egzersiz Dergisi (TJSE) Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.